változások

2020.06.17. 21:11

Módosulni fog a futsal néhány régi szabálya

Trencsényi János úgy gondolja, hogy alapvetően a játék jellege nem fog változni.

Több helyen módosítottak a futsal játékszabályain, a FIFA próbálta átvenni a nagypályás változásokat, és ezzel is közelíteni a két sportot. A témáról az MVFC magyar válogatott futsalosát, Trencsényi Jánost kérdezte a Hajdú-bihari Napló. Új szabály, hogy ha az adott szövetség úgy dönt, akkor az utánpótlás- és amatőrbajnokságokban a kapus kézzel nem dobhatja át a félpályán a labdát. – Ez abból a szempontból jó dolog, hogy nem arról szól ez a sport, hogy dobd előre, és ott majd csinálunk valamit, ezzel próbálnak szervezett játékra késztetni. Ez az utánpótlásban mindenképp hasznosnak tűnik, hogy a gyerekek minél többet érjenek labdába. Azonban egy gyengébb csapatnak hátrány is lehet, mert ha nem tudják kihozni a labdát, akkor még ez a lehetőségük is megszűnt.

Megtörhet a lendület

Innentől kezdve a futsalban, a középkezdést bármerre el lehet végezni, az oldalrúgásnál a labdát az oldalvonalra kell helyezni, és nem mögé, illetve kidobásnál a kapus a hatoson belül is játékba hozhatja csapattársait. – Nem olyan nagy módosítások ezek, azt látom, hogy a nagypálya mintáját követik. Attól tartok kicsit, hogy mivel már csak a vonalról lehet elvégezni az oldalberúgást, mindig ezzel kell majd foglalkozni. Ha nem pont onnan történik, akkor gyakran visszafújják majd, és ez megtörheti a játék lendületét – mondta a játékos. A meccs végi büntetőknél a továbbiakban háromról ötre nő a rúgók száma. – Annyiból jó, hogy lesz javítási lehetőség. Korábban, ha egy ember hibázott, akkor már szinte el is dőlt. Így azért kiélezettebbek lehetnek a büntetőpárbajok – mondta Trencsényi János.

BA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában