fotókkal, videóval

2020.06.16. 19:00

Újra gumifüsttel telt meg a kabai rakodó: repülőrajtot vett a KZ Invest Kupa, tervben a folytatás

A vírushelyzet enyhültével útnak indult Kabán az idei sorozat.

Fotó: Kovács Péter

A járvány miatt elmaradt debreceni és nyíregyházi verseny sok autósport-rajongó kedvét szegte, ám az enyhítések hatására a Kabai Cukorgyári Rakodóban megrendezett összecsapást már nézők előtt rendezhették meg az illetékesek. A versenynapról és az eredményekről Bereczki Norbert ralist, az esemény egyik főszervezőjét kérdezte a Hajdú-bihari Napló.

Ikonikus helyszín, újratöltve

A kabai rakodó a kupa egy régi klasszikusának számít, amely több év kihagyás után, meghosszabbítva került vissza a versenykiírásba, emelte ki Bereczki Norbert. – Húsz évvel ezelőtt kezdtünk bele a kupa szervezésébe Soós Szabolcs barátommal. Kisebb méretű pályákban gondolkodtunk, ahol – kategóriától függetlenül – bárki kipróbálhatja magát, biztonságos keretek között, a közúti közlekedőket nem veszélyeztetve.

„Az évek során bajnoksággá fejlődött a kezdeményezés, és ennek lett az eredménye a KZ Invest Kupa.”

Kényelmes lett volna, hogy csak a debreceni salakmotorpályán versenyzünk, mi azonban minél változatosabb versenynaptárt szerettünk volna kialakítani. Ennek egyik helyszíne volt a Cukorgyári Rakodó, ám a kabai felüljáró építése miatt az elmúlt években kőtárolásra használták a területet, így ott nem versenyezhettünk egy ideig. Most viszont – a város önkormányzatának és társszervezőink hathatós segítségének köszönhetően – újra rendezhettünk itt futamot, a tulajdonosnak hála kétszer akkora pályafelületen, mint ezelőtt – hangsúlyozta a szervező.

Domináltak a BMW-k

Az esős időjárás elkerülte a vasárnapi futamot, így a versenyzők papírforma szerint teljesítettek. – A licenccel rendelkezők csoportja mellett 0-1600 köbcentimétertől felfelé több kategóriában is indulhattak a jelentkezők. Összesen száznyolc regisztrált pilóta vett részt a versenyen, a jó hangulat mellett a duplájára növelt, két kilométeres versenytáv is emelte az esemény színvonalát. Az íveket és a kanyarkombinációkat is sokéves rutinnal alakítottuk ki, a lehető legélvezetesebb ralizás elérésének érdekében. Az autósok háromszor mehettek végig a pályán, és a legjobb köridejüket számítottuk be a végeredmény kialakításához. Az abszolút győztes a tavalyi bajnokság első helyezettje, ifj. Nagy Lajos lett, aki BMW M3-jával két szegmensben is nyerni tudott. Az összetett dobogójáért folytatott harcban még Karsai Tamás és Gulyás Péter nevét említeném, szintén BMW volánjainál ülve – tette hozzá Bereczki Norbert.

Tervben a folytatás

A kabai futam sikerén felbuzdulva újabb versenyeket szeretnének betervezni a szervezők. – A rövidebb idény miatt megmarad a kupajelleg, pár helyszínnel ugyanis nem lehet bajnokságot szervezni.

„A jelentkezők számából és a nagy érdeklődésből kiindulva augusztus 19-én szeretnénk egy különleges, éjszakai versennyel folytatni a párharcokat, Nyíregyházán.”

Az őszi időszak azonban még kérdéses, hiszen egy esetleges újabb vírushullám könnyen kettévághatja a szervezést. A cél mindenképpen a folytatás lesz, szeretnénk kedvezni kicsit az autósport fanatikusainak a kialakult nehéz helyzet idején – mondta Bereczki Norbert.

Péter Szabolcs

Abszolút eredmény

1. ifj. Nagy Lajos – BMW

2. Karsai Tamás – BMW

3. Gulyás Péter – BMW

4. Gyurkó Tibor – Audi

5. Szikszai Béla – BMW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában