uszonyosúszás

2021.08.13. 18:03

Csodás karrier lezárásához készül Szabó Anita

A 2022-es világjátékok után felhagy az úszással, és a civil életére szeretne koncentrálni.

Fotó: Szabó Anita-archív

A Debreceni Búvárklub és Magyarország képviseletében Szabó Anita remekül szerepelt az orosz rendezésű világbajnokságon. Harmadik helyezésével tovább gyarapította érmeinek számát, és emellett egyéniben kvótát is szerzett a jövő évi világjátékokra. A Naplónak beszélt az oroszországi emlékeiről és benyomásairól – Nagyon boldog voltam, hiszen 2007 óta nem volt 4x200-as női váltóban világeseményen magyar érem. Ezek mellett pedig külön öröm volt számomra, hogy az egyéni 400 méteren is ötödik helyezett lettem, amivel biztosítottam a helyem a világjátékokra – emlékezett vissza a 20 éves úszó, aki kiemelte, hogy nagy szerepe van a jó szereplésben a válogatott csapatának, és szerencsésnek mondhatja magát, hogy a tagja lehetett annak a közösségnek.

Kihozta a maximumot

Fotó: Szabó Anita-archív

A hajdúsági sportoló már korábban elhatározta, hogy 2022 után visszavonul a sportágtól, és ennek okairól is beszélt lapunknak.

– 2009 óta szinte szünet nélkül minden nap edzek, így azt kell mondjam, hogy elégnek találom ezt a 13 évet, ha a jövő évi versenyt is hozzászámolom. Az eredményeimet tekintve, úgy gondolom, hogy kihoztam a maximumot a pályafutásomból, és szeretnék a sport utáni életemre is gondolni – folytatta a sokszoros bajnok, aki a sport mellett egy fotósképzésen vesz részt minden hétvégén, és az egyetlen, ami bántja, hogy nem olimpiai sportág az uszonyosúszás. Állítása szerint ugyanannyit dolgoznak és ugyanannyi időt töltenek az uszodában ők is, mint az ötkarikás játékok számaiban részt vevő sportolók. Természetesen hozzátette, hogy minden hajnali időpontban felkelt, és szorított a magyar küldöttségnek Tokióban.

Országos csúccsal búcsúzna

A Napló továbbá érdeklődött Szabó Anitánál, hogy hogyan lehet úgy felkészülni lélektanilag egy világversenyre, hogy pontosan tudja, hogy az lesz egyben az utolsó is

„Őszintén szólva már sokszor megfordult a fejemben, hogy befejezem, de ennek most jött el az ideje. Nyilván nem lesz egyszerű, de sok felkészülést csináltam már végig, és bízom benne, hogy az utolsó is sikeres lesz”

– fejezte be gondolatait az úszó elcsukló hangon, és hozzátette, hogy semmin nem változtatna, amit karrierje alatt tett és a sportnak sokat köszönhet emberileg is. Találgatásokba nem szeretne belemenni, de elmondta, hogy nagy álma, hogy országos csúcsot tudjon úszni, és az első öt hely valamelyikén végezzen. Eredménytől függetlenül büszke magyarként fogja elhagyni az uszodát.

Orosz Krisztofer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában