a jövő szakemberei

2021.01.22. 13:04

Sporttudósokat képez a Debreceni Egyetem

Életszemléletet tanulhatnak, a sportról, a testkultúráról, az egészséges életmódról tudhatnak meg részleteket a testnevelőtanár-gyógytestnevelő szakpárra jelentkező fiatalok, akik a kutatásban is elmélyülhetnek – hangzott el a képzéseket bemutató csütörtöki online tájékoztatón.

Fotó: unideb.hu

Mint azt a hirek.unideb.hu írja, a kiemelt állami akadémián eltöltött gyakorlatok, külföldi szakmai tapasztalatszerzés, színvonalas és egyedülálló kutatási háttér – a leendő hallgatók számos olyan lehetőség közül választhatnak, amiket országos szinten kizárólag a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) által irányított képzések kínálnak.

- A sporttudomány multidiszciplináris terület. A Debreceni Egyetemen széleskörű az összefogás, minden kart valamilyen módon érint a sporttudományok köre, a sport és a testnevelés, a testkultúra az egyetemes kultúra része az intézményben és a városban is. Nagyon fontos, hogy az oktatás mellett kutatásfejlesztési, innovációs tevékenység, termék- és módszertanfejlesztés is zajlik a DESKI-ben, valamint a sportiparban is jelen van az intézet.

„Sporttudósokat képzünk, akik napi kapcsolatban vannak a tudományos élettel, magas színvonalú laborokat, kutatási eszközöket használhatnak az egyetemen.”

Nemzetközi kitekintést kínálunk hallgatóinknak, akár úgy, hogy megteremtettük a feltételeit a külföldi tanulmányutaknak, akár úgy, hogy mi hívunk ide nemzetközi előadókat, sportszakembereket. Egyebek mellett olyan témákkal foglalkozunk, mint például a hazai életmód- és életminőség-fejlesztés kérdése, egyénre szabott, sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikai protokoll fejlesztése, de vizsgáljuk az aktív idősödés életminőséget meghatározó fiziológiai és biológiai hátterét is – hangsúlyozta az egyetemi portálnak Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója.

Hozzátette: a gyógytestnevelő szak Kelet-Magyarországon csak Debrecenben indul, a sportanalitikus szakirányú továbbképzés is egyedülálló az országban.

- Szükség van Magyarországon a jó sportszakemberekre, így komoly elhelyezkedési lehetőséget is kínál a terület. A jelenleg is érvényben lévő kormányrendelet alapján, mely a sport képesítéseket szabályozza, a végzős testnevelők és gyógytestnevelők nemcsak oktatási intézményekben vállalhatnak munkát, de akár a sportpiac egyéb területein is: egészségmegőrzéssel kapcsolatos foglalkozásokat, edzéseket, versenyre való felkészítéseket, rehabilitációs mozgásprogramokat tarthatnak egyesületi vagy magánszférában, sportszövetségekben dolgozhatnak, akár főtitkárként, sportigazgatókká válhatnak, turisztikai, rekreációs központokban szervezhetnek sportprogramokat – sorolta Balogh László intézetigazgató.

Hidvégi Péter gyógytestnevelésért felelős egyetemi docens szerint egész Európában, de a világon sincs hasonló képzés, sokan próbálnak a Debreceni Egyetemen tapasztalatokat szerezni. Különleges módszerről van szó, ami különleges pedagógiai értékkel bír.

- Elváltozásokat mutató, célzott terápiát alkalmazó foglalkozásokat igénylő gyerekeknek segít a testkultúra fejlesztésében a szakképzett gyógytestnevelő, de belgyógyászati panaszokkal küzdő gyerekekkel is foglalkozik. Egyre több a túlsúlyos, az asztmás, a cukorbeteg gyerek, inaktív tartáshibás fiatal. Ezekre a problémákra gyógytestnevelői választ kell adni, ami nem egyenlő a gyógytornával, hiszen a gyógytestnevelő alapvetően pedagógus, aki az iskolában dolgozhat. A gyerekek mozgásműveltsége úgy fejlődhet, ha a tanár megtanítja őket a sportágak helyes művelésére. A személyiségük is fejlődik ezáltal. A gyógytestnevelés létjogosultsága vitathatatlan, az a cél, hogy képzett szakemberből minél több legyen, ehhez a Debreceni Egyetemen minden adott – fogalmazott a szakember.

Pöszmet Tibor, a DE Sportiroda vezetője elmondta: az egyetemen működő Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégiumnak is fontos szerepe van a képzésben, segít a hallgatóknak, hogy részt vehessenek a kutatási projektekben, szakmai konferenciákon, és a több mint 100 éves DEAC kiváló szakmai-tudományos hátteret biztosíthat a minőségi munkához.

- Mentortanárok irányítják őket a kutatásban, koordinálják a hallgatók szakmai tevékenységét, ezáltal a fiatalok többlettudásra tehetnek szert, amiből sokat profitálhatnak az egyetem elvégzése után. Sportkutató ösztöndíj-rendszer is a hallgatók rendelkezésére áll. A DE versenysport palettája is rendkívül széles, a DEAC-ban 23 szakosztály működik, közel 3000 aktív sportolója, nyolc elsőosztályú csapata van a klubnak. Az egyetemre jelentkezők minden szakosztályban kipróbálhatják magukat – tette hozzá az irodavezető.

A felviteli során a jelentkezőknek emelt szintű érettségire és alkalmassági vizsgára kell készülniük, emellett érvényes sportorvosi igazolással kell rendelkezniük, valamint egy kézzel írt motivációs levelet is meg kell fogalmazniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában