kézilabda

2020.02.12. 15:03

Pénzügyileg nem éri meg az EHF-kupa

Ábrók Zsolt elmondta, ennek ellenére több hasznos hozadékkal is járt a részvétel.

Fotó: Matey István

Kedden már foglalkoztunk a DVSC Schaeffler nemzetközi kupaszereplésével. Akkor Vida Gergővel, a gárda másodedzőjével főleg szakmai dolgokról esett szó, ezúttal pedig inkább gazdasági, vezetői oldalról vizsgáljuk meg az EHF-kupa hozadékát. Ebben a legautentikusabb személy, Ábrók Zsolt ügyvezető volt a Napló segítségére.

„Szakmailag nagyon hasznos sorozaton vagyunk túl, remélem, hogy a nemzetközi mérkőzések irama, hőfoka majd kamatozni fog a bajnokságban és a Magyar Kupában.”

– Fárasztó időszak áll mögöttünk, mely elsősorban mentálisan vett ki sokat a játékosainkból. Ez egy olyan terhelés, amit szokni kell mindenkinek, hiszen ilyen lebonyolítási rendszerben még nem szerepeltek a lányok: három és fél naponta meccs, közben utazás, így kell felkészülni, új taktikát elsajátítani. Csalódott voltam a kieséskor, mert a kezünkben volt a lehetőség, de mégsem bukásként tekintek az egészre, hiszen jó meccseket játszottunk, remek csapatok ellen, azt gondolom pontazonossággal egy ilyen csoportból nem szégyen kiesni – ismertette az ügyvezető, aki elmondta, sok új cég, támogató jelent meg a meccseiken, akik beleszeretve a közegbe jól érezték magukat, szurkoltak a lányoknak, még idegenbe is elkísérve a csapatot.

Egy fillért sem

A pénzügyi hozadékokat firtató kérdésünkre az ügyvezető nem kertelt: egy EHF-kupa szereplés veszteséges. Bár még nincsenek meg a végleges számok, de nagyjából 40 millió forintos kiadást jelentett a kupakaland a Lokinak. Amikor bejutott a csoportkörbe a Debrecen, készült egy előzetes költségvetés, melyben összességében 20-22 millió forintos mínusszal kalkulált a vezetés. Ez lehetett volna kevesebb is, de a DVSC meg akarta teremteni magának az esélyt a továbbjutásra, így például Törökországba charter géppel repült a Kastamonu elleni mérkőzésre.

– Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a városnak és mindenkinek, akik lehetővé tették számunkra a csoportkörös szereplést. Az Európai Kézilabda Szövetségtől az EHF-kupa résztvevői egy fillért sem kapnak, ami a vicc kategória. Nagy a zúgolódás emiatt, mert még a végső győztesnek sem jár költségtérítés. A szövetség mindössze annyiban volt partner, hogy a csoportkörben még a klubok rendelkezhettek a marketing jogokkal. A következő idénytől ebben is változás lesz, mert az EHF tokkal-vonóval eladta a jogokat egy svájci multinak óriási pénzért, és ebből újraszervezik a nemzetközi kupák lebonyolítását. Megmarad a Bajnokok Ligája, de lesz mellette egy European Handball League, a mostani Challenge Cup pedig EHF-kupává avanzsál. Jelen állás szerint a magyar csapatok az előbbi kettőben fognak indulni, és úgy néz ki ott már lesz költségtérítés – árulta el Ábrók Zsolt.

Vonzóbbá válhatnak

A Debrecen a mostani a szerepléssel ismét felkerült – ha egyáltalán lekerült korábban – az európai kézilabda térképre.

Az egyesület belépett az európai kézilabda klubokat tömörítő Forum Club Handballba, jó kapcsolatot alakított ki a Thüringerrel és a Banik Mosttal, ennek eredményeképp a csehek meghívtak a gárdát egy nyári tornára, ahol a házigazdák mellett a Thüringer, a Dinamo Minszk és a Loki venne részt.

– Vizsgáljuk a lehetőségét, hogy ezt a tornát miként tudnánk beilleszteni a felkészülésünkbe, mert busszal elég hosszú lenne az út, így érdemes lenne repülővel utazni, aminek dolgozunk az anyagi megvalósításán. A nemzetközi szereplésnek az is hozadéka lehet, hogy látták a játékosok és a menedzserek, a klub nem nulla ponttal esett ki a csoportkörből, hanem hajszál híján továbbjutott a legjobb nyolcba. Azt is láthatták, hogy jó kézilabdát játszunk, bátran támaszkodunk a fiatalokra, ami szakmailag is vonzóvá teszi a DVSC-t, ez megkönnyítheti a kapcsolatfelvételt az igazolások tekintetében. Új játékosként eddig Csapó Kyra érkezését jelentettük be, de keresünk még egy kapust, ez nem titok. Korábban elmondtam, elsősorban magyar játékosokban gondolkozunk, de elképzelhető, hogy ezúttal külföldi kapuvédőt fogunk majd szerződtetni. Emellett egy-két poszton lehet még változás, amint tudunk konkrétumokról beszámolni, tájékoztatjuk a szurkolókat – ígérte az ügyvezető.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában