Interjú a DVSC új elnökével

2020.09.10. 07:30

Minden egyes vereség egy személyes kudarc

A Loki új elnöke szerint az a fontos, hogy a csapat küzdjön, hajtson és legyen kialakult stílusa.

2020.07.17. Debrecen DVSC sajtótájékoztató - "Új szemlélet, új játékosok a LOKI-nál" Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Képen: Szabó Péter DVSC elnöke

Fotó: Napló-archív

Szabó Péter, a Schaeffler FAG Magyarország ügyvezető igazgatójaként már évek óta meghatározó alakja a debreceni sportéletnek. A céggel két éve álltak be a DVSC női kézilabdacsapat mögé, azonkívül számos sporteseményt támogatnak a városban. Ezek mellé vállalta el a szakember – a város felkérésére –, hogy ő lesz a DVSC labdarúgócsapat újjáalakuló igazgatóságának az elnöke. A Hajdú-bihari Napló a Loki focicsapatáról kérdezte Szabó Pétert.

Milyen feladatai vannak a DVSC-vel kapcsolatban?

Fel kell építeni egy szervezetet, ahogy egy rendes vállalkozásnál ez lenni szokott. Marketing, branding szempontjából összerakni, hogy minden szegmensben legyenek meg az arcai a Lokinak. Az akadémia, az NB II.-es focicsapat, illetve a női kézilabdázók tekintetében is az a cél, hogy úgy jelenjenek meg kifelé, hogy a szurkolók számára szerethetővé és követhetővé váljanak. Ahogy korábban is mondtam, a klub eddigi szerződéseit átnézzük, nagyjából hatvanöt-hetven százaléknál tartunk, ez olyan hatvan megállapodást fed le, és a továbbiakban is ezen dolgozunk majd. Átlátható, mindkét félnek alkalmas kontraktusokat szeretnénk kötni. Növelnünk kell a bevételi forrásokat, és minimalizálni a kiadási oldalt, de ez minden normális cégnél így működik. Éppen ezért, ha jobb ajánlatot kapunk, akkor később is várható majd váltás a beszállítók között.

Mit tapasztalnak az eddigi mérkőzéseken?

Azt látjuk, hogy a nézőszám folyamatosan növekszik. Ezt persze lehet fentebb tornászni, rengeteg lehetőség van még. A vasárnapi meccsekben van potenciál, igaz, főként téli alkalmakkor kissé nehezítheti a dolgunkat a hét legvégén tartott találkozó. A merchandising­ban az elmúlt pár hazai találkozón messze felülmúltuk az előző időszakot eladásban. Az új Családi meccsnapok pedig egy teljesen friss lehetőség, ahol szponzorok által tudunk változatos programokat kitalálni a találkozók elé. Idő kell, hogy az ilyesmihez hozzászokjanak a szurkolók, de máris pozitív visszhangja van a kezdeményezésnek. A stadiont ugye mi csak béreljük, de ott is próbálunk jó kapcsolatot ápolni, hogy például a büfék működése optimális legyen a növekvő nézősereg mellett.

„Azt látjuk, hogy ki vannak éhezve az emberek a jó sportra, ezt meg kell lovagolnunk.”

Ha újra beüt a koronavírus, minket is érzékenyen fog érinteni, ekkor máshogy kell majd a szponzorokhoz és a szurkolókhoz viszonyulni, és új lehetőségeket találni a közelhozásukra.

Hogy állnak a szponzori tárgyalások?

Biztosan lesz mezszponzor, folynak tárgyalások különböző cégekkel. Vannak kialakított csomagjaink, a legegyszerűbb verzióban akár bérleteket vásárolhatnak a vállalatok tőlünk. Összetett dolog a csapat sikeressé tétele, hiszen a marketingfeladatok mellett a játékosoknak is jól kell teljesíteniük. Ha ez a kettő találkozik és működik, akkor jönnek majd a szurkolók és a szponzorok is egyre többen.

Több nemzetközi cég is működik Debrecenben, velük számolnak esetleg?

Külföldi cégeknél a stratégiától, a megszólítottak célcsoportjától függ, hogy egy magyar futballklubot támogassanak. Vannak már Magyarországon is internacionális vállalatok, de az még ritkaság, hogy futballcsapatokat támogassanak. Emelkedő nézőszámmal, meccsnappal, különböző programokkal jóval kecsegtetőbbé válhat ez is számukra, de ehhez időre lesz szükség. A kézilabdacsapatnál egy tiszta körülmények között működő, felkapott sportágban szereplő, jó mentalitással bíró klub mögé állt be egy nagy cég, hiszen ott megérte nekik azonosulni a címerrel. Akár arra is lehet lehetőség, hogy egy hosszú távra tervező támogató a stadion névadója is legyen.

Várható még változás a klub vezetésében és a játékoskeretben?

A klub vezetésében nem várható a közeljövőben változás. A szervezetet ki kell alakítani és leszabályozni, ki mit csináljon és mivel foglalkozzon. Stabilizálnunk kell a helyzetet az év végéig, és egy jó alapra építeni a következő idényekre nézve.

„A keretet tekintve persze nyitva van még az átigazolási időszak, nézelődünk még. Azonban én úgy gondolom, a jelenlegi névsorral már vissza kell tudni kerülni az első osztályba.”

Az más kérdés, hogy esetleg a januári időszakban átnézzük, ki hogy teljesített az addig eltelt hetek során, de legfőbb cél változatlanul az marad, hogy az NB I.-be ne úgy lépjünk fel, hogy nyáron újra hat-hét játékossal kelljen bővíteni a keretet. Azt gondolom, hogy az első osztályban is versenyképes lenne ez a csapat, esetleg még egy csatár megszerzése lehet feladatunk a jelenlegi időszakban.

Mi a véleménye a csapat eddigi teljesítményéről?

Összetett a helyzet az eredmények tekintetében is, nem feltétlenül a nagyarányú győzelem minden mérkőzésen a cél. Ez egy sokkal küzdősebb bajnokság, és önbizalmat nyerhetünk a sokgólos meccsekből, de itt nem a nagy arány az elvárás, hanem alapvetően a megfelelő hozzáállás. Tisztelnünk kell minden ellenfelünket, de a lényeg, hogy minél többet hozzunk ki az összes mérkőzésünkből. Nem fogunk mindig 5–0-ra nyerni, de a hajtás és a küzdés elengedhetetlen. Fontos, hogy legyen stílusa a csapatnak. Későn állt össze az idei alakulat, így némi időre lesz szükség, hogy kialakuljon az a játék, amit ők szeretnének játszani. A stabilitás és az állandóság a futballisták szempontjából is fontos lehet, ki kell alakulnia a fix rendszereknek és stratégiának.

Hogy érinti Önt, ha kikap a Loki?

„Nekem minden vereség személyes kudarc.”

Azt szoktam mondani, hogy a második az első vesztes, mindig a legjobbra kell törekedni. Abszolút rosszul élném meg, ha nem jutna fel a csapat. Mindig a legjobbnak kell lennünk, és a feljutás kell, hogy lebegjen a szemünk előtt. Nincs értelme másról beszélni, ez kötelező feladat.

Szabó Péter azt várja a Loki játékosaitól, hogy mindig megfelelő legyen a hozzáállásuk | Fotó: Kiss Annamarie

Milyen kapcsolatra törekszenek az akadémiával?

A cél, hogy minél több Bényei-, Pintér-, Bárány- és Baráth-típusú játékost tudjunk felhozni onnan. Egyszerűbb ugyanis kinevelni őket, mint drága pénzért elhozni, így ebben az irányban mindenképpen kell elmozdulás. Egyre több a saját nevelésű játékosunk, ami a szurkolóknak is fontos dolog. Ha be tud épülni az említett négy játékos, és egy-kettő ember feljön még a következő években, akkor elég komoly mag épülhet a jövőre nézve. Az az igényünk az akadémia felé, hogy olyan játékosokat neveljen ki, akik ugyanabban a rendszerben tudnak játszani, amiben a felnőttcsapat is. NB I.-re kész játékosokat várunk el, illetve olyan tehetségeket, akik akár bevételt generálhatnak a DVSC számára. Amennyiben visszajutunk, a futballpiramis nagyon jó alap lehet a fiatalok felépítésében. Ezért a DEAC NB II.-ben maradására nagyon nagy szükségünk van, így megpróbáljuk őket a lehető leginkább támogatni.

Milyennek látja Tőzsér Dánielt mint sportigazgatót?

Az ő feladata a sportszakmai részt irányítani. Reggeltől estig hajt és dolgozik a csapatért, profi és igazi sikerorientált hozzáállás ez, jól látszik, hogy sok időt töltött el nyugati nagy csapatokban. Új még, és neki is van mit tanulnia, de úgy gondolom, hogy kellő tapasztalattal csak egyre jobb lesz a pozíciójában. Az egyik legjobb igazolásunk, ha lehet így fogalmazni. Az átigazolásokat tekintve a szakmai oldal Dani és Kondás Elemér döntése, amit az elnökség jóváhagy egy anyagi részről.

Hogy alakul a klub költségvetése?

A tavalyi büdzsénél kevesebből meg kell tudnunk oldani az idei évet.

„Ahogy jelenleg alakítjuk a dolgainkat, a következő két-három évben egy normális költségvetésre tehetünk szert. Ehhez azonban hangsúlyozom, fontos a csapat jó szereplése is.”

A saját nevelésű játékosokra kell fókuszálnunk, hiszen az ügynöki díjak ilyenkor nem játszanak.

Egy transzfer kapcsán milyen anyagi kikötése van az elnökségnek?

Van egy maximumösszeg, ami fölé nem megyünk az igazolásoknál és fizetéseknél. Jó szurkolótábor, remek közösség, egy nagy klub tradíciókkal mindig érdekes lehet más játékosoknak is. Ha valakit megfog, amit mi kínálunk, az a mi emberünk, a mi játékosunk. Aki csak azt nézi, hogy valahol tíz százalékkal többet kap, az nem a miénk, soha nem is lesz igazán Loki-szívű. Fontos a helyi kötődés és az, hogy ne csak a fizetésért jöjjön ide valaki. Üzleti és érzelmi síkon is profinak kell maradnunk, és addig nyújtózkodhatunk, amíg tudunk, ez tény.

Lesznek még távozók a gárdából?

Nem árulunk játékosokat, de ha valakiért befut egy hatalmas összeg, azt átgondoljuk, figyelembe véve azt, hogy nem veszélyezteti-e a feljutásunkat, így tettük ezt Varga Kevin esetében is.

„Sportszakmai szempontokon kívül minden mindig ugyanaz egy üzletben, így a Lokinál is úgy kell felépíteni a dolgokat, mintha csak egy vállalkozást fejlesztenénk.”

Péter Szabolcs

Névjegy

Született: Debrecen, 1978. április 6.

Tanulmányok: 1984–92: Újkerti Általános Művelődési Központ; 1992–97: Mechwart András Gépipari Műszaki Középiskola 1997: Debreceni Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar

Karrier: 2001-től az FAG-nál dolgozik, melynek 2008 februárjától ügyvezetője és gyárvezetője.

Szervezeti tagságok: A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyvállalkozói tagozati alelnöke, a DVSC Schaeffler felügyelő bizottságának elnöke, a DVSC Futball Zrt. igazgatótanácsának elnöke és a DVSC egyesület alapító tagja.

Díjak: Német Magyar Iparkamarai szakma díj a szakképzésért (2014), az év gazdasági szakembere Debrecenben (2016), az év embere Debrecenben (2016), Debrecen Város Mecénása díj (2019).

 

Borítókép: Szabó Péter első sajtótájékoztatója a Debreceni VSC igazgatótanácsának elnökeként

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában