öröm a kosarasoknak

2021.08.25. 14:55

Átadták a Tóth Árpád Gimnázium felújított tornatermét

2020 nyarán renoválták az öltözőket, valamint kicserélték a tornacsarnok nyílászáróit. Idén egy rég várt mérföldkőhöz érkeztek, a tornacsarnok elhasználódott gumipadlóját parkettára cserélték.

Fotó: Molnár Péter

A Tóth Árpád Gimnázium diáksport-egyesülete a kormány Társasági Adó Programjának felhasználásával az elmúlt években rendre sikeresen pályázott az iskola sportlétesítményeinek korszerűsítésére. Így újították fel első ízben az udvaron a sportpályát, majd a belső tornacsarnokot. 2020 nyarán renoválták az öltözőket, valamint kicserélték a tornacsarnok nyílászáróit. Idén egy rég várt mérföldkőhöz érkeztek, a tornacsarnok elhasználódott gumipadlóját parkettára cserélték. A felújított tornaterem szerdai avató ünnepségén Pósán László országgyűlési képviselő Debrecen egyik ikonikus iskolájának nevezte a Tóth Árpád Gimnáziumot, majd kitért arra, hogy a Kosárlabda Akadémiának sok minden köszönhető, amellett, hogy utánpótlást nevel, ilyen típusú infrastrukturális beruházások támogatásában is részt vesz. Hozzátette, köszönhető ez annak is, hogy évekkel ezelőtt a parlamenti többség lehetővé tette a TAO-pénzek sportinfrastrukturális felhasználását.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere diákéveit ebben a gimnáziumban töltötte, testközelben élte meg az itteni sportéletet. Mint mondta, ráfért a felújítás már erre a padlóra. Kitért arra is, a Szent Efrém iskolában is sikerült elérni, hogy olyan parketta legyen, ami a napi szintű sportoláshoz biztosítja a megfelelő környezetet. – Debrecen városában ki is kell szolgálni a kosaras közönséget, hiszen a foci után ez a második legnépszerűbb sport – jelentette ki. Hozzátette, most van lehetőség arra, hogy megteremtsék a megfelelő infrastruktúrát. – A kormány most támogatja ezt, a mindennapos testnevelés az elmúlt tíz év egyik legfontosabb döntése volt, ehhez megfelelő sportinfrastruktúra is kell – mondta. Hangsúlyozta, bár az ellenzék támadja a sportra irányuló támogatásokat, úgy véli kulcskérdés, hogy a kormány és a város összefogással megadja azokat a lehetőségeket, melyek révén világeseményeket tud szervezni Debrecen.

Hetei József beszélt a sporthoz és a kosárlabdához kötődő múltjáról, majd elmondta, önkormányzati képviselőként örül a városban, a városrészben történő fejlesztéseknek. Hozzátette: külön megdobogtatja szívét, amikor a sporttal kapcsolatos fejlesztésről van szó. Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi igazgatóhelyettese hangsúlyozta, a tankerület minden lehetőséget megragadott eddig és ezután is meg fog, hogy mind az oktatáshoz, mind a szabadidő hasznos eltöltéséhez a feltételeket biztosítsa. Az elmúlt tanév sporteredményeiről is beszélt: országos sportversenyen 109 esetben értek el a tanulók első helyezést, nemzetközi színtéren pedig 21 aranyérmet hoztak el. Mint mondta, ezek is azt mutatják, hogy az elmúlt időszak nem akadályozta meg a diákokat abban, hogy sportoljanak.

Fenyősné Kircsi Amália, Tóth Árpád Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a diákok fejlesztése megtörténjen, kihozzák belőlük a maximumot. Mint mondta, ahhoz, hogy a sporttevékenység kiemelkedő lehessen egy iskolában, nagyon fontos feltételeknek kell teljesülniük: legyenek elhivatott pedagógusok és megfelelő infrastruktúra. Becsky István, DEAC Kosárlabda Akadémia ügyvezető tudatta, régi vágyuk volt ez a fejlesztés, a nyílászárók és a parketta cseréje több mint 100 millió forintból valósult meg.

Ráthonyi Tamás, a Cívis KK szakmai tanácsadója, a TÁG sportkörének volt elnöke úgy fogalmazott, ez egy hosszú projekt befejezése. Mint mondta, az iskola és Kosárlabda Akadémia kapcsolata nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Ebben a tornacsarnokban a TÁG tizenegyszeres Diákolimpia bajnok kosárlabdacsapata készül évről évre, valamint a DEAC Kosárlabda Akadémia U15-ös és U16-os együttesei is birtokba veszik azt.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában