salakmotor

2021.10.12. 19:40

Korszakváltás jön a speedwayben

Fotó: Discovery-archív

Lezárult egy hosszú időszak a legmagasabban jegyzett salakmotoros küzdelemsorozatok történetében: a BSI (Benfield Sports International) 20 esztendős regnálása után a következő évtől a Discovery Sports Events lesz az egyéni világbajnokság, azaz a Speedway Grand Prix (SGP), illetve a csapatküzdelem, a Speedway of Nations (SON) promótere. A Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) illetékesei 10 évre szóló szerződést kötöttek a Discoveryvel, amely cég három vetélytársat utasított maga mögé a pályázatával. Az új tulajdonosról tudni illik, hogy hozzájuk tartozik Európa legnagyobb sportcsatorna-hálózata, az Eurosport.

Salakos hétvégék

Az idei Grand Prix-sorozat utolsó állomáshelyén, a lengyelországi Torunban tartott nagyszabású sajtótájékoztatót az új promóter, ahol vázolták a következő évek terveit. Az eseményen Jorge Viegas, az FIM elnöke kiemelte, a váltás oka többek között az volt, hogy a salakmotorozás vizuálisan hozzáférhetőbb legyen, és több országot érjen el, mint eddig. S az is cél, hogy az újítások által több versenyző legyen, beleértve a fiatalokat is.

A Discovery Sports Events vezetője, Francois Ribeiro úgy véli, hogy a következő szezonnal egy új korszak köszönt be a speedway világába, s egy 10 éves kaland kezdődik. Az új promóter lesz a felelős a Grand Prix, a Speedway of Nations, a regionális Grand Prix selejtezők, valamint az U21-es és U16-os világbajnokságokért. A 21 év aluliak versengése SGP2, míg a 16 év alattiak küzdelme az SGP3 elnevezést kapta. Ezeket a viadalokat úgy támogatják, hogy a Grand Prix fordulót megelőző napon, vagy másnapján rendezik. Ezek mellett létrehozzák a 10-15 éves gyermekek számára kiírt versenyt, ami az SGP4 nevet kapta.

A GP-sorozatot szeretnék kiterjeszteni Európán kívülre is, első lépésként Ausztráliát szeretnék bevonni a körforgásba – amennyiben a vírushelyzet engedi. A víziók alapján pár éven belül az Egyesült Államokban is meg akarják mutatni magukat a legjobb salakosok. A 2022-es versenynaptárban már van időpontja az Óceániai Nagydíjnak, de az kérdés, hogy hol lesz megrendezve. A jövő évi széria az elképzelések szerint 12 fordulóból áll majd. A versenyek lebonyolítása nem változik, 15 állandó és egy szabadkártyás alkotja a mezőnyt, akik 20 alapfutam, két elődöntő és egy finálé alapján döntik el a végső helyezéseket. A nagydíj napján, szombaton 13 órakor rendezik a hivatalos edzést, a verseny startja pedig a megszokott 19 órakor kezdődik. Nagy változás lesz a pilóták összdíjazásában, ami 85.500 dollárról 150 ezerre emelkedik.

A Speedway of Nations (SON) keretein belül továbbra is páros szisztéma alapján csatáznak egymással a legjobb salakos válogatottak. Ám 2023-ban – hatéves szünetet követően – visszatér a programba a Speedway World Cup (SWC), azaz a csapat-világbajnokság. A World Cupot háromévente rendezik majd meg, s ezekben a szezonokban nem lesz SON.

Egy régi ismerőst is bemutattak az új csapat tagjaként: a hatszoros egyéni világbajnok Tony Rickardsson a Speedway Grand Prix nagykövete. A svéd világsztár egyik legfontosabb feladatának tekinti a fiatalok fejlődésének elősegítését.

„Netflixes” dokumentumfilm

Az új üzemeltető a salakmotorozást egy új korszakba kívánja bevezetni a marketing terén is. Külön rajongói zónát terveznek a Grand Prix helyszínekre, és a verseny során a legújabb technológiákat fogják használni, amelyek lehetővé teszik, hogy egy teljesen más, jelenleg ismeretlen oldaláról láthassák a speedway kulisszatitkait a rajongók. Az egyik legnagyobb újítás az a dokumentumsorozat lesz, amit a Netflixen a Forma–1 kapcsán ismerhetnek a nézők. A salakos háttér filmsorozat tíz részből áll majd, és karácsony környékén kerül adásba. A Grand Prix nagydíjakat élőben a Discovery + platformon láthatják majd a nézők, míg a promóciós anyagok és hivatkozások az Eurosporton lesznek elérhetők. Jelenleg még nem tudni, hogy Magyarországon melyik csatorna közvetíti majd a viadalokat.

HBN

A 2022-es versenynaptár

SGP:

Április 30.: Gorican (Horvátország)

Május 14.: Varsó (Lengyelország)

Május 28.: Prága (Csehország)

Június 4.: Teterow (Németország)

Június 25.: Gorzow (Lengyelország)

Július 9.: Toljatti (Oroszország)

Augusztus 13.: Cardiffban (Wales)

Augusztus 27.: Wroclaw (Lengyelország)

Szeptember 10.: Vojens (Dánia)

Szeptember 17.: Malilla (Svédország)

Október 1.: Torun (Lengyelország)

November 5.: Óceániai Nagydíj (nincs pontos helyszín)

SGP2:

Május 27.: Prága (Csehország)

Augusztus 14.: Cardiff (Wales)

Szeptember 30.: Torun (Lengyelország)

SGP3:

Augusztus 26.: Wroclawban (Lengyelország)

SON:

Július utolsó hete: Esbjerg (Dánia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában