Jegyzet

2020.02.20. 09:13

A bírónak van videója

Tamás Nándor

Bizonyára sokan emlékeznek még a Magyar Televízió Góóól című műsorára a kilencvenes évekből, amelyben a hétvégi bajnoki futballforduló legérdekesebb jeleneteit mutatták meg a nézőknek. Vasárnap esténként a tévé elé szögezett minket egy szép Mracskó-elfutás, egy megmosolyogtató Roland Praj-baki, vagy egy látványos Váczi Dénes-bomba, Sándor Tamás elegáns megoldásairól nem is beszélve.

A műsor közkedvelt része volt „A bírónak nincs videója” című rovat, melyben – az akkor még a visszajátszás megtekintésének lehetőségével nem rendelkező – játékvezetők egy-egy vitatott ítéletét vesézték ki, s nézték vissza többször is.

Közben elrohantak az évek, s a foci alaposan átalakult, ma már van gólvonal-technológia, és „ajándékoztak” a bíróknak videót: ez lett a VAR.

Természetes, hogy nagyon sokan üdvözölték az újítás bevezetését, hiszen így kevesebb igazságtalan ítélet borzolja a kedélyeket. Bár olyanra is akadt példa már nem egyszer, hogy a videózás után sem a többség által hangoztatott véleménnyel összhangban lévő bírói ítélet született. Nyilván, a hiba így is benne van a pakliban.

Engem sokkal inkább az zavar, hogy a gólok után nem – klubszimpátiától függően – az önfeledt öröm, vagy a bosszankodás lesz úrrá rajtam, hanem a tétovaság: várjuk meg, hogy mit mond a bíró a felvételek megtekintése után.

Legutóbb a Király Kupában lejátszott Real Madrid–Real Sociedad 3–4-re végződött, ami videóbíró nélkül 4–5 lett volna. A meccs hét jogos gólörömöt, és két fölösleges örömködést hozott a VAR-matek szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában