fotókkal

2021.06.27. 20:41

Kozák Luca megvédte címeit – debreceni sikerek születtek az Oláh Gábor utcán

A hétvégén Debrecenben zajlott a 126. Atlétikai Magyar Bajnokság, mely a sportág legrangosabb hazai eseménye.

Szombaton két debreceni éremnek tapsolhatott, örülhetett a szép számmal kilátogató, lelkes közönség, akiket a szakadó eső sem tört meg a szurkolásban. Apropó eső, vihar: ilyen még nem volt Debrecenben, tizenöt percre félbe kellett szakítani a versenyt heves esőzés miatt. A debreceni érmesek között szombaton ott volt a már olimpiai kvótás Kozák Luca, aki 100 méteres síkfutásban védte meg bajnoki címét, 11.63-as idővel nyerte meg a távot. K. Szabó Gabriella kicsivel szorult ki a 4 perc 21 másodperces időn 1500 méteren, de így is új PB-t futott, és harmadik helyen ért be a fináléban.

Márton Anita ezüstéremmel tért vissza gyermeke születése után diszkoszvetésben, alig pár centivel lemaradva a nyíregyházi Kerekes Dórától. A tokiói ötkarikás játékokra keddig lehet még gyűjteni a pontokat, és az olimpiai „repülőjegy” kapujában álló Szögi István mindent meg is tett ennek érdekében, jól szerepelt szombaton.

Hazai érmek a második napon is

A női rúdugrásban vártak sokat a szakemberek a cívisvárosi Klekner Hangától, aki annak rendje és módja szerint meg is nyerte a női rúdugrást, bár az is igaz, hogy egy rendkívül kiélezett csata végén. Majd, hogy az izgalmak még inkább a tetőfokára hágjanak, következett a férfi 400 méteres gátfutás, ahol a DSI testvérpárjára várt nagy csata, melyből végül Koroknai Máté jött ki jobban, aki még hajthat az olimpiai részvételre. Máté megnyerte a számot, míg Koroknai Tibor harmadik helyen ért célba. Csókás Nikolasz furakodott be egyébiránt közéjük. A férfiak mezőnyében, konkrétan a magasugrásban Hodossy-Takács Sámuelt várhatta a nagyérdemű dobogó közelébe, a fiatal debreceni sportoló pedig nem is okozott csalódást, harmadik helyen zárta a számot.

Klekner Hanga | Fotó: Molnár Péter

A női gerelyhajításban Szilágyi Réka volt a mezőny abszolút esélyese, a DSI atlétája nem is hazudtolta meg önmagát, behúzta a számot, több mint hat méterrel megelőzve a második helyezettet. A nap csúcspontját a női 100 méteres gátfutás adta, ahol Kozák Luca és Kerekes Gréta feszülhetett ismét egymásnak a rekortánon. Előbbi nyerte meg a futószámot 12.86-os idővel (Lucának ez a fő száma), míg utóbbi ezüstérmes lett 13.06-tal. Kozák Luca ezzel mindkét számában megvédte magyar bajnoki címét. – Nagyon büszke vagyok, hogy sikerült megvédenem mindkét számban a címemet, ezért is indultam el a versenyen, nem mellesleg a tokiói felkészülési programomba is jól illeszkedett ez a hétvége. Debrecenben, hazai pályán mindig jobb versenyezni – foglalta össze röviden érzéseit lapunknak Kozák Luca. Vasárnap este a 3000 méteres akadályfutásban még Kácser Zita szállított egy hazai bronzérmet, aki szintén olimpiai csapattag már.

Palánki István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában