Sport

2021.06.29. 12:45

Emberfeletti teljesítményt nyújtott Szabó Sándor

440 kilométert biciklizett a debreceni Superman a rekkenő nyári hőségben.

Forrás: Zelenka Attila-archív

– Szabó Sándor nem normális – mondja a fotelkirály, aki elképed azokon a számokon, amik a debreceni vasember teljesítményéről szólnak. Szabó Sándor, a 46 éves sportember egy évvel ezelőtt például arra vállalkozott, hogy a nyári melegben dupla Ironmant teljesít. Ha valaki esetleg nem tudná, az Ironman-triatlon a hosszútávú triatlonversenyek egyik fajtája: 3,86 kilométer megszakítás nélküli úszásból, 180,25 kilométer kerékpározásból és egy maratont is le kell futniuk a résztvevőknek, amely ugye 42,195 km. Nos, alanyunk ezt kevesellte, ezért úgy döntött: megduplázza, és meg is csinálta!

A hőség nem akadály

Fotó: Zelenka Attila-archív

Ezúttal a tomboló kánikulát nézte ki magának az újabb „őrültségre”, azaz 16 órányi biciklizésre a Pallagi úton. 15-20 fokban könnyűnek tűnik, ugye? Gondolta, kipróbálja, mit bír a nyeregben a hőségben, amíg más a légkondis szobában nézi a Netflixet. A következő évek versenyei miatt sok kérdésre akart választ kapni a teljesítőképességével kapcsolatban. Egy extrém sportoló már csak ilyen: mit neki a hőség, amikor hajtja a kíváncsiság! Nos, Sándor hajnali 4.17-re időzítette a rajtját, ugyanis azon a napon akkorra világosodott ki annyira, hogy a nagyerdei vadakat ki tudta kerülni a hosszú útvonalon. Aztán reggelre a vaddisznók és az őzek bementek az erdőbe hűsölni, így napközben már csak a szél és a meleg – a hőmérő higanyszála 38 fokig kúszott fel – nehezítette a dolgát.

Frissítőfelelős volt

– Azért pár óránként kijött Évikém, és tette a dolgát, mint egy robot – viccelődött a debreceni Superman. Mindez azt jelenti, hogy kedves felesége, Éva volt a frissítőfelelős, aki időnként jeges vízzel öntötte nyakon az urát. Végül 440 kilométert mutatott az óra, amikor a sötétedés véget vetett az extrém kerékpártúrának. – A sok frissítés miatt bennem maradt úgy 30 kilométer, de még bírtam volna a tekerést sokáig – állítja a Superman, aki azért mérleget vont a teljesítményéből: 440 kilométer biciklizés alatt elégetett 6110 kalóriát, „megmászott” 467 méternyi szintkülönbséget, 61 010-szer fordult meg a pedál a lábai alatt, több mint 20 liter vizet ivott vagy öntött magára, 16 db sótablettát evett meg, és amikor biciklin ült, az átlagsebessége 30 km/óra volt.

BeA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában