mefob

2021.05.12. 08:36

Debrecen élen jár az egyetemi sportéletben

Évente több ezer hallgató nevez a MEFOB különböző versenyeire, amik egyre nagyobb presztízzsel bírnak.

20210508 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Vívó MEFOB a debreceni Békessy Béla Vívócentrumban. képen: Mihály Kata vívó

Fotó: Napló-archív

A hétvégén zajlott le a Békessy Béla Vívócentrumban a vívó Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB), aminek már évek óta hagyományosan Debrecen ad otthont. Az eseményre ellátogatott a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára, Juhász Péter is, aki a Hajdú-bihari Naplónak beszélt a szövetség munkájáról és Debrecen szerepéről az egyetemi sportéletben.

– A MEFS-nek az elsődleges feladata a MEFOB megszervezése a hallgatóknak, nyilván az a célunk, hogy minél több sportágban életre tudjunk hívni ilyen eseményeket. Éves szinten nagyjából 4 ezer felsőoktatásbeli diák mérheti össze 40-42 szakágban az erejét, vannak olyan sportágak, amiknek a küzdelmei nagyon régi hagyományra tekintenek vissza, ilyen például a vívás is. Ezeknek a versenyeknek nagyon nagy presztízsük van, sajnos a pandémia alatt visszaesett a nevezési kedv, úgyhogy nem ezekből az évekből kell kiindulni, de úgy általánosságban mindig nagy az érdeklődés és magas a színvonal – mondta a szakember.

Amatőr kategória

Juhász Péter | Fotó: Napló-archív

Több sportágban az éppen hallgatói jogviszonnyal rendelkező felnőtt válogatott sportolók is előszeretettel indulnak a MEFOB különböző megmérettetésein, tehát kifejezetten erős mezőny szokott összegyűlni ezeken az alkalmakon. Éppen ezért a MEFS arra törekszik, hogy minél több szakágban indítson amatőr kategóriát is, hiszen nagy élmény lehet alkalomadtán Cseh László vagy Kapás Boglárka ellen versenyezni, de ilyen esetben aligha kérdéses a végkimenetel. A példaként hozott úszásban már működik is, hogy egy helyszínen egy napon, de külön kategóriában szerepelnek a profik és az amatőrök, ezt a gyakorlatot szeretnék minél több szakágra átültetni.

A város nagyon támogató

Már évek óta rendszeresen a Debreceni Egyetem szervezésében zajlik a vívó MEFOB, ennek kapcsán Juhász Péter elmondta, hogy az intézmény az egyik legsportosabb egyetem Magyarországon. – Nemcsak az ilyen irányú képzések miatt, hanem infrastrukturális szempontból is. De a DEAC-ot is kiemelhetjük, számos csapatsportágban első osztályú együttessel és nagy sikerekkel az idei szezonban. A város is nagyon támogató, és segíti mind az egyetemi, mind az élsportot, illetve aziránt is elkötelezett, hogy ez a kettő minél inkább összefonódjon. Fontos megemlíteni, hogy 2024-ben Miskolc és Debrecen lesz az Európai Egyetemi Játékok helyszíne, ahol a tervek szerint nagyjából 10-10 sportág versenyeinek ad majd otthont a két város és 6-7 ezer egyetemista érkezik majd Magyarországra ennek kapcsán. Összességében azt mondhatjuk, hogy Debrecen abszolút az élen jár abban, hogy fejlessze az egyetemi sportot, és népszerűsítse azt – fogalmazott.

Bakos Attila

Borítókép: két debreceni egyetemista, Mihály Kata (balra) és Fedor Tamara vív a női párbajtőr egyéni döntőjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában