kosárlabda

2021.06.30. 13:17

Hanga Ádám célja, hogy a külföldi tapasztalatait átadhassa a fiataloknak – fotókkal

Az európai kosárlabdázás meghatározó magyar játékosa oktatott a cívisvárosban fiatalokat.

Hanga Ádám kosárlabdázó (narancssárgában) tartott több napos edzőtábort a DEAC-os fiataloknak. A Naplónak Berényi Sándor DEAC Akadémia szakmai igazgató is nyilatkozott. (feketében)

Fotó: Kovács Péter

Tíz évvel ezelőtt kezdődött a Hanga-tábor névre hallgató kosárlabdatábor, melyet a Barcelona magyar kosarasa, Hanga Ádám indított el, és azóta is minden évben megszervez, az idén pedig már második alkalommal hozta el Debrecenbe. – A kezdeményezés azzal a céllal indult el, hogy azt a tapasztalatot, amit külföldön szerzek, átadjam a fiataloknak – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak az idén négy különböző döntőt is játszó kosárlabdázó (spanyol kupadöntő, spanyol bajnoki döntő, spanyol szuperkupa döntő, Euroliga finálé).

– Spanyolországban ebben a sportágban azért előrébb járnak, mint mi – magasabb szinten folyik az oktatás és a játék is –, annak viszont örülök, hogy itthon pedig vevők az új dolgokra az utánpótlás korú játékosok – mondta el a magyar válogatott irányító-dobóhátvéd. Arra, hogy miért éppen Debrecen, a 32 éves kosárlabdázó azt mondta, hogy a tavalyi sikeres tábor után egyértelmű volt számára, hogy visszahozza a nevét viselő, szaktudását pedig nem nélkülöző rendezvényt a cívisvárosba. –

„Mindig felkészülten várnak és fogadnak minket a debreceniek, profik a körülmények, nekünk pedig ezek nagyon fontosak.”

Bár az idén nem a Főnix Csarnok az otthona az eseménynek, a Szent Efrém iskola tornacsarnokával sem lőttünk mellé, minden adott volt a sikeres lebonyolításhoz. – mondta.

A kosaras arról is beszélt, hogy jövőre szeretné nemzetközivé tenni a rendezvényt, hiszen szerinte még jobban motiválhatná a résztvevőket az, hogy egy francia, spanyol, vagy német kosaras ellen kell bizonyítaniuk. Ennek létrejöttét már az idén is „csak” a koronavírus okozta nehézségek befolyásolták. A táborban egyébként MVP-t (legértékesebb játékost) választottak, volt dobóverseny, és a négy edzés mellett sor került egy minitornára is, ahol a meghívott csapat tagja volt Hanga Ádám, és Lóránt Péter is, aki annak idején volt a Debreceni Vadkakasok játékosa. Saját szezonjáról azt mondta Hanga Ádám, az volt a személyes célja, hogy négy döntőt játsszon az idén, ez meg is valósult. – A négy fináléból kettőt elveszítettünk, a legfájdalmasabb az az Euroliga döntője volt, erre vágyam a legjobban.

„Sikereim voltak, spanyol kupagyőztesnek mondhatom magam, és a bajnokságot is mi nyertük meg, elégedetlen nem lehetek”

– mondta. A magyar bajnokságot pedig amennyire tudja, követi, a döntőt is végignézte.

A szakmai igazgató is elégedett

A szervezők között ott volt Berényi Sándor is, a DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója. – A tábor lényege az, hogy a saját játékosainknak adjunk egy olyan impulzust, ami a későbbiekben még inkább motiválhatja őket – mondta lapunknak a DEAC felnőtt csapatának egykori vezetőedzője. Berényi Sándor azt is hozzátette, hogy a partnerszervezetekkel való kapcsolattartás szempontjából is fontos nekik ez az esemény.

Berényi Sándor | Fotó: Kovács Péter

– Hatalmas előny az nekünk, hogy a fiataljaink Hanga Ádámtól tanulhatnak három napig, megismerhetik, hogy micsoda kosárlabdázó, és micsoda személyiség ő – mondta. A Kosárlabda Akadémia előző szezonjáról azt mondta, hogy összességében elégedett, de vannak olyan területek, amelyek változtatásra szorulnak. – Van olyan együttesünk, amelyik túlteljesített, van olyan, amelyik alul teljesített, remélem, hogy a jövő évünk még sikeresebb lesz, eggyel több csapatunk lesz ugyan, de a legfontosabb az, hogy mindenki személyes fejlődése haladjon előre – mondta. Berényi Sándor végül arról beszélt, hogy reméli ebben a táborban is sok fiatal tehetséges sportolójuk tud fejlődni még többet.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában