flat track

2021.11.11. 09:50

Apa-fia versenyzés szülinapi ajándékként

Adorján Zoltán gyermekével együtt indul egy nemzetközi flat track viadalon Ausztriában.

Forrás: Adorján Zoltán

Nem mindennapi (sport)élményben lesz része az Adorján családnak: a salakmotorozás örökös magyar bajnoka, Adorján Zoltán, illetve supermotós fia, ifjabb Adorján Zoltán ugyanazon a versenyen állnak starthoz, ráadásul egy „köztes” szakágban, nevezetesen flat trackben. A rivalizálás ugyan elmarad, miután csapatversenyen, a Day of Dirt elnevezésű nemzetközi megmérettetésen pattannak nyeregbe a debreceni motorosok november 13-án Ausztriában. Mivel a derbire háromfős gárdák nevezhetnek, így Adorjánék kiegészülnek a motokrossz, enduro és supermoto világából is jól ismert Kuncz Richárddal. Adorjánék egyedül képviselik hazánkat az osztrák eseményen.

Jobbra és balra

A salakos szurkolók korábbi egyik kedvenc külföldi versenyhelyszínéhez, Bécsújhelyhez (Wiemer Neustadt) nagyjából 10 kilométerre lévő eggendorfi Speedway Arenában rendezik a viadalt, ahol nemcsak a salakon közlekednek majd a motorosok, hanem az ovál belsejében és a palánkon túl kialakított döngölt földön, jobb és bal kanyarokkal kialakított pályán küzdenek. A flat track ezen válfaját TT-nek nevezik.

A kiírás értelmében a 2,5 órás viadalon a csapatok mindhárom versenyzőjének motoroznia kell, de az nincs megszabva, egyenként hány kört szükséges teljesíteniük a résztvevőknek. A lényeg, hogy egységenként csak egy pilóta lesz majd akcióban, s egymást váltják majd a pályán. (Érdekesség, hogy csapatonként mindössze a versenyzői létszám szabályzott, versenymotorból nem kötelező mindenkinek sajátnak lennie, akár egy géppel is küzdhet a trió a derbin.) Az a gárda nyer, amelyik a legtöbb kilométert gyűjti a viadal ideje alatt.

Nehezebb, de élvezetes

De hogyan kerül a csizma az asztalra, azaz a salakmotorozás örökös magyar bajnoka egy flat track versenyre? – Nálam régóta képben volt ez a szakág, már évtizedekkel ezelőtt figyelemmel követtem a televízióban, először az amerikai, majd az európai versenyeket is – reflektált a felvetésre Adorján Zoltán. – Még közelebbi viszonyba kerültem a szakággal, amikor az egykori olasz ellenfelem és barátom, Fabrizio Vesprini is aktív résztvevője, sőt bajnoka lett a világkupa sorozatnak. Nem újdonság, hogy kipróbálom magam más szakágakban – ilyen volt többek között a nyíregyházi teremkrossz is –, ezért egyértelmű volt, hogy amikor Magosi Norbi készült a debreceni világbajnoki döntőre, akkor az egyik edzésre „beneveztem”.

„Elárulom, sokkal élvezetesebb csinálni, mint amennyire látványos a nézők számára.”

Bár sokkal nehezebb ezekkel a motorokkal az ovál pályán menni, mint a speciális salakos gépekkel. Tudom, hogy a salakmotorozáshoz szokott szemnek a flat track egyfajta visszalépést jelent, hiszen sokkal lassabbak a motorok, ám ennek a sportágnak is megvannak a maga szépségei. Ráadásul külön öröm volt, hogy a fiam, Zolika is rákapott a flat trackre, és így közösen motorozhatunk.

Egymást segítve

Felemelő érzés lehet egy motorversenyző számára, ha a fiával együtt indulhat egy megmérettetésen. – Bevallom, nagyon régóta vártam már rá, hogy közösen versenyezzünk. Ám amikor eldőlt, hogy Zolika nem lesz salakos, erről az álmomról lényegében lemondtam. De most mégis megvalósul, s miután ez a viadal pár nappal a 60. születésnapom előtt lesz, így akár ajándékként is felfoghatom az élettől – mondta egy nagy mosoly kíséretében a Bajnok, aki a hétvégi célkitűzésekről is beszélt. – Nincsenek számszerű elvárásaim a derbivel

kapcsolatban.

„Nem azért megyünk, hogy a dobogóért hajtsunk – mert attól nagyon messze vagyunk –, csakis azért utazunk Ausztriába, hogy jól érezzük magunkat.”

Már nagyon hiányzott az az adrenalin, ami a versenyzéssel jár, bár az a kondi, ami ehhez a megmérettetéshez kell, nem a legideálisabb. De szerencsére hárman vagyunk a csapatban, s a váltóverseny alatt feloszthatjuk a De így van ez rendjén, ám mint a pályafutásom során mindvégig, most is arra törekszem, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból – zárta a beszélgetést a salakmotorozás 13-szoros egyéni magyar bajnoka.

Boros Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában