nem mindenki örül

2019.12.25. 09:59

Futballtavasz januárban

Jövőre nyolcvannégy esztendő után először rendeznek bajnoki fordulót a bajnokságban az év első hónapjában.

Fotó: Molnár Péter

Hosszú ideje hallani azt a véleményt a magyar futballtársadalom képviselőitől, hogy nálunk túlságosan hosszú a bajnoki holtszezon, decemberben befejezik a játékosok a küzdelmeket, és csak február végén, március elején pattog újra a labda a hazai stadionokban.

A nézőkért lenne

Talán ezt megelégelvén, és a jövő nyári Európa-bajnokságot is figyelembe véve, a Magyar Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy 2020-ban már január 25-én elkezdődik a tavaszi szezon, azaz nagyjából 3-4 héttel korábban, mint megszokhattuk. Elvileg a felújított, vagy újonnan felhúzott létesítményekben nem lesz akadálya annak, hogy a tél derekán futballozzanak első osztályú csapataink. Más kérdés, hogy az ellenkezőjére is volt már példa, ráadásul nem tudni, mekkora igény van egy-egy mérkőzésre mondjuk mínusz 20 fokban.

A korábbi négyszeres válogatott labdarúgó, a 2012–2014 között vezetőedzőként a Balmazújvárost irányító Híres Gábor nem ért egyet a korai kezdéssel.

Nagy feladat lesz

– Nekem nem tetszik az ötlet – mondta a szakember. – Ha jól tudom, most már minden NB I.-es csapatnál fűthető a pálya talaja, ettől függetlenül még lehet, hogy így is lesznek elhalasztott meccsek az időjárás miatt. Az a véleményem a januári kezdésről, hogy már megint nem gondol senki a nézőkre. Attól még, hogy esetleg a gyep minősége megfelelő, elképzelhető, januárban olyan hideg lesz, hogy nincs az a szurkoló, aki kimenjen a stadionba. A futballt nem magunknak csináljuk, ez a nézőkért van, ez egy színház, a közönség az elsődleges. Ha nem keressük a publikum kegyeit, nem próbáljuk meg az embereket kiszolgálni, akkor nem ér semmit az egész. Még a februári kezdés is szokott gondot okozni, de akkor azért már lehet számítani a jobb időre. Május közepén befejeződik az idény, nyilván az Eb miatt, ám jómagam a szerda-szombat ritmust üdvözítőbbnek tartom a korai rajtnál – mondta Híres, aki szerint nagy feladat lesz a téli felkészülést ehhez igazítani. – Nagyon kevés idő marad a megfelelő munka elvégzésére – jelentette ki a korábbi középhátvéd. – Január elején kezdik meg a közös edzéseket a csapatok, és három hét szabadság után vágnak neki a játékosok a felkészülésnek. A négy hét elegendő lehet egy taktikai elem begyakorlására mondjuk, de az erőnlétet is megfelelő szintre hozni ennyi idő alatt rendkívül nehéz, hiszen az esztendő végén azért „leülnek” a labdarúgók. Lehet, hogy az ünnepek előtt, vagy között edzeniük kellett volna a játékosoknak. Maradjunk annyiban, hogy nem kis feladat előtt állnak az edzők és a játékosok.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában