DEAC

2020.12.05. 12:04

Nagy küzdelemben győzött a debreceni jégkorongcsapat

A vártnál nehezebb, kiélezett összecsapást nyert meg az egyetemista alakulat az elszántan és jól hokizó Acélbikákkal szemben.

Fotó: deac.hu

A debreceniek szempontjából érdekesre sikeredett az Erste Liga decemberi sorsolása; menetrend szerint a december 4-ei találkozó után legközelebb 30-án játszanak hazai jégen az egyetemisták. Jövő kedden elkezdődik a mindenkor fárasztó erdélyi túra, majd újabb három idegenbeli összecsapás következik – emlékeztetett a klubhonlap.

A legutóbbi, péntek esti hazai találkozón a debreceni srácok a Dunaújvárosi Acélbikák csapatát kapták ellenfélül. Papírforma szerint ez a mérkőzés nem ígérkezett kemény feladatnak, hiszen az újvárosiak nyolcmeccses nyeretlenségi széria után érkeztek Debrecenbe. A DEAC malmára hajtotta a vizet továbbá, hogy az ellenfél megvált David Leger vezetőedzőtől, ráadásul sérülések miatt Odnogán kívül Azari, Phillips, Török és az eltiltott Dansereau sem öltözhetett. Egy esetleges meglepetés vereség azonban ennek ellenére is benne volt a pakliban.

A meccs kezdetén villámrajtot vett a debreceni legénység, 01.33-nál az első sor vitte be az Acélbikák harmadába a korongot, Izacky középre adott, Dalecky pedig egyből az ellenfél hálójába vágta. Az első percekben magabiztosan hokiztak az egyetemisták; jól zárt a védelem, elöl egymást követték a veszélyes akciók. Az 5. percben Kuleshov próbálta kilőni a rövid felsőt, a pakk azonban kipattant Pinczés Bendegúz válláról. 06.56-nál Bertát állítottak ki, a hátrány kis híján letelt komolyabb vendéghelyzet nélkül, de 08.34-nél Izacky-t is kiszórták a játékvezetők. A dupla, majd a szimpla fórban is nagy erőkkel rohamoztak az újvárosiak, akik 5 az 5 ellen is támadásban maradtak. A 10. percben Hetényi Zoli hárított meg egy veszélyes próbálkozást, majd röviddel később óriási tülekedés kezdődött a debreceni kapu előtt; a lelátóról látni sem lehetett a korongot, de végül felszabadítottak a hazai védők. Ezután a mieink váltak aktívabbá, előbb Novotny lőtte mellé a korongot, majd Bogesic találta el a kapuvasat. Felálltak az ellenfél harmadában a mieink, körbelövöldözték a DAB ketrecét, támadásaikat veszélyes kontrákkal ellensúlyozta a vendégcsapat. 18.16-nál Hruby távozott a büntetőpadra, az egyetemisták nagy erővel nyomtak, de nem tudták növelni az előnyüket. A nyitó harmadban kiegyenlített játék folyt a jégen, az újvárosi alakulat elszántan és agresszíven hokizott.

A 2. harmad elején folytatódott a hullámzó játék, mind a két kapu gyakran forgott veszélyben. Több cserét is keményen megnyomtak a vendégek, majd a 6. perc táján a debreceni első sor vezetett szép akciót, az újvárosi hálóőr nehéz helyzetben tisztázott. Ezekben a percekben mindkét együttes sokat támadott, a mieink számos kecsegtető helyzetet dolgoztak ki, de a lövések rendre Pinczés Bendegúzt találták telibe. A 28. percben némileg váratlanul egyenlítettek az Acélbikák, Mazurek átadását Németh lőtte be. A harmad felénél Molnár Dávid kapott 2 percet bottal akasztásért, az emberhátrányt nehezen bár, de sikerült kivédekezni. 33.28-nál a másik oldalról Lencsést vitték ki a játékvezetők. Az előnyben felálltunk a DAB harmadában, szépen járattuk a korongot, a befejezések azonban továbbra sem sikerültek.

A 3. harmadot jól indították a debreceniek. 42.29-nél emberelőnybe kerültünk, ezúttal Dósa ült ki a büntetőpadra. Alig több, mint egy perccel később a hazai nyomás góllá érett; Novotny vágta be Kloz centerezését. 5 az 5 ellen is fölényben hokiztunk, az újvárosiaknak nem ízlett az egyetemisták agresszív letámadása, építkezés helyett leginkább kontrákkal veszélyeztettek. 51.44-nél Kiss Rolandot állították ki. Novotny a hátrányban is ügyesen lépett ki, de az újvárosi védők húzták-vonták, így a lövésre már nem maradt elég ereje. 52.46-nál Vokla és Szappanos tűzött össze, majd fél perccel utóbb Molnár Dávid is a büntetőpadra került, Borbás Gergely szakvezető pedig azonnal időt kért. A kettős emberelőnyben az Acélbikák mindent megpróbáltak, többször is komoly helyzetet alakítottak ki, de nem tudták feltörni a Hetényi Zoli által vezérelt debreceni reteszt. Nagy izgalmak közepette kiegészültek a mieink, majd 55.14-nél növelték az előnyüket; Molnár Dávid éles szögből leadott lövése bepattant a vasról. A vendégek reklamáltak, a játékvezetők azonban rövid videózás után középre mutattak. Az ellenfél még mindig nem adta fel, de hiába hozták le a kapusukat is, nem tudtak kozmetikázni az eredményen.

A mieink számos ígéretes helyzetet alakítottak ki, de a lövésekkel hadilábon álltak, így keményen meg kellett küzdeniük a győzelemért. A védekező szekció remekül dolgozott, ezúttal is ki kell azonban emelni Hetényi Zoli nagyszerű teljesítményét; a debreceni hálóőr ismét bravúrok sorát mutatta be, 97,67 százalékos hatékonysággal védett.

David Musial vezetőedző tárgyilagosan nyilatkozott a mérkőzésről. – Úgy gondolom, hogy jól kezdtünk, hiszen hamar megszereztük a vezetést, de ezek után az első és a második harmadban nem igazán mutattunk jó játékot. Talán a harmadik harmadra tudtuk ismét megtalálni a játékunkat, jól védekeztük ki az emberhátrányokat és két újabb gólt tudtunk szerezni. Összességében úgy vélem, hogy jobban játszottunk a 3. harmadban és ez volt a döntő momentum a győzelemhez – fejezte be értékelését a szakvezető.

Debreceni Jégcsarnok, 2020. december 4., 20.00

Erste Liga, alapszakasz

DEAC – Dunaújvárosi Acélbikák 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)

Gólszerzők: Dalecky, Novotny és Molnár, illetve Németh

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában