Labdarúgás

2020.09.24. 14:06

Szuperkupa-döntő a Puskás Arénában

A Bayern München számít az esélyesebbnek, de a Sevilla sem adja fel előre a találkozót.

Sevilla's Croatian midfielder Ivan Rakitic takes part in a training sesion on the eve of the UEFA Super Cup football match between FC Bayern Munich and Sevilla FC in Budapest, Hungary on September 23, 2020. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Az Európai Szuperkupa-döntőt hagyományosan a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztese játssza egymás ellen. Ez jellemzően az új európai idény nyitómeccse szokott lenni. Ezúttal a Bayern München és a Sevilla csap össze a trófeáért csütörtök este 21 órától (tv: M4 Sport) a budapesti Puskás Arénában.

Az El urai

A Sevilla az előző idényben az Európa-ligában indulhatott, és a papírformát igazolva elsőként jutott tovább az A csoportból. A legjobb 32 között aztán meglepően nehezen búcsúztatták a Kolozsvárt, majd a tavaszi kényszerszünet után az AS Román már magabiztosabban léptek át. A negyed- és elődöntőkben a Wolves és a Manchester United várt rájuk, de egyik még versenyben lévő Premier League-alakulat sem tudta útját állni a Sevillának. Így az egyenes kieséses szakaszban öt mérkőzésen mindössze két kapott góllal jutottak a döntőbe. Ott az Inter várt az andalúz gárdára, akiket egy fordulatos összecsapáson 3-2-re legyőztek. A 2019-2020-as Európa-liga-sorozatban Munir El Haddadi volt a spanyolok legeredményesebb játékosa, 5 gólt és 2 gólpasszt jegyezve. A Sevilla eddig négyszeres El-, illetve kétszeres UEFA-kupa-győztes, így összesen hat trófeával vezeti az örökranglistát a második számú európai kupa történetében.

Forrás: MW

Végigsöpörtek

A Bayern München gyakorlatilag keresztülrobogott a Bajnokok Ligáján az elejétől a végéig. Ellentmondást nem tűrően, hat győzelemmel megnyerte a csoportját a Tottenham, az Olympiakosz és a Crvena zvezda előtt. Az egyenes kieséses szakaszban a bajorok a Chelsea-t oda-vissza 7-1-gyel, a Barcelonát pedig egy történelmi meccsen 8-2-vel küldték haza. Ezek után a Lyon 3-0 arányú búcsúztatása az elődöntőben egészen szolidnak tekinthető. A döntőt a Paris Saint-Germain ellen – a Párizsban nevelkedett – Kings­ley Coman góljával nyerték meg a müncheniek 1-0-ra. A német bajnok mind a tizenegy találkozóján győzött az előző kiírásban, ezeken 43-8-as gólkülönbséget produkálva. Robert Lewandowski a Bayern találatainak a felében főszerepet játszott, a lengyel klasszis 15 góllal és 6 gólpasszal vette ki a részét a menetelésből. A bajor óriásklub 2020-ban a hatodik alkalommal hódította el a legrangosabb európai trófeát, ezzel a Liverpoollal holtversenyben a harmadik helyen áll az örökranglistán.

Az összecsapás esélyese egyértelműen a bombaerős kerettel Budapestre érkező német gárda, de a Sevilla menedzsere, Julen Lopetegui is kijelentette, hogy nem feltartott kézzel megy ki a pályára a csapata, amelyhez nemrég tért vissza a BL-győztes, vb-második Ivan Rakitic.

Nézők előtt

Az európai szövetség akarata szerint nézők előtt, a Puskás Aréna kapacitásának nagyjából 30 százalékát kihasználva rendezik meg a mérkőzést. A két klub 3-3 ezer belépőt kapott, a többit pedig kisorsolták a beérkezett igénylések között. A legfrissebb hírek szerint Spanyolországból négy-ötszáz szurkoló érkezik Budapestre, Németországból viszont jóval több, két-háromezer drukkerre számítanak, utóbbiak nagy része közúton érkezik. A határon mindenkinek negatív, 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell bemutatnia, a stadionba lépés előtt kötelező testhőmérséklet-mérés vár a szurkolókra, és a szervezők kiemelten figyelnek arra, hogy a spanyol, a magyar, valamint a német drukkerek egyáltalán ne találkozzanak és érintkezzenek egymással.

Bakos Attila

Borítókép: A Sevilla játékosai a csütörtöki edzésen a Puskás Arénában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában