beruházás

2021.10.13. 15:54

Megkezdődtek a munkálatok, épül Debrecen veloparkja

Nemzetközi szinten is egyedülálló létesítmény építését kezdték meg Pallag mellett.

Fotó: Kiss Annamarie

Papp László Debrecen polgármestere és Kósa Lajos országgyűlési képviselő tavaly júniusban jelentették be, hogy egy kerékpáros központ épül majd a 4-es főút Pallag melletti szakaszán. A nemzetközi színvonalú komplexum a sportág több szakágának ad majd otthont a jövőben, ennek kapcsán szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen.

Papp László arról számolt be az építkezési folyamatokat már megkezdő munkagépek mellett, hogy egy nemzetközi szintű beruházás kezdőpillanatai zajlanak éppen.

Magyarország veloparkja jön majd itt létre, ami egészen biztosan Közép-Európában is egyedülálló műszaki feltételekkel rendelkezik majd.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a kormány Debrecent jelölte ki a magyar kerékpáros sport központjaként. Két nagy fejlesztés valósul meg itt a 4-es főút melletti területen: először egy velopark épül, amely első ütemének a munkálatai már zajlanak, a második ütem 2022-ben folytatódik majd. A másik nagy projekt pedig a velodrom felépítése lesz, aminek a közbeszerzése várhatóan 2022-ben lesz kiírva – mondta a polgármester.

Az első ütemben egy 800 méteres országúti kerékpáros kör jön majd létre, ami általában 3 és fél, helyenként 7 méter széles lesz. Épül egy úgynevezett pumpapálya, öt darab egyenként 3-5 méter magas dombbal. Természetesen készül ezekhez kapcsolódó infrastruktúra is, bekötő út, illetve parkolók.

A második szakaszban egy 600 négyzetméteres mobilcsarnok épül fel, és az országúti kerékpáros kör még további egy kilométerrel bővül majd. Papp László hozzátette, hogy ennek a fejlesztésnek köszönhetően a magyar kerékpársport jelentős része Debrecenbe költözik. A város vezetője hangsúlyozta, hogy a biciklis központot autóval csak a főút felől lehet majd megközelíteni annak érdekében, hogy Pallag közlekedését ezzel ne terheljék.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elárulta, hogy Európa egyik legmodernebb edzőközpontja jön majd létre, ennek köszönhetően pedig edzőtábor-turizmusnak és sportturizmusnak a célpontjává válik Debrecen. A szakember köszönetet mondott Debrecen vezetőségének, hogy lehetőséget adtak egy olyan létesítmény megvalósítására, amilyen Magyarországon még nincs. Ezen kívül kiemelte:

ezáltal a város összes általános iskolás korú gyermekének lehetősége lesz arra, hogy közlekedésbiztonsági és ügyességi képzésen vegyen részt.

A harmadikként felszólaló Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója pedig egy együttműködési megállapodást jelentett be. – A Debreceni Sportcentrum és a Kontent DKSI közösen indítja útjára a DSI Cycling Teamet, ami így az ország legnagyobb kerékpáros klubjává válik. Az országúti szakágat a DSI gondozza, a cyclocrosst és terep vonalat pedig a DKSI viszi majd – mondta.

A most épülő cyclocross pálya – ebben a versenyszámban lett Tokióban negyedik Vass Kata Blanka – a tervek szerint már november-december környékén versenyeknek adhat otthont.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában