Foci Eb 2020

2021.06.26. 10:37

Kezdődnek az Eb-nyolcaddöntők

A hétvége legnagyobb rangadója a Belguim–Portugália meccs lesz, de más izgalmak is várnak ránk.

A combination of file pictures created on June 25, 2021 shows Belgium's forward Romelu Lukaku (L) and Portugal's forward Cristiano Ronaldo. - Belgium will face Portugal in their UEFA EURO 2020 round-of-16 football match at the La Cartuja Stadium in Sevilla on June 27, 2021. (Photo by STUART FRANKLIN and Javier SORIANO / various sources / AFP)

Fotó: AFP

Az Európa-bajnokságon a csoportkör végeztével kialakult a legjobb tizenhatos mezőny, ahova – bár fantasztikus teljesítményt nyújtott, de sajnos – a magyar válogatottnak nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást. Így sem leszünk azonban híján az izgalmaknak, szombattól keddig nyolc összecsapás vár ránk, ahol már a negyeddöntőbe kerülés a tét. Mi most a hétvégén ránk váró négy találkozót vesszük kicsit górcső alá.

Nem tipikus slágermeccs

A nyolcaddöntő mérkőzéseinek sorát szombaton 18 órától a Wales–Dánia mérkőzés nyitja meg Amszterdamban.

A brit gárda az A csoportból 4 ponttal a második helyen jutott tovább, amivel teljesen elégedettek lehetnek. Az olaszoktól elszenvedett vereséggel előre lehetett számolni, éppen ezért volt fontos, hogy Svájc és Törökország ellen minél több pontot szerezzenek a sárkányok. Előbbitől egyet, utóbbitól hármat sikerült, ami tökéletesen elég volt az egyenes kieséses szakasz eléréséhez. Némi hiányérzet a legnagyobb sztár, Gareth Bale játéka miatt lehet bennünk, hiszen a többszörös BL-győztes, válogatottsági gólrekorder eddig egy gólpasszt és egy csúnyán elrontott büntetőt tudott felmutatni a torna során.

Miután Christian Eriksent újra kellett éleszteni a Finnország elleni találkozón, a dánok teljesen érthető módon nem tudtak a futballra koncentrálni, hiszen nem az volt azokban a napokban a legfontosabb. Hiába álltak azonban pont nélkül a B-csoport utolsó fordulója előtt, az oroszok felett aratott győzelemnek és a többi eredménynek köszönhetően Kjærék megkaparintották a második helyet a kvartettben, a hibátlan teljesítményt nyújtó belgák mögött. Előzetesen biztos nem a Wales–Dánia a nyolcaddöntők slágermeccse, de a két hasonló játékerőt képviselő gárda összecsapásából bármi kisülhet.

Magabiztos olaszok

Szombat este 21 órától a torna eddig lezajlott szakaszának egyik legmeggyőzőbb produkcióját nyújtó válogatottja, Olaszország lép pályára Ausztria ellen a Wembleyben.

Roberto Mancini együttese három győzelemmel, hét rúgott és nulla kapott góllal jutott tovább és még arra is volt lehetősége, hogy az A csoport utolsó meccsén a törökök ellen jó néhány kulcsjátékosát pihentesse. Chielliniék az első csapat az Európa-bajnokságok történetében, akik a csoportkört három győzelemmel és kapott gól nélkül hozták le.

Az osztrákok az aránylag szerencsés sorsolásukat kihasználva hozták a kötelezőt, és a hollandoktól elszenvedett vereség mellett megverték Ukrajnát, illetve Észak-Macedóniát is. Alabáék így hat ponttal végeztek a C-csoport második helyén, viszont a sors ezúttal nem volt hozzájuk kegyes, mert az Eb egyik legjobb formájában lévő, a végső győzelemre is esélyesnek tartott olaszok várnak rájuk.

Hollandia törlesztene

A folytatásban vasárnap 18 órától ismét minden szem Budapestre tapad majd, a Puskás Arénában Hollandia a csehek ellen igyekszik kiharcolni a negyeddöntős szereplést.

A párharc egyértelmű esélyese az oranje, aminek van is mit törlesztenie szurkolói felé, hiszen a 2016-os Eb-ről és a 2018-as vb-ről is lemaradt. Az ukránok elleni rövidzárlattól eltekintve – amikor kétgólos hátrányból engedték visszajönni Sevcsenkóékat – kifejezetten magabiztosnak tűnnek Frank de Boer tanítványai, amit a C csoportban szerzett 9 pont és 8 gól is jól mutat.

Csehország a D jelű kvartettben a skótokat legyőzte, a horvátok ellen ikszelt, az angoloktól pedig kikapott, így a csoport harmadik helyezettjeként jutott a legjobb tizenhatos mezőnybe. A 2004-es Eb elődöntőse ezzel megvalósította célkitűzését, bár a nála magasabban jegyzett holland együttessel szemben bravúr lenne, ha a következő körben is találkoznánk velük. A torna egyik meglepetése a cseh támadó, Patrik Schick, aki már három találatnál tart, viszont némi aggodalomra adhat okot Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány számára, hogy a komplett cseh válogatottnak ez a három gólja van eddig az idei Eb-n.

Ronaldo a rekordra hajt

A hétvége legnagyobb derbije vasárnap este 21 órara maradt, Belgium Portugáliával csap össze Sevillában.

A háromgólos Lukaku és csapata hibátlanul vették a B csoportot, összesen hat gólt lőve a dán-finn-orosz triónak. A belgák öt éve pont a magyar válogatott ellen mentek tovább a nyolcaddöntőből, akkor a legjobb négy közé jutottak, ezúttal nem titkolt cél, hogy a fináléban is ott szeretnének lenni.

Ehhez viszont a rekordokat sorra döntögető Cristiano Ronaldo által vezetett, címvédő portugáloknak is lesz egy-két szava. A luzitán együttest kiemelt figyelemmel követtük, hiszen a mieinkkel együtt szerepeltek az F csoportban, ahonnan „csak” a harmadik helyen sikerült továbblépniük. A 36 éves, ötszörös aranylabdás világklasszis ezúttal is elképesztő formában van, eddig 5 találattal vezeti a góllövőlistát és beérte a válogatottakat nézve gólrekordernek számító iráni Ali Daeit. Most már mind a ketten 109 alkalommal voltak eredményesek a nemzeti együttesükben, viszont nagy bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy Cristiano nem áll meg ennyinél, akár már a belgák ellen egyedüli rekorderré válhat.

A futball magyar szerelmesei ugyan Marco Rossiékért már nem szoríthatnak, viszont az eddigieknél is izgalmasabb szakaszába ért a torna, amit továbbra is az M4 Sport csatornán követhetnek majd figyelemmel a szurkolók.

Bakos Attila

Borítókép: Romelu Lukaku (balra) és Cristiano Ronaldo párharca igazi csemege lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában