kézilabda

2019.11.26. 14:22

Tavasszal kamatoztatnák az őszi sikereket a Lokinál

Köstner Vilmos egyik célja, hogy a nemzetközi szerepléssel ismét ráirányítsa a figyelmet a Lokira.

Nem túlzás azt állítani, hogy várakozáson felüli ősz van a DVSC Schaeffler háta mögött. Az együttes a bajnokságban az ötödik helyen áll, míg a nemzetközi kupában valamennyi mérkőzését megnyerve bejutott az EHF-kupa januárban kezdődő csoportkörébe. A decemberi női világbajnokág miatt szünetel a pontvadászat, így a Hajdú-bihari Napló kihasználva a szusszanásnyi időt, egy értékelésére kérte fel Köstner Vilmost, az együttes mesteredzőjét.

– Kiváló alapozással kezdtük az idényt, mind a debreceni, mind a balatonboglári edzőtábor remekül sikerült, és szerencsére az edzőmérkőzéseken is visszaköszöntek azok a dolgok, amiket gyakoroltunk abban az időszakban. Az állóképességi, valamint az erőfejlesztő részt nagyon jól megtervezve és pontosan tudtuk végrehajtani. Ugróerőben, izomtömegben és dinamikában is sokat fejlődött a társaság, ami köszönhető a stábnak, elsősorban az erőnléti munkát vezető Horváth Tibornak és közvetlen kollégámnak, Vida Gergőnek, akik remekül tervezték meg és végeztették el a maguk szakmai részét az edzésekből. A taktikai, technikai részben is sokat lépett előre a csapat, amely a hibák csökkenésében és a gyorsindításos góljaink számának növekedésében is megmutatkozott – elevenítette fel a nyarat Köstner Vilmos.

A megfelelő regenerációval, prevencióval végrehajtott felkészülésnek köszönhetően sérülésmentesen és egyre jobb formába lendülve kezdte meg az alakulat a bajnokságot. Az első tétmeccsek görcsösségét levetkőzve a nyolcadik fordulóból előrehozott rangadón nagyon jó mérkőzést játszott a Debrecen a BL-re készülő Ferencvárossal, utána pedig a Vác és az Érd otthonában aratott bravúrgyőzelmekkel tette le a névjegyét a gárda. Az eredményekre a válogatottaknál is felfigyeltek, a klub négy magyar, valamint két külföldi kézilabdázót is ad a hamarosan Japánban kezdődő világbajnokságon résztvevő nemzeti együttesekbe.

– Nemcsak csapatszinten, hanem egyénekként is jó formában voltak a játékosok – hívta fel a figyelmet a szakember. – Bulath Anita vezérként vezényelte le a pályán a korábban kigondolt stratégiákat, melyben nagy segítségére voltak a rutinos játékosaink, illetve középen a Bordás-Tóvizi páros. A nemzetközi kupa beindulása után aztán kezdett kijönni a csapaton egy mentális és fizikai visszaesés, amely egy itthoni dunaújvárosi ikszben és az MTK elleni vereség formájában jelentkezett. Mindkét pontvesztés elkerülhető lett volna nagyobb koncentrációval, a helyzeteink jobb kihasználásával, illetve a védekezési feladatok jobb megoldásával.

„Azt gondolom, az együttes valódi tudása a szenzációs forma és a visszaesés között van, a gárda pedig ennek megfelelően szerepelt az ősz végén: a játék maga nem volt annyira extra, de összességében mégis jó teljesítményt hoztak a lányok.”

– A csapat jó formájának hozadéka a sok válogatott meghívó, ami felveti azt a kérdést, vajon az ott végzett munkával, eredménnyel hogy tudunk majd gazdálkodni, amikor visszatérnek hozzánk ezek a játékosok. Bízom benne, hogy mindenki hasznos tagja lesz hazája válogatottjának, és sérülésmentesen, jó formáját megtartva érkezik majd vissza Debrecenbe.

Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

A bő keretnek is hála, ideális arányban keverednek a klubnál a fiatalok és a rutinos kézilabdázók, a megfelelő egyensúlynak, valamint a viszonylagos állandóságnak köszönhetően a nyáron mindössze három játékos távozott, és ugyanannyi érkezett. Az újak közül Karnik Szabinát senkinek nem kellet bemutatni, az időközben a válogatottba is bekerülő fiatal Vámos Petra a másodosztályból robbant be a felnőtt élvonalba, míg az argentin Elke Karstent már évek óta figyelte a DVSC.

– Vámos Petra leigazolására én tettem javaslatot, és nagyon örülök, hogy a várakozásokat is felülmúlva tette le a névjegyét – árulta el Köstner Vilmos. – Gyorsan felvette az első osztály ritmusát, bízom benne, hogy az eddig tapasztalt szerénység lesz rá a jellemző a továbbiakban is. Karnik Szabina nem volt ismeretlen senki számára, a cívisvárosban kezdte a pályafutását, és karrierje alatt másodjára tért vissza a Lokihoz. Ő sokkal több nehézséggel küzd mind Petra, egyelőre a meccseken még kevésbé tudta hozni azt a formáját, amit az előző idényben mutatott. Meg kell szoknia, hogy a posztján Kovács Annával kell osztoznia a játékpercekben, de szerintem nem ez zavarja, hanem inkább az elmúlt idényeiből fakadó felfokozott elvárás. Mostanában már kezdett hasonlítani a formája ahhoz, amit szeretnénk, de a lövő kezén történt ujjtörés sajnos hat hétre kivette a formába hozásból. De én bízom benne, hogy levetkőzve a gátlásokat hasznos tagja lesz a gárdának, mert védekezésben és támadásban is fontos szerepet szánnánk neki. Kovács váltótársaként teljesen más taktikai feladatokkal lehet megbízni, és remélem, a tavasszal sokat profitálunk majd a játékából. A spanyol bajnokságból érkezve Elke Karsten számára sem volt könnyű az átállás, de már többször is mutatott a pályán olyan képességeket, amelyek miatt leigazoltuk, és amiért igen hasznos tagja lehet majd a Debrecennek. Az ő kezében és lábában nagyon sok olyan van még, amiket egyelőre csak mi látunk az edzéseken. Az újoncainknak sokat segítenek a lányok, de cserébe ők is hasznos és jó tagjai a közösségnek – hangsúlyozta a tréner.

A debreceni szakmai stáb rendre kihasználja a keret mélysége adta lehetőségeket, Köstner Vilmos éles helyzetben is bátran nyúl a cserejátékosokhoz. A szakember hitvallása, hogy a meccskeretbe bekerült játékosok kerüljenek is pályára, és nem csak azért, mert a cserékkel jobban fenntartható az energiaszint, hanem mert minden játékos azért dolgozik naponta az edzéseken, hogy a találkozókon lehetőséghez jusson.

– Játék nélkül senki nem fejleszthető, anélkül nem elvárható a megfelelő technikai, taktikai szint elsajátítása – magyarázza. – Azt szoktam mondani a lányoknak, hogy közelíteni kell a jégkorongban végrehajtott cserék sebességéhez a játék dinamikájában, mert a kézilabda valahol errefelé halad. Olyan sportágak a vetélytársaink, mint a kosárlabda, a hoki, vagy éppen a vízilabda, ahol a cseréknek óriási jelentősége van. A játékosok kaptak egy hét pihenőt, mindössze három egyéni edzést kellett teljesíteniük. Remélhetőleg a válogatottjaink a vb-ről jó szájízzel térnek vissza, és az ott szerzett sikerélményeket átültetik a 2020-as teljesítményükbe. A céljaink nem változtak, a jó ősz jutalma az lehet, hogy a nemzetközi kupát érő helyeket könnyebben elérheti a csapat annak ellenére is, hogy a sorsolásunk nehezebb lesz. A DVSC helye reálisan nézve a 4-6 között van, remélem tavasszal meg tudjuk majd ismételni az eredményes szereplést úgy, hogy kevesebb lesz a bravúr, de a váratlan pontvesztés is. Amennyiben a hátralévő tizenhat bajnokin szerzünk még húsz pontot, valószínűleg megtartjuk az ötödik helyet, de többet összehozva előrébb is léphetünk. Az EHF-kupa csoportkörében olyan teljesítményt szeretnénk nyújtani, amely kielégíti a csodálatos közönségünk igényeit, és ismét ráirányítja a figyelmet a DVSC-re – nyilatkozta a szakember.

MSZ

Ezek is érdekelhetik