tenisz

2021.01.26. 17:30

Tumbász József is segíti a szoboszlói teniszálmokat

Beérni látszik egy fiatal, ambiciózus teniszező Hajdúszoboszlón, aki akár nagy álmokat is dédelgethet még.

Fotós: KISS ANNAMARIE

Fotós: KISS ANNAMARIE

Az edzésmunkát tekintve Anna jókedvűen bemelegített, méghozzá velem, nem volt ellenére, hogy egy hobbiteniszező újságíróval „szálljon harcba”, teszem hozzá gyorsan, négy ás­­­szal hozta a kötelezőt a fiatal sportoló, bele sem sikerült ütnöm körülbelül 150 km/órás szerváiba. Majd ütött párat kiegészítő erőnléti edzőjével, Tumbász Józseffel is amellett, hogy a kedvünkért kesztyűztek egyet, aztán pedig kezdetét vette a kőkemény munka Debrecenben, az agráregyetemen.

Sikeres januári szereplése után tehát hazatért Bondár Anna, a Hajdúszoboszló SE versenyzője. Az év első hónapjával abszolút elégedett lehet a 4. legjobb magyar teniszező. Abu-Dzabiban WTA 500-as tornán egyedüli magyar versenyzőként jutott fel a 64-es főtáblára. Majd Hamburgba utazott, ahol egy 25 ezer dolláros összdíjazású, ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség) által rendezett versenyt párosban megnyert szlovák társával, Tereza Mihalikovával. Egyéniben pedig a legjobb 8 közé jutott.

„Mind a két eredményre büszke vagyok”

– kezdte a Hajdú-bihari Naplónak Bondár Anna. – Az emírségekben volt az életem első olyan WTA-versenye, ahol magamnak küzdöttem ki a főtáblát, s nem szabadkártyásként kerültem oda. A hamburgi tornán már összeszokott párosként indultunk Terezával, jó teljesítményt nyújtottunk, hamar ráéreztünk egymás játékára is, ez lehetett a győzelmünk kulcsa – mondta. A fiatal tehetség arról is beszélt, hogy az egyéni és a páros játékot is szereti, egyik sem élvez nála prioritást. Az idei céljairól pedig azt mondta, hogy nem tud igazán tervezni, hiszen nagyon kérdéses minden a vírus miatt. – Szeretnék visszakerülni a régi pozíciómba a világranglistán (177. volt már a WTA ranglistáján, jelenleg 255. – a szerk.), és minél nagyobb versenyeken megmérettetni magam, akár Grand Slam-tornáig is eljutni. Arra a kérdésünkre, hogy ki ellen játszotta élete meccsét, Anna azt nyilatkozta, hogy a Konta Johanna (jelenleg 14. a világranglistán) elleni összecsapásra emlékszik vissza a legszívesebben.

Fotó: Kiss Annamarie

Kick-box-világbajnokkal együtt

– Az idén remélem, ki tudok jutni külföldi edzőtáborba, ahol még eredményesebben tudok majd felkészülni az ez évi küzdelmekre, már amik meg lesznek rendezve. Annak pedig külön örülök, hogy az edzőm mellett, aki Kuhárszky Zoltán, erőnléti edző is segíti a munkámat, és a párom is mindenben ott áll mellettem – zárta gondolatait Bondár Anna, aki, amikor a versenynaptár engedi, Hajdúszoboszlón és Debrecenben is edz, mivel nyáron igazolt le a fürdővárosba. Ahogy ő is elmondta, sokan segítik a felkészülését:

az erőnléti edzőjének, Vaskó Balázsnak a munkáját segíti Tumbász József profi kick-box-világbajnok, Magyarország első K–1-es profi versenyzője, aki a hajdúszoboszlói teniszszakosztály vezetője.

– A boksz mellett öt évvel ezelőtt elkezdtem teniszezni, és nagyon beleszerettem ebbe a sportágba – mondta el lapunknak a világbajnok. A volt K-1-es sportoló arról is beszélt, hogy tavaly ismerte meg Annát egy meghívásos versenyen Szoboszlón, s arra gondolt, hogy illene a szakosztályba egy olyan versenyző, akire felnézhetnek a fiatalok.

Tumbász József | Fotó: Kiss Annamarie

– Olyan kvalitású versenyzőt „kapott” vele a megye, akire büszkék lehetünk. A hajdúsági teniszélet pedig egy igazi példaképhez jutott – mondta el az erőnléti edző. Kiemelte a versenyző tulajdonságai közül, hogy minden labdáért úgy küzd, mint egy oroszlán. A célokról pedig azt mondta a tréner, hogy a legjobb 100-ba szeretné juttatni Bondárt, ha az idén még nem is, de záros határidőn belül igen.

„Kell, hogy rutint szerezzen még, ehhez nagyon sok mérkőzés kell, reméljük, hogy ezt fogja engedni a vírushelyzet és a szponzorációs lehetőségeink is. Amennyiben igen, nagy jövő áll a 23 éves teniszező előtt”

– zárta mondandóját a HSE szakosztályvezetője.

Együtt bármire képesek

Bondár Anna csapatának tagja párja, Pataki Márk is, aki teniszedző a magánéletben is, de ott segíti Annát, ahol csak tudja, elmondása szerint ő is fejlődik általa.

Pataki Márk | Fotó: Kiss Annamarie

– A párkapcsolatunk és a munkakapcsolatunk is tele van biztató jelekkel – mondta mosolygósan a tréner lapunknak. Az edző azt is kiemelte, hogy jó lehetőségek rejlenek a kettejük kapcsolatában, hiszen úgy érzi, hogy Annának nagy támasza a mindennapokban. A legjobb 100-ba kerülésről pedig egyértelmű véleménye van: – Van már azon a szinten Anna, hogy ott legyen a top 100-ban. Apró nüanszokon múlik már „csak” ez a dolog, ami, remélem, nem sokáig várat már magára. A legnagyobb értéke a szervái, amiket akár 170-180 km/órával is meg tud ütni. Jó a fizikuma, jó adottságokat örökölt. Rendkívül jó a tenyerese, melyben az átlagmezőny fölött áll. Dolgozunk, amennyit csak kell, bízunk egy kis szerencsében, és be fog kerülni a legjobbak közé, hiszem és tudom – zárta meghatóan mondandóját Pataki Márk.

Bondár Anna, ha Debrecenben vagy Hajdúszoboszlón edz, akkor a debreceni siketlimpiai bajnok, Máthé Gábor az ütőpartnere.

Palánki István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában