több szett, több lehetőség

2020.04.30. 19:05

Megreformálnák a tollaslabdát

A sport pont- és játszmarendszerének módosítására készül a nemzetközi szövetség.

20191201 Dunaújváros Tollaslabda Országos Felnőtt Ranglista Versenyt rendeztek a Dunaújvárosi Sportcsarnokban Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Dunaújvárosi Hírlap-archív

Poul Erik-Höyer, a nemzetközi szövetség elnöke, korábbi olimpiai bajnok szerint túl hosszúak a mérkőzések, túl konzervatívvá vált a sportág, és ezen szeretnének változtatni. Jelenleg a két nyert, huszonegy pontig tartó játszma szabálya van érvényben, a javaslat szerint egy szett tizenegy pontos lenne, és hármat kellene nyerni a győzelemhez. A tervezett módosításokról a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola tollaslabda-szakedzőjének, Mátyus Tibornak a véleményét kérdezte a Hajdú-bihari Napló.

Jót tett a dolog

– Már az előző módosítás is azért volt, mert túl hosszúak voltak a meccsek, és nem lehetett tudni, hogy mennyi ideig tart. Amikor érvénybe lépett a mostani rendszer, akkor mindenki örült neki, egy mérkőzés átlagosan harmincperces volt. Én akkor ellene voltam, de visszatekintve nagyon helyes, hogy megváltoztatták, nagyon jót tett a sportágnak. Most viszont már megint eljutottunk odáig, hogy egyes meccsek akár több mint egy óráig is eltartanak, de van, amelyik csak félórás, emiatt sejtettem, hogy megint napirendre kerül majd ez a kérdés.

Fiataloknak előnyös

Mátyus Tibor
Fotó: DSC-SI-archív

Mivel több, rövidebb ideig tartó szettből állna egy-egy mérkőzés, így több lehetősége lennek az edzőknek és a tollasozóknak kommunikálniuk a megmérettetések közben. Mátyus Tibor szerint ez inkább a fiataloknál jelentene előnyt.

– Ebben a korosztályban lehet olyan instrukciókat adni, amik megváltoztathatják az összecsapás menetét, ha valamit nem vesznek észre, felhívni rá a figyelmet. Viszont a felnőtteknél szerintem, olyan nagy csodákat már nem lehet csinálni. Nyilván kívülről mást lát a tréner, de ha a játékos az edzésen valamit nem gyakorolt be, vagy a taktika nem tudatosult, akkor mérkőzés közben már új dolgokat hiába mond az ember, azt ott hirtelen nem lehet megvalósítani. Ha megnézzük, például a teniszben a Grand Slam-tornákon nem is lehet kommunikálni a felkészítővel, más versenyeken is csak egyszer egy meccsen, mégis megvannak a teniszezők.

Fontos az erőnlét

A debreceni szakember szerint arra kell figyelni az ilyen jellegű módosításoknál, hogy a játék komplexitása ne szenvedjen csorbát. Például az erőnlét továbbra is ugyanolyan fontos eleme maradjon a sportágnak, mint amilyen eddig volt.

– Ha nem jutunk el legalább ötvenperces meccsekig, akkor több tollasozó nagy hátrányt fog szenvedni, mondjuk azok, akik a védelemre, kivárásra és a másik hibázására építik a taktikájukat. Amennyiben rövidebb lesz a játékidő, ráadásul több szünettel megszakítva, akkor akár teljes erőből be tudja darálni az ellenfelét az, akinek olyan a stílusa anélkül, hogy elfáradna. Ez persze látványos lehet, de kivesz a tollaslabdából olyan elemeket, amik színesebbé teszik a sportágat. Jelenleg nagyon fontos, hogy ki mennyire tudja beosztani az erejét, okosan kell játszani, és ez jó lenne, ha így is maradna – mondta az edző.

Jelenleg a nemzetközi elitet követő mezőny kifejezetten nagy létszámú és nagyon sűrű. Mátyus Tibor szerint a világranglista első százötven helyén bárki bárkit megverhet, ezért olyan izgalmasak a versenyek. A nem körültekintő szabálymódosítás ezt veszélyeztetheti, mert megnőhet a szakadék az élboly és az üldözők között, ami pedig nem válna előnyére a sportágnak.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában