Megvalósulhat a terv

2020.05.07. 17:12

2023-ban már MotoGP-verseny lehet Hajdúnánás mellett

A pályát többfunkciósra tervezik, évi kétszáz eseménynapot is reálisnak tartanak.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

„Hajdúnánás mellett valósulhat meg a magyarországi MotoGP-pálya, mégpedig úgy, hogy a tervek szerint ott 2023-ban már világbajnoki futamot rendezhetnek”

– válaszolta a Napló kérdésére Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke.

Megtudtuk azt is, hogy a versenypálya Hajdúnánáshoz közeli létesítése mellett szólt Debrecen és Nyíregyháza közelsége, az alacsonyabb aranykorona értékű földek, továbbá az is, hogy a területet az M3-as és az M35-ös autópályáról is jól meg lehet majd közelíteni. Ez pedig egy lehajtó megépítésével megoldja majd a Debrecen és Nyíregyháza közötti közvetlen autópálya összeköttetést is.

A pálya a településektől olyan távolságban épül majd, hogy annak működése, hanghatása, sem most, sem a későbbiekben ne zavarja a környékén élőket.

Az építkezés ütemterve, valamint költségvetése még pontosan nem készült el. A pálya sajátosságáról a politikus annyit mondott, hogy magyar pálya lesz, továbbá

a világ motorsportot szerető közönsége egészen biztosan meg fogja tanulni Debrecen és Nyíregyháza nevét.

– A pálya részben állami, részben magán beruházással valósul meg, hiszen a MotoGP-pálya projektbe egy sor olyan attrakciót is terveznek, ami vonzza az embereket, és azoknak nem feltétlenül állami pénzből kell megépülniük. A MotoGP pályának sokféle hasznosítási lehetősége lesz, tehát egy többfunkciós motoros aréna szerepel a tervben. Azt gondoljuk, hogy évi kétszáz eseménynapot lehetne tervezni a pályára. Az előtanulmányok is erről szólnak – tette hozzá Kósa Lajos.

A politikus beszélt a Hajdúnánás közelébe tervezett magyar MotoGP-pálya létesítésének előzményeiről is. – A MotoGP-pálya esetleges magyarországi építésével és a verseny megrendezésével 2018-ban kezdtünk el foglalkozni. Akkor egy küldöttséggel – amelynek tagja volt Talmácsi Gábor, illetve jómagam is – voltunk kint tárgyalni a Nemzetközi Motorsport Szövetséggel (FIM) és a MotoGP kizárólagos kereskedelmi és televíziós jogtulajdonosával, a Dorna Sporttal. Többször is találkoztunk, és a FIM, valamint a Dorna szakembereit elhoztuk Magyarországra is, ahol találkoztak Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, továbbá eljutottunk a zalaegerszegi pályára is. Később a Magyar Kormány is tárgyalta a MotoGP-pálya építését, és ennek megfelelően szerdán Palkovics László miniszter úr be is jelentette, hogy Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögben épülhet meg a hazai MotoGP-pálya.

– Rendkívüli módon örülök a hírnek, és remélem, rövid időn belül valósággá is válik ez a tervezet. Azt, hogy pontosan hol lesz, nem lehet tudni. Ez egy kormányzati projekt, én is hallottam róla, hogy esélyesek vagyunk rá. Hol és milyen formában, nem tudjuk.

– Boldogok vagyunk és nagyon nagy lehetőséget látunk ebben nemcsak a város, hanem a térség számára is. Három megyeszékhely súlypontjában az autópálya közelsége ideális helyszínné tett bennünket. Majdan egy-egy nagy verseny alkalmával több százezer ember is itt lesz – kommentálta a hírt Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, miszerint városa közelében épülhet meg a magyar MotoGP-pálya. – Azt, hogy pontosan hol épül meg, és milyen formában valósul meg, még nem lehet tudni. Egyelőre óvatos vagyok – tette hozzá a városvezető.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában