kiváló a helyválasztás

2021.03.13. 11:48

Talmácsi Gábor szerint a motorversenypályájával a világ megismerheti Hajdúnánást

Hatalmas mérföldkő a hajdú-bihari beruházás.

A magyar motorsport világbajnoka, Talmácsi Gábor is nagyban kivette a részét a munkálatokból | Fotó: NS-archív

Fotó: NS-archív

A múlt héten kiderült, hogy Hajdúnánáson megépítik a MotoGP-versenyekre is alkalmas pályát, sőt 2023-tól 10 éven át a királykategória versenyzői is megméretik magukat évente egyszer hazánkban. Az örömhír kapcsán megkerestük Talmácsi Gábor volt gyorsaságimotor-versenyzőt.

„Nem ért váratlanul a döntés, jómagam is régóta azon dolgozom, hogy ez létrejöhessen”

– kezdte gondolatait a Hajdú-bihari Naplónak a világbajnok sportoló. – Sok munka van abban, hogy Magyarország MotoGP- és akár Superbike-futamokat is rendezhet a jövőben. A sportág fejlesztése rendkívül fontos számomra, az egyik mérföldkő pedig ezzel el is érkezett – mondta. Talmácsi beszélt arról is, hogy ez a motorversenyzés csúcsa így, mely alá sok mindent be lehet majd rendelni, mellyel a fiatalok is jól járhatnak. Apropó fiatalság, mi a helyzet hazánkban a feltörekvő tehetségekkel? – Sok fiatal, honi tehetség szaladgál, avagy motorozik az országban, azonban fel kell zárkózni nekik, de bizakodásra ad okot például Görbe Soma esete, aki már ott kopogtat a MotoGP kapuiban, mivel egy olyan programban vesz részt, amely az utat jelentheti számára a legjobbak közé – mondta a 39 éves szakember.

A magyar motorsport világbajnoka, Talmácsi Gábor is nagyban kivette a részét a munkálatokból | Fotó: NS-archív

Miért épp Hajdúnánás?

A motorsport szakértője azt is elárulta, hogy esett a választás épp egy hajdúsági településre. – Hajdúnánás elhelyezkedése több szempontból is kiváló: három nagyváros (Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza) is közel van hozzá, valamint a repülőtér a cívisvárosban könnyen megközelíthető a pályától. Nem mellesleg Kelet-Európában nem találni hasonló létesítményt, így ide vonzhatja a keleti országokból a sportág rajongóit. A Debreceni Egyetem fejlesztéseiről, kutatásairól is híres, ami szintén közrejátszhatott a szerepvállalásban, hiszen ők is segíteni fogják a munkát – mondta.

Végül arra is kitért a vb-győztes versenyző, hogy a versenynaptár közepén lehet majd a magyar futam, május és szeptember között, de szerinte a legideálisabb időpont valamelyik júniusi hétvége lenne. Ez még egy kicsit odébb van, de az már biztos, hogy 2023-tól 10 éven át nemcsak az autósport, hanem a mo­torversenyzés szerelmeseinek is lesz fix programja egy hétvégén hazánkban.

Különleges lesz a pálya

Vonalvezetését tekintve különleges lesz a Hajdúnánás mellett épülő gyorsasági motoros versenypálya, amelyen 2023-tól 10 éven át rendezhet majd Magyarország MotoGP-futamokat. Weingartner Balázs, a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség elnök-vezérigazgatója szerdán az M4 Sport Sporthíradó című műsorában úgy fogalmazott, „izgalmas, de biztonságos” versenyeket lehet majd rendezni a pályán. Hozzátette, a gyorsaságimotoros-világbajnokság jogtulajdonosát, a Dorna Sportsot vezető Carmelo Ezpeleta maga is azt mondta a szerződés-aláírás után, hogy a „világ egyik legkarakteresebb” pályája épül majd meg Magyarországon.

Palánki István

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/kulonleges-vonalvezetesu-lesz-a-hajdunanasi-motogp-palya-5073637/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában