Sakk

2020.03.05. 10:54

A szomszéd megyébe került a Kathy Sándor Vándorkupa

Kerti László egyéniben tarolt – mindent megnyert, amit csak lehetett.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Idén már 16. alkalommal rendezték meg a Kathy Sándor Sakk Emlékversenyt Nyíracsádon. Ugyanezen a versenyen ítélték oda nyolcadik alkalommal a legeredményesebb helyi versenyzőnek a Pósán Ferenc Emlékkupát is. Szakemberek szerint a megye legrangosabb amatőr versenyén idén 50 táblán 100 versenyző mérkőzött. A helyieken kívül a környező településekről, városokból, de még a Partiumból is érkeztek sakkbarátok. Idén február 22-én rendezték a versenyt a helyi művelődési házban, ahol Bródi Róbert alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, akiknek élményszerű időtöltést és sportszerű versenyzést kívánt. Szmír Mihály versenyszervező szerint erről a versenyről mindenki győztesen távozik, hisz nemcsak a kupák, érmek, oklevelek vonzzák a résztvevőket Nyíracsádra, hanem a jó beszélgetések, régi barátok találkozása, meg persze a kitűnő szervezés és jó hangulat.

Négy Pósán unoka sakkozott

Ebben az évben az emlékkupának nevet adó Pósán Ferenc unokái közül négyen is részt vettek a versenyen. A Bartók testvérek közül Márton, Imre és Gellért, valamint a nagyapa nevét viselő Ferenc is. Bartók Márton szerint mind a négyen nagyon büszkék a nagyapára, s örömmel vesznek részt valamennyi nyíracsádi versenyen. Derekasan küzdenek, de valójában nekik a részvétel és a szeretett nagyapa emlékének ápolása a legfontosabb. A nyolcesztendős Bihari Márk Debrecenből látogatott ki nagymamájához, s mivel óvodáskora óta sakkozik, életében először ő is eljött erre a versenyre. A bírák idén is Szilágyi Tibor és Száva Miklós voltak, akik a szabályok ismertetése után indították a versenyt, a kilencfordulós, kétszer 15 perces, svájci rendszerű játszmákat. A meglehetősen rövid ebédszünet ellenére is csak a késő délutáni órákban tudtak eredményt hirdetni. A verseny legfiatalabb játékosa a helyi Bródi Dénes volt, a legidősebb pedig a 77 esztendős nyíregyházi Szilágyi Sándor. Évek óta ezen a versenyen hirdetik ki a Hajdú- Bihar megye amatőr bajnoka címet, melyet idén a helyi Kerti László érdemelt ki.

Kedves Zilahi Enikő

Eredmények

Utánpótlás egyéni: 1. Birki Panna (Nyíracsád), 2. Nagy Erik (Nyíracsád), 3. Bihari Márk (Debrecen)

Ifjúsági egyéni: 1. Kovács László (Debrecen), 2. Németh Márk (Debrecen), Gencsi Dávid Sándor (Debrecen)

Ifjúsági csapat: 1. Debreceni Sakkiskola (Kovács László, Németh Márk, Gencsi Dávid Sándor), 2. Nyíregyháza 1. csapata (Simon Örs, Laskai Gábor, Simon Virág Boglárka), 3. Nyíracsád (Simon Mihály, Birki Lili, Simon Ábel)

Felnőtt egyéni: 1. Kerti László (Nyíracsád), 2. Borbély Zsombor (Debrecen), 3. Szilágyi Sándor (Nyíregyháza)

Felnőtt csapat: 1. Nyíregyháza (Szilágyi Sándor, Horváth László, Molnár Mihály), 2. Nyíracsád 2-es csapata (Varga Jótsef, Kovács Attila, Major Norbert), 3. Nyíracsád 1-es csapata (Kerti László, Pósán Máté, Gnáj József)

A legeredményesebb ifjúsági játékos: Simon Mihály

A legeredményesebb ifjúsági játékos: Pósán Máté

Legjobb női versenyző: Mile Kálmánné (Debrecen)

Pósán Ferenc Emlékkupa a legeredményesebb helyi játékosnak: Kerti László

Kathy Sándor Emlékkupa: Nyíregyháza csapata (Szilágyi Sándor, Horváth László, Molnár Mihály)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában