Úszás

2020.03.01. 16:25

Már a verseny előtt bizonyította rátermettségét

Lengyel Stella 55 km-t úszott a kecskeméti megmérettetésen.

Fotó: Debreceni Szenior Úszó Klub

Immár hatodik éve Magyarország legtöbb résztvevőt megmozgató uszodai eseménye az Univer24 – Az úszás ünnepe elnevezésű rendezvény, melyen idén 2600 fő úszott legalább néhány hosszat a Kecskeméti Fürdő 50 m-es versenymedencéjében. A megnyitón részt vett, úszott és dedikált Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó.

Minden évben öt jelentkező kap lehetőséget a rendezőktől, hogy részt vegyen az egyéni 24 órás úszáson. Rajtuk kívül iskolai, munkahelyi, egyesületi csapatok váltásban úszhatnak. Egy órás és 12 órás váltóversenyt is rendeznek a nap során, és 24 órát vállaló csapatok is vannak, idén az Univer Extrém csapata, a helyi búvárúszók és a Debreceni Bátor Szeniorok úsztak egy teljes napon át.

Lengyel Stella | Fotó: Debreceni Szenior Úszó Klub

Az egyéni 24 órás úszók közül Lengyel Stella a Debreceni Szenior Úszó Klub tagja. Korábbi medencei 24 órás úszásai során egyre növelte a távot: 30 km-es, 40 km-es, 45 km-es és 52 km-es medencei 24 órás úszótávval bizonyított eddig, utóbbit éppen tavaly úszta Kecskeméten. Tavalyelőtt munkahelyváltás miatt Debrecenből Budapestre költözött, és edzővel készült a nagy megmérettetésre. Kecskeméten folyamatos úszással, parti segítőkkel, a versenyszabályok megengedte 3 óránkénti rövid szünetekkel – tavalyi 52 km-es egyéni csúcsát alaposan megjavítva – 55 km-ig jutott, az öt fős mezőnyben a második legnagyobb távot teljesítve. Az utolsó 50 m-t szokásához híven pillangózva tette meg.

A Debreceni Bátor Szeniorok Bátor Tábort támogató csapattagjainak az éjszakai 12 órás váltóúszás alatt két pályán is jelen kellett lenniük, így nem csoda, hogy valamennyi úszó 10 km-es össztáv fölé jutott, és összességében 100 km felett teljesítettek. Legoza Éva vitte a prímet 21 km-rel, Tóth Béla, Sárkány Ákos, Rentka László, Varga Kata, valamint a pécsi Ratkai Györgyi és Tarcai Ibolya alkották a csapatot. A 12 órás váltóban 11 csapat közül az 5. hely lett az övék.

Debreceni kötődés

Az öt egyéni úszó közül Lengyel Stellán kívül még három sportolónak van debreceni kötődése: a 63,1 km-rel idén győztes kolozsvári Demény Attila az idei magyarországi szenior Eb-n fontolgatja csatlakozását a debreceni csapathoz, amelynek főleg a váltók szempontjából lenne nagy jelentősége. Három éve nővére, Demény Helga a balatoni nyíltvízi Masters Világbajnokságon már a debreceni csapatot erősítette. Molnár József Marosvásárhelyről jött a kecskeméti úszásra, évek óta Debreceni Szenior Úszó Klub tagja, míg Sándor Judit ötszörös Ironman táv teljesítő a Debreceni Multisport Egyesület sportolója.

HBN

Borítókép: A Debreceni Bátor Szeniorok és Lengyel Stella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában