Szoboszlói erődemonstráció

2021.01.30. 21:17

Berúgták a megye I. motorját, ott voltunk a szezonnyitó rangadón

A nézők kivételével volt minden, ami egy derbihez kell: nagy harc, feszültség és gólok.

Fotó: Matey István

Az őszről elmaradt meccsek pótlásával kezdődött meg a tavasz a megyei labdarúgó bajnokság első osztályában, rögtön egy csemegével, a listavezető Hajdúszoboszló a harmadik Monostorpályit fogadta szombaton.

Normál esetben a pályához közeledve egyre több, a meccsre tartó szurkolóval találkoznánk, akik szotyolázva, picit tütükézve latolgatnák az esélyeket a parkolóban vagy egy italmérő egységben, ehelyett a koronavírus miatt korlátozások okán (kösz, COVID) kihalt a környék, csendesek az utcák.

Belépve a sporttelepre azért némi nyüzsgés fogad minket, az ifik éppen befejezték a mérkőzésüket, a vendég monostorpályiak a mosolygósabbak, hiszen 2–0-ra nyertek, ezzel véget vetve a hazaiak addigi hibátlan menetelésének. Hiába szagolunk bele a levegőbe, nem sodorja a szél az ilyenkor már általában a kondérban rotyogó pörkölt illatát, ehelyett – mint megtudjuk – porciózva lett megrendelve és lefújás után kiosztva az étek (ismét kösz, koronavírus).

Marosi György Csongor, a Hajdószoboszlói SE elnöke lép oda hozzánk, akivel egyetértünk, hogy a hamarosan kezdődő felnőtt bajnoki sokkal több nézőt érdemelt volna.

„A megye jelenleg talán leginkább várt rangadójára több száz drukker lett volna kíváncsi olyan hangulatot teremtve, amelyet valószínűleg magasabb osztályban is megirigyeltek volna”

– így az elnök. – Legutóbb 2019 őszén vívott tétmeccset egymással a két együttes, így érthetően még fokozottabb várakozással tekint mindenki a 90 perc elé. Amennyiben mi nyerünk, majdhogynem kijelenthető, hogy eldőlt a bajnokság sorsa. Régi vágyunk visszajutni a harmadosztályba, amely remélem, idén sikerülni is fog – bizakodott Marosi György Csongor, majd elsietett, hogy még utoljára mindent újra ellenőrizzen a kezdés előtt.

Marosi György Csongor | Fotó: Matey István

A Hajdúszoboszló és Monostorpályi lehetőségeit, valamint felkészülését figyelembe véve az ifik eredményének lemásolása még nagyobb bravúrnak számított volna a felnőttek meccsén, de nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ezúttal a papírforma érvényesült.

A műfüves pálya elhelyezkedéséből adódóan jó helyzetben voltak szurkolók, hiszen – ha nem is úgy, mint a régi szép időkben, amikor a kőfalnak támasztott biciklikről lesték az aranylábúakat – a fémkerítés túloldaláról remek rálátás nyílt a történésekre. Legalább félszáz drukker gondolta úgy, hogy ki is használja a lehetőséget, és a helyszín közvetlen szomszédságából tekinti meg a találkozót. Bár a szurkolók átmeneti kizárásával talán a megyei futball lelke tűnt el, szerencsére a játékosok nem veszítették el a lelkesedésüket, nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe.

Az időnként elég heves szélben megrendezett derbin rögtön a fehér mezes hazaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, fölényük fél óra elteltével két gólban mutatkozott meg. Erősebbnek, gyorsabbnak tűntek a fürdővárosiak, de a vendégek felvették kesztyűt, amikor lehetőségük volt rá, gyors kontrákat vezettek, máskor pedig megpróbálták megbecsülni a labdát.

Egy mérkőzés nézők nélkül nem az igazi, hiszen nem volt meg a hangulat: elmaradtak a poénos és kevésbé humoros beszólások az oldalvonalon túlról, cserébe viszont minden kommunikációt lehetett hallani a pályán. Mert abból akadt elég, a legtöbbször egymást segítették szóban a csapattársak (Maradj ott!), de az is előfordult, hogy a játékosok, vagy éppen az egyik kispad a játékvezetőt szólította meg (Milyen meccset néz?). A spori állta sarat, bár az első félidőben nem volt nehéz dolga, ellenben a másodikkal...

Szünetre 2–0-s hazai előnnyel vonultak az együttesek, fordulás után gyorsan megszerezte harmadik gólját a Hajdúszoboszló, ezzel el is döntve a meccs sorsát. Ezután még további hármat rámoltak be az egyre inkább elfáradó vendégeknek, így a végére kiütés lett a rangadóból, amelyet érthetően nehezen viseltek egyesek, például három találatot is számon kértek a sporin a vendég kispadról. Ahogy telt az idő, úgy lett egyre paprikásabb a hangulat, de szerencsére az összekapaszkodások, odamondások nem léptek át egy határt, így rendben lement a derbi, ami még nézők nélkül is jó reklámja volt a megyei labdarúgásnak.

Dobi Gergő | Fotó: Matey István

A lefújás után a mesterhármast jegyző Dobi Gergő értékelt a Naplónak: – A téli felkészülésünk gyümölcse ez az eredmény, boldog vagyok, hogy nyertünk. A szünetben arról beszéltünk, hogy próbáljuk meg minél gyorsabban eldönteni a találkozót, ebben a játékrészben sikerült három gólt szereznem, közülük a legjobban a szabadrúgás utáni fejesem tetszett. Remélem, meglesz a bajnoki cím és ősszel már a harmadosztályban játszunk, ezért dolgozunk – mondta el a támadó.

Bákonyi Norbert | Fotó: Matey István

Dobi annak a Bákonyi Norbertnek a kapujába stukkolta a labdát, aki több szép védést bemutatva talán a Monostorpályi legjobbja volt. – Nem könnyítette meg a dolgunkat a szél, de nem ezen múlt. A körülményeket és az edzettségi szintet nézve van különbség a két együttes között, amely ki is jött a meccsen, sajnos sok lett a vége. A Szoboszlót nehéz lesz megfognia bárkinek is, a mi célunk innentől az, hogy minél előrébb végezzünk a bajnokságban – nyilatkozta Bákonyi.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában