Labdarúgás

2021.02.28. 10:34

Őszintén a hölgyekről a foci kapcsán

Nőként lehet-e valaki sikeres a labdarúgásban, és mi kell hozzá – erről is érdeklődtünk egy szakembertől.

Fotó: Pintér Tekla-archív

Nem is olyan rég a hajdúsámsoni futballklub elnöke arról beszélt a Naplónak, hogy a fiatalok egyre kevésbé járnak el labdarúgóedzésekre. Szegedi Szabolcs mielőtt egy megye I.-es labdarúgócsapat élére került volna, a Debreceni Labdarúgó Akadémián női labdarúgással foglalkozott. Annak jártunk most utána, hogy vajon mi a helyzet a hölgyek terén; ott nagyobb-e az érdeklődés a tréningek iránt, illetve hogy mi a hasonlóság és a különbség a két nem focitudása között. – A DVSC-nél felépítettem a női labdarúgást, ugyanis 2013–2019-ig dolgoztam a csajokkal a klubnál – kezdte Szegedi Szabolcs gondolatait a Hajdú-bihari Naplónak. – Be kell ismerni, hogy már akkor és ott sem tolongtak edzéseken a női játékosok (sem). Ez azóta csak egyre rosszabb.

„Minden baj, minden nyűg a mai fiatalok számára, és itt most nem kimondottan a lányokról beszélek csak”

– mondta.

Fotó: Szegedi Szabolcs-archív

Női futball és férfi labdarúgás

Azzal kapcsolatban pedig, hogy mennyivel másabb női szakosztályt vezetni, mint férfit, ekképp vélekedett a szakember: – Azt tudomásul kell venni, hogy a lányok lassabban gondolkodnak a pályán, idő kell, mire eldöntik, hogy mit is szeretnének kezdeni a labdával, de ez nem azt jelenti, hogy rosszabbul agyalnának, mint a fiúk. Illetve az is hatványozottan igaz a hölgyekre, hogy amennyiben nincs fegyelem, úgy nincs eredmény sem! Ezt többször is tapasztaltam – vélekedett az egykori női csapatot vezető edző. A fiúkhoz képest azt a különbséget hozta fel legszembeötlőbbnek, hogy a lányoknál, ha valaki 14-15 éves koráig nem vette fel a versenyt akár a fiúkkal is, akkor fizikailag már biztosan nem is fogja, emellett pedig tudásban is csekély rá az esély. A csajok esetében, ha egy sportoló komolyan veszi azt, amit csinál, akkor még talán nagyobb lehetőség rejlik benne, mint a fiúknál. Ezt észre kell venni egy edzőnek is, egy szülőnek is, s a fiatal tehetségnek is önmagában – mondta.

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy magában lát-e még arra potenciált, hogy akár vidéken női focival foglalkozzon: – Bár nagyon szép időszak volt számomra, amikor lányokat taníthattam meg a labdarúgás rejtelmeire, szépségeire, de már csak a múlt.

Palánki István

Borítókép: Pintér Tekla (balra) révén van a megyéből is példa arra, hogy valaki fiatalon eljut a válogatottig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában