folytatódik a bundesliga

2020.05.15. 11:04

Nézők nélkül tér vissza a német foci

Az európai topligák közül elsőként a Bundesliga küzdelmei folytatódnak.

Fotó: Shutterstock

A hétvégén rendezik meg a német első osztály huszonhatodik fordulóját, a mérkőzéseket zárt kapuk mögött, nézők nélkül játsszák a csapatok a bajnokság befejezéséig. A Sport TV állandó szakértője, Mészáros Ábel beszélt a Hajdú-bihari Naplónak az esélyekről az újrakezdés apropóján.

Az elmúlt tíz idényből nyolcat a Bayern München nyert meg, és most is négypontos előnnyel áll az élen a bajor sztárcsapat.

– Sokat beszéltek arról, hogy vajon a járvány kinek segíthet, a Bayernnek talán annyiban, hogy Lewandowski felépült, Süle is edz már. Szemben a Dortmunddal, ahol most öt-hat olyan játékos van, aki nem bevethető. Ráadásul amióta az új edző, Hansi Flick irányítja a münchenieket, azóta sorra nyerik a meccseket. Az elmúlt pár év arról szólt, hogy magukhoz képest gyengébbek, és valaki beérheti őket, de szerintem senki nem merne ellenük fogadni, ahogy én sem – mondta Mészáros Ábel.

Fotó: Mészáros Ábel-archív

Sűrű a mezőny

A második Dortmund és ötödik helyezett Leverkusen között négy pont különbség van jelenleg, köztük foglal helyet a harmadik RB Leipzig és a negyedik Mönchen­gladbach. Ez azt jelenti, hogy négy jelentkező van a három fent maradó Bajnokok Ligája indulást érő helyre. – Szerintem a Dortmund és a Lipcse biztos, hogy ott lesznek, a másik két klub közül viszont nehéz megtippelni, ráadásul a jövő héten egymás ellen játszanak, ott sok minden eldőlhet. Denis Zakariát, a Mönchengladbach egyik legjobbját nemrég műteni kellett, az ő kiesése miatt talán a Leverkusen lehet esélyesebb – mondta a szakértő.

A német élvonalban a hatodik hely Európa-liga-selejtezőt ér. Jelenleg a Schalke 04 foglalja ezt a pozíciót, de csak egy ponttal van lemaradva a Wolfsburg és a Freiburg, illetve kettővel a Hoffenheim. Így az indulási jogért még kiélezett csata várható, főleg, hogy ezen klubok több mérkőzést is játszanak még egymás ellen.

Szép halál

A két biztos kieső helyen – nyolc és tíz ponttal lemaradva a stabil bent maradást érő tizenötödik pozíciótól, – a Werder Bremen és a Paderborn áll. Mészáros Ábel elárulta, hogy utóbbi az egyik kedvenc csapata. – Nagyon jó támadó focit játszanak, a Bayern, a Dortmund és a Lipcse ellen is sokgólos, izgalmas meccseik voltak, úgyhogy szépen halnak meg. A Werdernek sok sérültje volt, és mostanában szinte minden évben búcsúzik egy nagy múltú csapat, a Hamburg, a Stuttgart, a Köln, most a brémaiaknak van ilyen szezonjuk. Ráadásul ők a városban érvényben lévő korlátozások miatt csak később kezdhették el a felkészülést, úgyhogy szerintem ki fognak esni, mint ahogy a Paderborn is.

A legjobbak között

A Bundesligában az elmúlt években is rendszeresen fordultak meg magyar játékosok, Dárdai Pál, Király Gábor, de a debreceniek közül Dombi Tibor és Varga József is légióskodtak Németországban. – Jelenleg Gulácsi nemcsak a német élvonal, de a világ legjobb kapusai közé tartozik, több szakportál szerint is. A nem olyan sikeres angliai évek után az a munka, elszántság és professzionalizmus, amit mutatott, szerintem minden szempontból követendő példa. Lipcsei csapattársa Willi Orbán, ha nem is most a hétvégén, de a következő fordulókban visszatérhet sérüléséből. A Mainzban Szalai egy mindenki által tisztelt veterán, vezér a pályán és az öltözőben is. Itthon sok kritika éri, de a német kollégák közül soha egy rossz szót nem mondott róla senki – mondta Mészáros Ábel.

Bakos Attila

Debrecenben szerette meg a futballt

Mészáros Ábel a Sport TV szakértője, több nemzetközileg is elismert portálon rendszeresen publikál. Debrecenben született, és itt is került kapcsolatba a labdarúgással már egészen fiatalon. Az Olasz Focisuli korosztályos csapataiban játszott Hegedűs Gábor kezei alatt, de nem csak a pályán rajongott a sportág iránt. – Emlékszem, hogy az 1994-es világbajnokságon már kívülről tudtam a csapatokat és a játékosokat, meg sokat jártunk Loki-meccsekre is, úgyhogy egészen korán elkezdett érdekelni. A szakírást 2014-ben kezdtem el, addig képeztem magam, jobban utána néztem a dolgoknak. Mivel gyerekként is a Bundesligát kezdtem nézni, és arról aránylag kevesen beszéltek, ezért döntöttem úgy, hogy azzal foglalkozom.

Borítókép: Lewandowskiék a pályán védhetik meg bajnoki címüket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában