örök példaképek

2020.05.04. 19:55

Buzánszky Jenőre és Nyirkos Istvánra emlékeztek az egyetemen

A Debreceni Egyetem sportéletének meghatározó alakjai, Buzánszky Jenő egykori legendás labdarúgó és Nyirkos István néhai rektorhelyettes előtt tisztelegtek koszorúzással hétfőn a Sporttudományi Oktatóközpont épületénél – írja az intézmény honlapja.

Fotó: unideb.hu

A megemlékezést Buzánszky Jenő születésének 95. évfordulója alkalmából rendezték meg az Aranycsapat legendás labdarúgójának szobránál. A Debreceni Egyetem néhai utazó nagykövete, az intézmény hivatalos Labdarúgó Kupájának névadója határon innen és túl népszerűsítette az egyetemet.

A legendás sportoló szobránál Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnöke és Jávor András DEAC-elnök, rektori főtanácsadó helyezett el koszorút. A megemlékezésen részt vett a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa Versenybizottságának képviseletében Sánta János, a DE Sportbizottságának elnöke és Kulcsár Zsolt L. a torna alapító-ötletgazdája is.

Nyirkos István nyelvészprofesszorra, a jogelőd Kossuth Lajos Tudományegyetem egykori rektorhelyettesére, a DEAC egykori labdarúgójára, örökös tiszteletbeli elnökére a róla készült szobornál emlékeztek. Nyirkos István az oktatás és a tudomány szolgálatában, a sport területén végzett alázatos és hatékony munkájával segítette a DEAC működését. Szellemi öröksége máig él a nevét viselő Nyirkos István Szakkollégiumban, amely a sporttudományokkal foglalkozó hallgatók tehetséggondozását segíti.

Bács Zoltán kancellár a hirek.unideb.hu-nak elmondta: mindketten örök példaképek, tevékenységük generációkra volt és van hatással.

- Munkásságukkal, emberi nagyságukkal a lehető legnagyobb dolgokat tették le a magyar nemzet asztalára, tetteik, cselekedeteik hatásai pedig tovább élnek, irányt mutatnak. Ma, az egykori barátok szobra néhány méterre áll egymástól az egyetemi sporttelepen, a DEAC pályán, ahol Buzánszky Jenőt a Sporttudományi Oktatóközpontba érkezők köszönthetik nap, mint nap, Nyirkos István professzor örök tekintete pedig a sportközpont szabadtéri futballpályáit vigyázza – tette hozzá.

A Debreceni Egyetem vezetése, a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa védnökei, szervezői és ötletgazda-alapítója is támogatják a Székely Nemzeti Tanács által hat év munkájával kivívott, majd elindított európai polgári kezdeményezést a nemzeti régiók védelméért, az őshonos nemzeti kisebbségek megmaradása és gyarapodása érdekében. A www.irdala.hu oldalon bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában