vívás

2019.11.20. 12:57

Hatalmas lehetőség áll Battai Sugár Katinka előtt

Battai Sugár Katinka az Interfencing Debrecen SC 16 éves vívónője, az olimpiai kvalifikációs orleans-i világkupán debütál a felnőtt magyar válogatottban.

A cívisvárosi tehetség pénteken egyéniben, vasárnap csapatban léphet pástra élete első felnőtt VK-ján.

Az egyesület junior világbajnoka, vasárnap óta készül a felnőtt női csapattal Orleansban, hogy a lehető legfelkészültebben állhasson pástra a pénteken kezdődő versenyen. Edzője, Dávid László szerint a sportoló jövője szempontjából fontos tapasztalatokat szerezhet a felnőtt versenyen: „Nem ért váratlanul bennünket, hogy kipróbálják Sugit a felnőtt csapatban. Tudatosan készülünk arra, hogyha beállítják, a csapat hasznára tudjon lenni. Hatalmas elismerés, hogy 16 évesen pástra léphet a válogatottban. Mindezt vidékről, konvencionális fegyvernemben versenyezve.”

A debreceniek modernkori vívástörténetében ezidáig soha nem fordult elő, hogy olimpiai kvalifikációs időszakban cívisvárosi vívó is pástra léphessen a felnőttek között. A szakember nagyon örül a sikernek, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy csak magukra figyeljenek: „Sugár egy utánpótlás sportoló, aki élete első felnőtt világkupa versenyén egyből a válogatott tagja is. Fontos, hogy a vívására, a megfelelő taktika- és akcióválasztásaira figyeljen oda. Ha minden összeáll, kellemes meglepetéssel szolgálhat.”

Nem szabad ugyanakkor elmenni azon tény mellett sem, hogy a női kardválogatott jelenleg az olimpiai részvételért küzd. A világranglista 6. helyezett magyar csapat az ukránokkal vív élet-halál harcot a kvalifikációs időszak áprilisi zárásáig.

„Megfizethetetlen, hogy egy ilyen fontos időszakban debütálhat a csapatban. Sokaknak egy egész élet is kevés ahhoz, hogy ehhez hasonló szintre jusson. Tanítványomnak azt kívánom, hogy az eddigiekhez hasonlóan ebből is tanulni tudjon és a megszerzett tapasztaltokat okosan használja a későbbi pályafutása során.”

Sport Club Debrecen Interfencing

Ezek is érdekelhetik