Jegyzet

2021.09.08. 15:46

Albán alázat

Biztos voltam benne, hogy vasárnap este az albánok figyelembe veszik majd, hogy az ország magyar felmenőkkel rendelkezik, és manapság is van honi származású vezető embere a kis balkáni államnak.

Történt ugyanis – még 1937-ben -, hogy I. Zogu király nősülni készült és szilveszterre meghívta egy nagyobb buliba Apponyi Geraldine-t Budapestről. Az éjféli pezsgő után az uralkodó rövidre zárta a dolgot és megkérte a szép magyar hölgy kezét. Fél év múltán esküvő, és boldogan éltek egymással évtizedekig. Unokájuk, II. Leka herceg jelenleg az albán külügyminisztérium dolgozója. A diplomácia azonban kívül maradt a vb-selejtezőből.

Az albán labdarúgókat nem érdekelte a sógorság-komaság, mondjuk ki: agyonverték, megalázták, szétszedték a hétközi angol fiaskó után amúgy is hitehagyott mieinket. Marco Rossi már a britek után is kijelentette, viszi a balhét, ő a felelős. Ugyanezt tette Elbasanban is. Egyetértek. Ő ezt Elbasan...

Védekező játékosok lazán összetákolt egyvelegével, egy centert sohasem játszó Sallaival, nem élete formáját mutató Gulácsival próbáltunk pontot, illetve a fogadkozások után pontokat szerezni a magasságban, súlyban és technikában is felettünk álló ellenfelünktől. Az eredmény sajna nem is lehetett más. Rossi mester azt mondta, semmi nem veszett el, van még remény, a padlóról fel kell állni.

Csak hogy ezt a padlót négy nap alatt kétszer úgy felmosták velünk, hogy esünk rajta, mint őszi légy a tükrös pohártartón.

Tegyük szívünkre a kezünket: a lengyelek ellen és Londonban – mindkét helyen idegenben – nem mi vagyunk a favoritok. A pótselejtezőt érő második hely egyelőre álom.

Hozzáértők még magyarázzák, hogy a Nemzetek Ligája-helyezésünk miatt játszhatunk Katarért jövő márciusban, de a jelenlegi bonyolult számítások szerint nem nekünk, hanem az osztrákoknak áll a zászló.

Kétségtelen a kapitány sikere az elmúlt két esztendőben, meg is emelem előtte a kalapom, de válogatásbeli arroganciája, vesztes meccsek utáni mártíromsága még kevés.

Szerdán, ma este következik Andorra. A lipcsei különítmény – Szoboszlai kivételével – visszament Németországba, Sallait is hívják freiburgi főnökei. Rossi nem adja fel az elveit – nem is baj –, csak a szerinte legjobbakkal dolgozik. Bár három hete kijelentette, hogy a kövesdi Cserivel elbeszélgetett, közölte vele nincs formában, maradjon otthon, áztassa magát a Zsóry vizében. Aztán tíz nap múlva a tarajos srác ott találta magát Telkiben.

Van gond elég, én mégis bizakodom. Hátha mázlink lesz. A miniállam válogatottját leverjük, utána pénteken megyek a Lokira, és tapsolok, amikor Dzsudzsi negyvenről Tischler lábára varázsolja a bőrt. Pedig egyikőjük sem albán...

Weisz György

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/valogatottmatematika-5624294/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában