a sporttörténész válaszol

2020.05.01. 13:25

Több mint nyolcvan éve már léteztek itt „ultrák”

Sándor Mihállyal beszélgettünk az ultramozgalomról.

Masked Bremen fans end fireworks, pyrotechnics, pyro, Bengalos, Bengal lights, smoke, smoke bomb, Ultra, Ultras, fan, fans, spectators, supporters, supporters, football, DFB Cup, quarter-finals, Eintracht Frankfurt (F) - Werder Bremen (HB ) 2: 0 on 04.03.2020 in Frankfurt / Germany. | usage worldwide

Fotó: AFP

Akkor még nem a koronavírus-járvány, hanem a sporttörténész betegsége akadályozta meg szűk két hónapja, hogy meghallgassuk Sándor Mihálynak, a nemzetközi huligán- és ultramozgalomról tartandó előadásának első részét. Szerencsére, a több kötetet jegyző szerző hamar felépült, ám addigra már bevezették hazánkban is a vészhelyzetet, így nemcsak az első felvonás, de az előadássorozat többi része is elmaradt.

A Napló kíváncsi volt – természetesen csak dióhéjban volt erre terjedelem – az előadó mondandójára.

– A lelátói rítusokról, s azok kialakulásáról ejtettem volna szót többek között. De van egy olyan rész is, amelyben olyan, később ismertté vált futballistákról beszélek, akik abban a csapatban lettek közönségkedvencek, amelyiknek az ultrái voltak: például Del Piero, Fernando Torres, Gascoigne, Maradona vagy éppen Nyilasi Tibor. A későbbi előadások témája lett volna a magyar ultramozgalom is, azon belül természetesen ennek a debreceni ága – fogalmazott a szakember.

A szovjet ember nem ugrál

Sándor Mihálytól megtudtuk, hogy itthon az 1963-as belügyminiszteri rendelet hozta el az áttörést, akkor engedték be először a zászlókat a stadionokba. – Akkoriban már zajlottak a nemzetközi kupák küzdelmei, és azt nem tudta volna a hatalom megakadályozni, hogy mondjuk az ideérkező, a Győrrel meccselő DWS Amsterdam nyolcszáz szurkolója ne lengesse a zászlóit. Hazánkban is közvetítették a nemzetközi kupadöntőket, így mindenki láthatta, hogy létezik ilyen. Itt nem lehetett úgy megoldani, mint a Szovjetunióban, amit 1980-ban tapasztaltam a Szpartak Moszkva–Dinamo Tbiliszi meccsen. 40 ezren voltunk a helyszínen, de a Szpartak piros színét semmilyen formában nem lehetett bevinni.

„A gólnál pedig egy női hang bemondta, hogy a szovjet ember nem ugrál, és örömével nem alázza meg az ellenfelet, mert az annak rosszul esik ez... Az más kérdés, hogy a nézőtéren 39 500 ember részeg volt és dohányzott”

– mesélte az előadó.

Fotó: Napló-archív

– A zászlókat a hetvenes években kezdték el leszedetni a rúdról a fradistákkal, mert az ő meccseiken állandó volt a verekedés. Nagyjából a nyolcvanas évek elejéig vihettük be Debrecenben a rudakat, utána itt is megtiltották. Tulajdonképpen így honosodtak meg mindenütt a drapériák, mert akinek nagy lobogója volt, az leterítette a kerítésre – fogalmazott Sándor, aki kitért arra is, hogy a B-közép kifejezés az Üllői útról ered. – A régi, ferencvárosi B-lelátó centruma volt a húszas években az akkori úgymond „baráti körnek” a törzs­helye. Ők már névre szóló igazolványt kaptak és olyan jelvényt, amelyet mások nem viselhettek. A szervezettebb, kolompolós, zászlós drukkereket nevezték jobb híján sokáig B-középnek. Debrecenben a harmincas években a Bocskai táborát úgy hívták, hogy „sárga tölcséresek”. Azért, mert a Bologna elleni meccsen, 34-ben több mint háromszáz sárga papírból készült, szócsőként használt tölcsért osztottak ki maguk között a kemény mag tagjai. Előtte a vezetőjük felhívta a tagság figyelmét, figyeljen mindenki rá, hogy egységesen kiabálják a rigmusokat, ne pedig össze-vissza. Tulajdonképpen ő volt a mai „kápók” őse. Jómagam 71-től járok Loki-meccsre, és akkoriban nem volt a mai értelemben vett szervezett szurkolótábor, csak mentünk mindenhová a csapattal, és vittük a zászlóinkat, kolompjainkat.

„A Kádár-rendszer váltig tagadta, hogy lennének ultrák Magyarországon, és a huligán szó akkoriban köztörvényes bűnözőt jelentett. A rendszerváltozás után élénkült meg ez a mozgalom itthon, és a kilencvenes években volt a legbalhésabb korszaka, részben azért is, mert akkor már lehetett róla hallani, olvasni”

– mondta a sporttörténész.

A mostani időkről Sándor Mihály úgy tartja, a digitális világban már nem nagyon érdeklik az ultramozgalmakhoz hasonló dolgok a fiatalokat. Szerinte válságban van ez a lelátói kultúra, és vélhetően nem is jön már el újra az aranykor.

TN

Borítókép: a német bajnokságban szereplő brémai Werder szurkolói nem mennek a szomszédba egy kis látványelemért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában