fotókkal

2021.06.17. 12:04

Két keréken az árnyas erdőben: bringaparkot adtak át Hajdúhadházon

Változatos akadályok várják a kerékpárosokat az egykori hadházi legelő helyén.

Fotó: Ásztai Csaba

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség közös pályázatán nyerte el az Aktív Magyarország Program részeként az Országos Bringapark Program támogatását. Ebben erdei kerékpáros „singletrail” pálya épült Hajdúhadházon 31,4 millió forintból. A Kígyóösvény Erdei Bringapark területe korábban Nagylapos néven volt ismert, amit egykor legelőként hasznosított a város. Az 1970-es években a Nagylapos területét elegyengették és beültették fákkal, így adottságai alapján a legmegfelelőbb volt a kerékpárpálya megépítésére. A bringaparkot az Arany János utcáról egy fahídon keresztül lehet megközelíteni. A pálya elején és végén egy-egy kaput helyeztek el, ami az induláshoz és érkezéshez szolgál támpontként. Elkészült a vizeshelyiséget, öltözőket magába foglaló szociális épület is, ahol a kerékpár javításához és használatához tárgyi eszközöket, szerszámokat (pumpa, szerelőkulcsok), valamint vízvételi lehetőséget találnak a biciklizők.

Az 1300 méter hosszú erdei kerékpáros „singletrail” pályán az útvonal burkolatlan, kis szintkülönbségű, szélessége az egyenes szakaszokon 0,5-1 méter, a kanyaroknál 1-1,5 méter. A jó helyi adottságok az erdei kerékpározás élményét adják. A nyomvonal fa, föld és murva akadályai a haladó szintű kerékpárosokat is kiszolgálják, ugyanakkor alkalmas a technikai tudás fejlesztésére is.

Akadályok a pályán

Az első akadály a hullámok elnevezésű elem, amely murvából készült, és megközelítőleg 10 méter hosszú. Ezt követi a North shore egyenes. Ez körülbelül 30 centiméter széles és 15 méter hosszú. Következő akadály a pallószlalom a maga 30 centiméter szélességével és 15 méter hosszúságával. Ezeket az akadályokat leküzdve találkozunk a North shore szlalomelemmel, mely mintegy 40 centi széles és 9 méter hosszú. A következő elem a két farakás, rakásonként mintegy 2,5 méter hosszban. Végül a célegyeneshez érve a sziklakert elemmel találkozunk, mely körülbelül 3,5 méter hosszú.

A ligetes erdőbe megépített erdei „singletrail” pálya kezdő és haladó kerékpárosok számára is alkalmas a kerékpártechnikai tudás fejlesztésére. Az útvonal mentén padokat telepítettek, ahol a látogatók megpihenhetnek és gyönyörködhetnek a természetben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában