Labdarúgás

2021.04.10. 09:00

Emlékezetes Debrecen-Nyíregyháza rangadók nyomában

Volt, amikor a feljutásról döntött a keleti derbi.

Debrecen 20141130 Labdarúgás 2014 ősz NBI NB1 OTP Bank Liga Debrecen DVSC Nyíregyháza NYVSC Szakály Péter Jánvári Gábor 11es Fotó: Mirkó István Nemzeti Sport

Fotó: Nemzeti Sport-archív

Rohamosan közeledik a vasárnap déli DVSC–Nyíregyháza ragadó. A keleti derbi kiemelten fontos a két gárda drukkereinek, tisztában vannak ezzel a játékosok is, akik ennek megfelelő vehemenciával vetik bele magukat a küzdelembe, amely több feledhetetlen összecsapást eredményezett a múltban is. Az egyik legemlékezetesebb az 1979-es cívisvárosi meccs, amikor a Loki a másodosztályban 28 ezer(!) néző előtt 2–1-re verte a szabolcsiakat, ezzel két fordulóval a vége előtt bebiztosítva az élvonalba jutást. A többórás felvezető programban fúvósfelvonulás, Color-koncert és Színész–Újságíró rangadó is szerepelt. A lefújást követően elözönlötték a gyepet a szurkolók, és minden debreceni játékost levetkőztettek, majd a Régi Vigadóban folytatódott a fieszta, a drukkerek a Csónakázó-tóban fürödtek megünnepelve a feljutást.

Egy sima ötös

A két csapat az elmúlt időszakban kevesebbet találkozott egymással az osztálykülönbség miatt, de az utóbbi 20 év nagy debreceni fölényt mutat. Tétmeccsen legutóbb októberben akadtak össze, akkor a szabolcsi megyeszékhelyen sokáig vezetett a Szpari, ám a csereként beálló fiatal Pintér Ádám a 93. percben egyenlített. Az eddigi utolsó cívisvárosi derbin 2014 novemberében csaptak össze a felek, akkor Tisza Tibor és Ibrahima Sidibe duplájával, illetve Szakály Péter büntetőjével sima, 5-0-s sikert aratott a Loki. Bajnoki mérkőzésen utoljára 1999 augusztusában tudott nyerni a nyíregyi gárda, a huszonegyedik században tétmeccsen csupán egy 2012-es Magyar Kupa-találkozón győztek a szabolcsiak.

Az egyik legemlékezetesebb Szpari-siker mégis az 1998-as nyíregyházi derbi volt, amikor 0–0-s félidő után a 71. percre már 4–0-ra vezettek a hazaiak, a Lokinak pedig már csak szépítésre futotta, így 4–2 lett a vége, Mindezt megspékelve a 15 ezres szurkolósereggel a lelátókon. Szatke Zoltán, a Nyíregyháza klublegendája korábban úgy fogalmazott a Naplónak, hogy ilyen pillanatokért érdemes futballozni.

HBN

Borítókép: Ötgólos Loki-sikerrel zárult a felek összecsapása 2014 novemberében

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/loki-indulo-a-part-keresere-5152534/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában