atlétika

2021.09.16. 14:41

Arany Attila boldog az első elit felnőtt idényével

A DSC-SI versenyzője a Debreceni Egyetem hallgatójaként a sport mellett a tanulásban is élen jár.

Fotó: Molnár Péter

Ahogy arról lapunk már korábban tudósított, remek szerepléssel a harmadik helyet szerezte a Debreceni Sportcentrum és a Nyíregyházi Sportcentrum közös együttese az Atlétikai Magyar Csapatbajnokságon. A sikerhez egy félmaratoni győzelemmel és az azzal járó pontokkal járult hozzá Arany Attila, akivel a szerdai „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” díjátadón beszélgetett a Hajdú-bihari Napló.

Arany Attila | Fotó: Molnár Péter

– Boldog vagyok, hogy a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola legjobb vidéki klubként harmadik lett az atlétikai csapatbajnokságon, ráadásul a félmaratonban én tudtam a legtöbb pontot elhozni a klubnak – tekintett vissza Arany Attila. – Közel ezer fő indult ezen a versenyen, az előzetes nevezéseknél jelezni kellett, hogy ki az, aki a csapatbajnokságon is indul. Ennek alapján más-más rajtszámot kaptak az amatőrök, illetve az elitversenyzők. Utóbbiakat már 10 perccel a rajt előtt összegyűjtötte a versenybíróság, és az amatőr mezőny elé vezette a rajtnál, így a legjobb pozícióból tudtunk elrajtolni. Az edzőmmel, az 1 óra 10 perces tempót lőttük be a felkészülés alatt, rengeteget futottunk ebben a zónában, mert ebbe akartam beleerősödni, és úgy érzem, sikerült is. A félmaraton előtt sokat pihentem, aludtam, de figyeltem a hidratációra is, hiszen pont a megmérettetés előtt tért vissza a meleg idő, ami egyáltalán nem könnyítette meg a futást. Magán a versenyen leginkább arra ügyeltem, hogy véletlenül se szálljak el, tartsam a tempót, mert egy gyors kezdés vissza tud ütni egy 70 perces verseny során – fogalmazott a triatlonban is többszörös országos bajnok.

Arany a tervezettnél valamivel nagyobb tempóban kezdett, de ezzel nem volt baj mert jól esett az iram, számára, ám ahogy egyre jobban tűzött a nap, a fokozódó meleg a 23 esztendős sportolót is megviselte. További nehézséget okozott mindenkinek, hogy egy megtett kör 13 kanyart tartalmazott, ami a félmaratoninál rengeteg, a legtöbb ilyen távnál általában 2-4 szokott lenni.

Fotó: Molnár Péter

– Mivel gyógytornász hallgató vagyok, így magamon is gyakorolva sokat gyógytornáztam a felkészülés alatt, ugyanis volt egy sérülésem – ismertette a Hallgatói Tehetséggondozói Program ösztöndíjasaként a tanulásban is remekelő atléta. –Tavaly ősztől kezdve készültem erre a szezonra, februártól pedig azon dolgoztunk, hogy beleerősödjek a pulzuszónába. A nyáron több 5000 méteres versenyt is beiktattunk, illetve a hegyi OB-n is indultam, ami nagyobb táv. Utóbbira egy egyhetes hegyi edzőtáborban készültem, amit később is tudtam kamatoztatni, mert sok erőt és állóképességet tudtam gyűjteni.

Összességében igen elégedett vagyok, mert az atlétikai mezőnyben ez volt az első elit felnőtt korosztályos évem, és minden versenyemen top6-ban végeztem, ami remek – fogalmazott a triatlonban is többszörös országos bajnok Arany Attila.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában