Szerződést hosszabbított

2021.05.15. 17:28

Az RB Salzburg küszöbén az egykori debreceni labdarúgó

Major Sámuel úgy döntött, hogy meg akar küzdeni a helyéért a csapatban.

LAFNITZ,AUSTRIA,10.APR.21 - SOCCER - 2. Liga, SV Lafnitz vs FC Liefering. Image shows Samuel Major (Liefering). Photo: GEPA pictures/ Philipp Brem - For editorial use only. Image is free of charge.

Fotó: Liefering-archív

A Red Bull Salz­burg a múlt héten két évvel meghosszabbította Major Sámuel szerződését, aki 2017-ben került Ausztriába a Debreceni Labdarúgó Akadémiáról, ahol már egészen fiatalon, ötévesen kezdett el focizni. A 19 esztendős utánpótlás-válogatott futballista eddigi pályafutásáról és a sporton kívüli feladatairól is beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

– Azt mondhatom, hogy nagyon jó éveim voltak a DLA-nál, hálás vagyok Lente Lajosnak, mert szakmailag kiváló alapokat kaptam tőle, ráadásul rengeteg nemzetközi tornán jártunk együtt. A Salzburg engem az utánpótlás-válogatottban szúrt ki, és akkor hívtak meg hozzájuk egy hét próbajátékra. Ezt követően már készültem arra, ha kapok egy ajánlatot, akkor elfogadom és nem fogok hezitálni. Őszintén, nem sokat tudtam a klubról, ott nyertem mélyebb bepillantást abba, hogy milyen munka folyik náluk. Természetesen azonnal megtetszett és rögtön tudtam, hogy ezen a helyen nagyon sokat lehet fejlődni. Szerintem a Salzburg óriási lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy bizonyíthassanak. Meg kell nézni, hogy milyen tornákra juthatnak el az utánpótláscsapatok, és milyen ellenfelekkel szemben léphetnek pályára. Egy szezonban 4-5 nagy nemzetközi megmérettetésen is részt vettünk, ez szerintem magáért beszél, hogy ha van rá lehetőség, akkor miért érdemes ezt a klubot választani – fogalmazott a játékos.

Egy lépéssel közelebb

Az egykori debreceni labdarúgó nagyon fiatalon érkezett meg Ausztriába, de szerencsére könnyen ment a beilleszkedése. – Nem mondanám, hogy olyan nehéz időszakot éltem meg ott, sőt, örültem neki, hogy egy lépéssel közelebb kerültem a céljaim eléréséhez. Amikor megérkeztem, akkor már ott volt Mester Csaba – aki 2018 óta már az Austria Wien futballistája – és Szobosz­lai Dominik, akivel edzéseken kívül és esténként sokat voltunk együtt. – Ezenkívül azt is elárulta Major Sámuel, hogy példaként tekint a jelenlegi magyar labdarúgás legértékesebb játékosára, aki télen az RB Leipzighez igazolt. – Ha megnézzük Dominik pályafutását eddig, akkor az mindenkinek követendő kell, hogy legyen, természetesen én is szeretnék hasonló utat befutni, mint ő.

Alaposan meggondolta

Mint nagyon sok fiatal az RB Salzburgban, Major Sámuel is a másodosztályú fiókcsapat, az FC Liefering együttesének a tagja, azonban volt olyan időszak, amikor nem kapott túl sok lehetőséget. – Amikor odakerültem, akkor nagyon bő volt a keret, ez hátráltatott egy kicsit. Azonban pozitív visszajelzéseket kaptam, ami megerősített abban, hogy nem szabad elcsüggedni, hanem dolgozni kell keményen, és meglesz majd az eredménye – és meg is lett, hiszen nemrég a klub két évvel meghosszabbította az ifjú labdarúgó szerződését. – Télen még egyáltalán nem esett ilyenről szó, de március környékén már volt egy beszélgetés ezzel kapcsolatban, és rá egy hónapra jött is egy konkrét ajánlat. Mivel volt egy olyan periódus, amikor kevesebbet játszottam, és egy focista sosem akar a padon ülni, ezért alaposan átgondoltam, hogy mi lehet a legjobb döntés. Aztán arra jutottunk, hogy a fejlődésemet az szolgálja a leginkább, ha maradok és mindent megteszek azért, hogy beverekedjem magamat a felnőtt csapatba. Remélem, hogy meglátták bennem a lehetőséget a gárdánál és ezért is szerették volna, hogy hosszabbítsam meg a szerződésemet – mondta.

Edzések után készült

Major Sámuel mostanában nemcsak a futball, hanem a tanulás terén is fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen a múlt héten érettségizett a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Gimnáziumában. – Csak áprilisban nyolc mérkőzést játszottunk, úgyhogy elég sűrű volt a programunk, de igyekeztem látogatni az online órákat, amikor tudtam, illetve az edzések után még önállóan tanultam. Úgy érzem, hogy a magyar és az angol jobban ment, a matek és a töri talán kevésbé, de szerintem mindenből átmentem. Azért is szerettem volna ezt megcsinálni, mert a későbbiekben még nagyon hasznos lehet, így most túl vagyok rajta, és lehet csak a focira koncentrálni – mondta.

Bakos Attila

Borítókép: Major Sámuel az FC Liefering játékosaként kap egyre több lehetőséget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában