jegyzet

2021.08.07. 17:32

Piros Arany, lila hagyma

Weisz György

Ez lesz holnap feltálalva a Nagyerdei Stadionban a várhatóan tízezres publikumnak. Fűszerként, de egyikük legfőképpen főételként. És tetszenek tudni, melyikre gondolok. Arra, amelyik csíp, erős, mint Pista és kevésbé édeskésen büdös, és nem színezi el a kezemet pucolás közben. Már bocsánat a nem túl irodalmi jelzőért, de hát ezek tények.

Szóval, két hungarikum csatája ígérkezik a késő délutánban. A Piros Arany ugyanis 2016 óta az.

A másik, a lila izé, szintúgy. Igaz, ez sokkal régebbi. Már időszámításunk előtt Hérodotosz is megemlíti, hogy a Kheopsz-piramist építő vendégmunkások előszeretettel fogyasztották. Magam előtt látom az ókori műszaki vezetőt, meg a milliónyi kőművest, amikor este hazatérnek, és nemhogy jó éjt puszit nem adnak az asszonynak, de a beszívott levegőt szájon át nem fújhatják ki, mert akkor még nem volt ismert az Ambi Pur. És ez a lila gumó is hungarikum, legfőbb lelőhelye Makó. Ami ugye nagyon messze van Jeruzsálemtől, ezért oda nem is jutott anno belőle. És egy nap múlva a Piros Arany meghajthatja a lila hagymát kedvelőket. Én ezt nem is bánnám. Egy hete megjósoltam, hogy meglepi lesz a rajton, és lám, nem cáfoltak rám a pirosak. Most is érzem – magamtól idézek: – „a zsigereimbe ivódott”, hogy megkergethetik Dzsudzsákék a vendégmunkásokat. Bocsánat, ezt csak Hérodotosztól idézem, aki emígyen fogalmaz: „aki régen volt nagy, többnyire kicsivé lett, s ami az én időmben nagy, korábban kicsi volt”. Érthető. Régen, nagyon hajdanán az Újpest nagy volt, tavaly a Loki – átmenetileg ugyan, de – kicsi lett.

Most fordult a kocka. Bízva az ultrák buzdításában, a nyugdíjasok helyeslésében, a beoltottak – nem a foci ellen – jelenlétében, a vírusszkeptikusok szolidaritásában és Rusvai professzor jóslatában: berobban a piros mutáns a vasárnapi estében.

Aztán a hármas sípszó után hazamegyek, meghámozok egy lila hagymát, hogy megfelelő mennyiségű kvercetint és antocianint vigyek be a szervezetembe, ütök rá három tojást, és beverem az egészet.

Mint előtte délután a piros, aranyos labdarúgóink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában