kosárlabda

2021.08.16. 19:11

Cziczás László szerint az volt a titok, hogy a játékosok tudtak örülni egymás sikerének

Nem várt, de annál örömtelibb sikert elérve bronzérmet szerzett a magyar válogatott a debreceni rendezésű női U19-es kosárlabda világbajnokságon.

Fotó: FIBA

A mieink a csoportkörben simán verték Tajvant és Argentínát, az oroszokkal viszont nem bírtak. A nyolcaddöntőben Olaszországot, a negyeddöntőben pedig Csehországot győzték le Dombai Rékáék. A legjobb négy között a címvédő és favorit amerikaiak túl nagy falatnak bizonyultak, ám a bronzmeccsen a lányok parádés játékkal múlták felül Mali válogatottját. Külön öröm, hogy Boros Júlia személyében a magyar csapat is adott játékost a vb All-star csapatába. A Hajdú-bihari Napló Cziczás Lászlót, a sikercsapat szövetségi edzőjét kérdezte az elmúlt időszakról.

Cziczás László | Fotó: MW-archív

Ráéreztek az ízére

– Öt hetet készültünk együtt, a hatodikat pedig már Debrecenben töltöttük – elevenítette fel a szakember. – A világ második legnépszerűbb sportágában egy akkora országnak, mint a miénk tisztában kell lennie a realitással, így mi azt fogalmaztuk meg magunknak, hogy szeretnénk legalább a legjobb nyolc közé kerülni, amiből aztán szerencsére több lett. A Tajvan elleni nyitómeccs arra volt jó, hogy a lányok megízleljék a torna légkörét. Egy kellemetlen stílusú csapatról van szó, nehezen is indult az eleje, de utána ráéreztünk az ízére, és úgy hoztuk le a találkozót, ahogy szerettük volna. Az orosz csapat egy teljesen más minőséget képviselt, picit talán nagyobb jelentőséget is tulajdonítottunk annak a mérkőzésnek a kelleténél, ami rányomta a bélyegét a játékunkra és az eredményességre. Az argentinok elleni meccs tétje az volt, a másik csoport második, vagy harmadik helyezettjével játszunk majd, ennek megfelelően álltak hozzá a lányok, és igen magabiztosan hozták azt a találkozót – ismertette Cziczás.

Nagybetűs csapat

A kieséses szakaszban azzal Európa-bajnok olasz csapattal kerültek szembe a magyar lányok, amelyet a felkészülés alatt kétszer is legyőztek. Általában ilyenkor szokott megtörténni a malőr, de a gárda ezt a terhet is elbírta, és óriási küzdelemben csodagyőzelmet aratott. A legjobb négy közé jutásért egy formában lévő, igen erős cseh csapatot sodort a mieink útjába a sors, ám Krasovec Liliék ezt a feladatot is megoldották. A döntőért a címvédő amerikaiak következtek, akik minden szempontból kimagaslottak a mezőnyből.

– Természetesen nem feltartott kezekkel mentünk ki ellenük sem a pályára – szögezte le a 42 éves szakember. – Meg akartuk nehezíteni a dolgukat, ami sikerült is, de amikor már látszott, hogy nem tudjuk megfordítani a találkozót, akkor mindenkinek játéklehetőséget adtunk, hogy testközelből érezzék a kosárlabda legmagasabb szintjét. A brutális fizikai fölényben lévő Mali elleni bronzmérkőzésen nyújtottuk a torna legjobb játékát. A lányok ezúttal is átlépték az árnyékukat, mert a nagy akarás nem fordult át görcsösségbe. Ez a siker annak köszönhető, hogy a játékosok őszintén tudtak egymás sikerének örülni. Ez volt a kulcs, illetve az, hogy a lányok felszántották a pályát.

„Minden egyes meccsen olyan nagybetűs csapatot alkottak, amelynek öröm volt az edzőjének lenni.”

Ha kevésbé ment a támadás, a védekezésben alkottak nagyot, vagy éppen fordítva. Akadt egy-két zongorista a csapatban, de rajtuk kívül ott volt tíz zongoracipelő, ennek a kettőnek az elegye alkotta a gárda megbonthatatlan kohézióját. Alig várom már, hogy a Balatonon leüljek a kanapémra, és egy pohár pezsgő mellett újranézzem a meccseket. Óriási élmény lesz, az biztos – mondta el Cziczás László.

MSZ

Az U19-es vb végeredménye

1. USA

2. Ausztrália

3. Magyarország

4. Mali

5. Kanada

6. Csehország

7. Spanyolország

8. Oroszország

9. Japán

10. Franciaország

11. Olaszország

12. Egyiptom

13. Dél-Korea

14. Tajvan

15. Argentína

16. Brazília

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában