Labdarúgás

2020.07.25. 10:34

Magyar állampolgár lett a DEAC középpályása

Luis Ramos hondurasi-magyar kettős állampolgárrá vált a sikeres vizsgával.

20200511 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Elkezdődött a DEAC labdarúgó csapat edzés. képen: RAMOS COLON LUIS ARCANGEL

Fotó: Napló-archív

A magyar futballvilág újabb játékossal gazdagodott: a DVSC egykori, a DEAC jelenlegi játékosa, Luis Arcángel Ramos Colón sikeres állampolgársági vizsgát tett csütörtökön. A harmincöt éves „mindenes” középpályás a Hajdú-bihari Naplónak beszélt a vizsga körülményeiről.

Átfogó számonkérés

A fekete-fehérek rutinos játékosa nagy izgalmakkal várta a csütörtöki megmérettetést.

„Nem volt könnyű a feladatom. A magyar himnusztól tartottam a leginkább, de szerencsére csak egy versszakot kellett elmondani belőle.”

– Húsz témából választhattunk, és minden témának két fő tárgya volt. A vizsga írásbeli és szóbeli részből állt, természetesen minden magyarul zajlott. A témák között a világháborúk előtti és utáni időszaktól a kultúrán át, íróktól a földrajzig minden szerepelt. Én a költőket húztam, ahol felsorolásszerűen például Petőfiről vagy Kölcseyről tettem említést, illetve a magyar állampolgárság fogalmáról is beszélnem kellett – emelte ki a sportoló.

Volt segítsége

A hondurasi származású futballista elmondása szerint körülbelül két hónappal ezelőtt kezdett el tanulni a vizsgára, többek támogatásával. – 2007-ben költöztem először Magyarországra, így az azóta eltelt időszakban rengeteg barátra tettem szert. Az ő segítségükkel készültem fel a kérdésekre, illetve szereztük be a szükséges könyveket is. A csapattársaim szintén istápoltak, ám így is meglehetősen stresszes volt ez az időszak, mert nem könnyű nyelvről van szó. A srácok sokan Lajosnak becéznek a csapatban, az útleveleimben azonban a Luis Ramos név szerepel majd továbbra is. A gyermekeim itt nőttek fel, így tökéletesen beszélik a nyelvet, és a vizsga miatt az én magyarom is jócskán feljavult – tette hozzá Luis Ramos.

Az egykori hondurasi U-válogatott elsőként 2009-ben futballozott Debrecenben, ahol pályafutása legsikeresebb időszakát töltötte. Két magyar bajnoki cím mellett ugyanennyi Magyar Kupa- és egy Ligakupa-győzelem is fűződik a nevéhez. Jelenleg a DEAC játékosaként készülhet az új idényre, a másodosztályba került klub ráadásul mostantól magyarként szerepeltetheti a tapasztalt középpályást. Lapunknak elárulta, futballkarrierje mellett ügynökként is tevékenykedik, nemrég Svédországból érkezett haza, ahova az általa képviselt játékosok miatt utazott.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában