mozgás a négy fal között

2020.03.26. 14:57

Egyetemi tudás segít fitten maradni

Országosan egyedülálló, sporthoz és egészségmegőrzéshez kapcsolódó adatbázist hozott létre partnereivel a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete. Az a cél, hogy szakmailag megalapozott elméleti és gyakorlati tudásanyaggal támogassák az otthoni testedzést.

A koronavírus-járvány miatt rengeteg ember kényszerül a négy fal közé, nem működnek az edzőtermek, és átmenetileg a csoportos sportolási lehetőségek is megszűntek. A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete (DESKI) az egyetem edzőközpontjával, az Unifittel és a Gazdaságtudományi Kar Sportgazdasági és -menedzsment Intézetével együttműködve hozta létre a tudásbázist, írja a hirek.unideb.hu.

Balogh László, a DESKI igazgatója az egyetemi honlapnak elmondta: az adatbázisban rengeteg olyan elméleti és gyakorlati tartalom áll majd rendelkezésre, ami elsősorban a hatvan év felettieknek és a fiatal felnőtteknek kínál hasznos tanácsokat. A hazai felsőoktatási intézmények között egyedülálló platform mindenki számára elérhető és segít abban, hogy a bezártsággal járó életvitel ne lépjen át mozgásszegény életmódba.

- Vannak olyan kutatásaink, amikben azt vizsgáltuk, hogy a hatvan év felettiek, a fiatal felnőttek esetében a rendszeres testedzésnek milyen hatásai vannak az immunrendszerre. Az első eredmények igazolják, hogy a heti két-három alkalommal végzett tréningnek komoly befolyása van az egészségre, ez azért fontos, mert a legyengült immunrendszer nagyon sebezhető. A kutatásban nagyjából fele-fele arányban szerepeltek izomerősítő edzések, melyeket eddig nem igazán javasolták ebben az életkorban, viszont sok nemzetközi kutatás is alátámasztja, hogy ha sikerül az izomerőt megnövelni, akkor az részben az immunrendszer válaszait erősíti, másrészt pedig az időskori elbutulás, a demencia megjelenése ellen is hatásos. A másik mozgásforma a klasszikus, légzésre, valamint a szív-és érrendszerre jótékony hatású kardió és aerob jellegű edzés. Fontos, hogy mindkettőt alkalmazzák. Ezekről az adatbázisban bőven találhatnak majd videókat, leírásokat a felhasználók – sorolta Balogh László.

Az ingyenes rendszerhez az intézet honlapján keresztül bárki eljuthat, az egyetemi polgárokat pedig az e-learning felületen, a DESKI oldalára belépve a „Sport és testkultúra” elnevezésű aloldalon várják a hasznos tartalmak. Ezekhez az egyetemi azonosítóval férhetnek majd hozzá a hallgatók és az egyetemi oktatók, dolgozók. A feltöltött anyagok mindenre kiterjedőek és magas szintű szakmai háttérrel rendelkeznek.

- A tartalmakat a Debreceni Egyetem oktatói, kutatói, sportszakemberei, edzői állították össze. A szakanyagok edzéselméletről is szólnak, így az edzés összetevőit, intenzitását, terjedelmét, valamint a pihenőidőt is mindenki saját magának állíthatja be. Az egyetemi oktatási anyagok megbízhatóak, amik itt megjelennek, azok előzetes szűrőn mennek át, olyan, az egyetemi sportszakemberképzésben is használt szakmai tartalommal bírnak, amiket érdemes követni – hangsúlyozta az intézetigazgató.

Fotó: unideb.hu

Balogh László kiemelte: a folyamatosan frissülő, jelenleg is feltöltés alatt álló rendszer szorosan kapcsolódik az egyetemi Életmódfejlesztési Klub programjához is, hiszen a mozgásnak a helyes táplálkozással együtt van a legnagyobb hatása.

Az intézetigazgató megjegyezte, a járvány miatt a testnevelő tanárszakos hallgatók oktatása távoktatás formájában folytatódik tovább, az egyetem hivatalos felületein, Neptun- és e-lerning-oldalon. A képzés biomedicinális, társadalom-, élettudományi kurzusai valamint a sportelmélet és módszertan tárgyak mellett, melyek alapvetően elméleti kurzusok, a gyakorlati tárgyak is távoktatás formájában, egyéni felkészülési tervvel folynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában