salakmotor

2021.09.29. 13:48

Debreceni résztvevője is lesz a híres pardubicei Arany Sisaknak

Magosi Norbert is húzza majd a gázt a csehországi versenyen.

20210820 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló 46. Debrecen Nagydíj salakmotor verseny. képen: Magosi Norbert #2

Fotó: Napló-archív

A szurkolók által az egyik legjobban várt salakmotoros dzsemborit rendezik meg a hétvégén: péntektől vasárnapig a csehországi Pardubicében négy versenyt láthat a várhatóan nagyszámú nézősereg, köztük rengeteg magyar drukker. A salakos fesztivál pénteken a junior világbajnoki döntő utolsó fordulójával kezdődik, szombaton a flat track világbajnokság harmadik versenyén és a junior salakosok számára kiírt 47. Arany Szalagon mérik össze erejüket a pilóták, majd vasárnap délben rendezik a programkavalkád csúcspontját, a 73. Arany Sisak viadalt.

Hagyományos szextett

A világ legnagyobb hagyományával rendelkező meghívásos salakmotorversenyét, az Arany Sisakot 1929 óta rendezik meg Pardubicében. A hosszú évtizedek során nem véletlenül lett a legmagasabban jegyzett versengés, hiszen a tradíciók mellett az is nagyon fontos szerepet játszik a viadal életében, hogy a mezőnyben mindig számtalan világklasszis található. A helyi szervezők kihasználják a pálya legfőbb adottságát: a 391 méter hosszú ovál az egyenesekben 15, a kanyarokban 21 méter széles, ezért igazi kuriózumként futamonként hat versenyző áll starthoz.

A megmérettetés lebonyolítása is igen egyedi, hiszen kezdésként négy csoportban hat-hat pilóta küzd a továbbjutásért, három-három futamban. A szextettekből az utolsó három kiesik, a legjobb három pedig a negyeddöntőbe jut, ahol bekapcsolódnak a kiemelt vaspapucsosok is, így szintén négy csoportban lesznek csatározások, a már megszokott három-három etapon át. Ebből a körből is a legjobb három-három salakszóró kvalifikálja magát a következő fordulóba, ami nevezetesen két elődöntő. Ebből a körből a gyengébb trojkák a 7. helyért kiírt futamba, azaz a kisdöntőbe kerülnek, míg a két legjobb trió a döntőbe kvalifikálja magát, ahol megmérkőznek a végső győzelemért, hat körön át.

Pardubice királyai

Az Arany Sisak történetében a legtöbbször Ole Olsen fejére került fel a győztesnek járó nemes bukósisak, a dán legenda hétszer diadalmaskodott Pardubicében. Olsent a svédek ikonikus alakja, Tony Rickardsson és az ausztrál világbajnok, Jason Doyle követi három-három diadallal. Érdekesség, hogy Doyle zsinórban a legutóbbi három viadalon állhatott a dobogó legfelső fokára, s a 74. versenyen is jó eséllyel indul. A magyarok közül a legjobb eredményt Adorján Zoltán érte el 1984-ben, a Bajnok egészen a fináléig menetelt, ahol a 6. helyen ért célba.

Az idei csehországi salakos fesztiválnak – a jelenlegi állapotok szerint – egyetlen magyar résztvevője lesz, nevezetesen a SpeedWolf Debrecen motorosa, Magosi Norbert.

BN

Előzetes startlista

Hans Andersen (Dánia)

Pontus Aspgren (Svédország)

Luke Becker (Egyesült Államok)

Michele Castagna (Olaszország)

Petr Chlupáč (Csehország)

Nicolas Covatti (Olaszország)

Max Dilger (Németország)

Jason Doyle (Ausztrália)

Patryk Dudek (Lengyelország)

Adam Ellis (Nagy-Britannia)

Lukas Fienhage (Németország)

Josef Franc (Csehország)

Max Fricke (Ausztrália)

Daniel Gappmaier (Ausztria)

Francis Gusts (Lettország)

Chris Harris (Nagy-Britannia)

Chris Holder (Ausztrália)

Jack Holder (Ausztrália)

Rune Holta (Lengyelország)

Niels-Kristian Iversen (Dánia)

Jakub Jamróg (Lengyelország)

Daniel Klíma (Csehország)

Viktor Kulakov (Oroszország)

Brady Kurtz (Ausztrália)

Timo Lahti (Finnország)

Magosi Norbert (Hungary)

Alessandro Milanese (Olaszország)

Broc Nicol (Egyesült Államok)

Bartosz Smektala (Lengyelország)

Ondřej Smetana (Csehország)

Nick Škorja (Szlovénia)

Hynek Štichauer (Csehország)

Anders Thomsen (Dánia)

Martin Vaculík (Szlovákia)

Kevin Wölbert (Németország)

Matej Žagar (Szlovénia)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában