olimpiai kvalifikáció

2021.10.06. 13:33

Debreceni Short Track világkupa – pályabejárást tartottak a Főnix Csarnokban

Nagyszabású nemzetközi sporteseménnyel nyílik meg újra a Főnix novemberben a közönség előtt.

Fotó: Molnár Péter

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és a Debreceni Sportcentrum immár a negyedik közös versenyére készül –

november 18. és 21. között olimpiai kvalifikációs világkupának ad otthont ugyanis a Főnix Csarnok, azaz ismét a short track mezőny krémje érkezik Debrecenbe.

– Ez azon négy világkupák egyike lesz, mely dönt az olimpiai részvételről, ráadásul mi leszünk a harmadik helyszín, ezen akár az is eldőlhet, hogy valaki a cívisvárosban biztosítja be részvételét a pekingi ötkarikás játékokra – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke a szerdai pályabejárás után. Egyébiránt az első kvalifikációs megmérettetésre október 21. és 24. között kerül sor Pekingben, a másodikra pedig október 28. és 31. között Nagojában.

Fotó: Molnár Péter

Még zajlanak a felújítások

Az elnök azt is hozzátette, hogy teljes felújításon esik át a debreceniek által is közkedvelt Főnix, melynél most első körben a legközelebbi világesemény van a középpontban. – Zajlanak az átalakítási munkálatok, de jelenleg arról is büszkén számolhatok be, hogy saját géppel csinálunk jeget, nem kell ehhez sem bérelnünk eszközöket, csak annyiból, hogy a biztonságérzetünk meglegyen, megerősítésként, hogy ha valami probléma támadna, akkor se essünk kétségbe – mondta.

Fotó: Molnár Péter

Kósa Lajostól azt is megtudtuk, hogy nagyszabású munkálatok már a novemberi eseménnyel kapcsolatban jelenleg is zajlanak, hiszen péntektől Debrecenben edz az utánpótlás válogatott, nekik pedig már profi körülményeket akarnak teremteni. – A jeget folyamatosan mínusz hat fokon kell tartani, de az edzéseken biztosítanunk kell a pálya mellé körülbelül plusz huszonöt, harminc Celsius-fokos vizet, hogy friss legyen a jégpálya a versenyzőknek. Ez nagyon megterheli a rendelkezésünkre álló jeget, ám készen állunk minden egyes munkára – mondta.

– Hazajárunk Debrecenbe – kezdte gondolatait Váradi Orsolya, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője, a kvalifikációs világkupa-viadal versenyigazgatója.

Pozitív értelemben mély nyomot hagyott bennünk a cívisváros már több alkalommal is, így egyértelmű volt, hogy ugyanebben a helyszínben gondolkodunk az ez év végi eseménnyel kapcsolatosan is.

Mik a magyar esélyek?

A versenyigazgató arról is beszélt, hogy jó eséllyel szállnak harcba a magyar gyorskorcsolyázók, akik szép eredményeket értek el a múlt hétvégén Hollandiában. A női összetettben Suzanne Schulting, a férfiaknál pedig Liu Shaolin Sándor végzett az élen. A 2000 méteres vegyes váltót a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű magyar csapat nyerte.

Fotó: Molnár Péter

– Másfél hét van még az első kvalifikációs versenyig, jól állnak a felkészülésben a versenyzőink – mondta Váradi Orsolya. Kósa Lajos pedig elmondta, hogy mind a tizenkét kvalifikációs helyre szeretnének versenyzőt adni. Szerinte a magyar „A” keret teljesen rendben van, de a „B” keretünket is sok nemzet szívesen elfogadná. – Amellett, hogy vannak elvárásaink, úgy gondolom, hogy joggal, érkezik még egy új válfaja is a sportágnak Debrecenbe, vegyes váltót is láthat majd a közönség a jégen. Ebben az értelemben akár fiúk lányok ellen is csúszhatnak majd, ami megszínesíti az amúgy is rendkívül izgalmasnak ígérkező programsorozatot – mondta el végezetül Kósa Lajos.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában