erőemelés

2019.10.02. 18:49

Herkulesek párviadala Debrecenben

Sokszoros világbajnokok fogják emelni a súlyokat szombat délelőtt.

Fotó: Kiss Annamarie

Debrecenben is debütál a sokszoros világbajnok Fekete László nevével fémjelzett herkulesek megmérettetése, a 3 Nemzet Legerősebb Embere Csapatverseny. Ezt a rendezvénysorozatot évenként nyolcszor, nyolc helyszínen tartják a dopping nélkül versenyző erőemelőknek. A szombat délután 14.30-tól kezdődő ingyenesen megtekinthető viadalt a Nagycsere melletti Hanna Kincse tanyán rendezik. Öt számban – kőgolyó pakolás, lakat előre tartás, súly lépcsőre emelés, koffer, valamint lengősúly cipelés – csapnak össze a Magyarországról, Szlovákiából és Romániából érkezett izomemberek. Hazánkat az ugyancsak többszörös világbajnok ifjabb Fekete László, valamint Fekete Miklós képviseli majd.

Doppingellenőrzés

– A 2006-ban saját magam alapította Világ Natúr Erős Emberek Szövetségének (World’s Natural Strongman Federation) immár 54 ország mintegy 10 ezer versenyzője a tagja – ismertette id. Fekete László, a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján. – Nagy népszerűségnek örvendenek a versenyeink, hiszen látványosak és pörgősek, és ami a legfontosabb tiszták, hiszen az első három helyezettet automatikusan doppingellenőrzésnek vetjük alá, amelyet a Magyar Antidopping Csoport szakemberei végeznek el. A szövetség egyre ismertebb a világban, reményeink szerint a 2024-es olimpián akár már új sportágként is bemutatkozhat a natúr erős emberek versenye – bizakodott.

Fotó: Kiss Annamarie

Nehezebb súlyok

Feketét 20 éves ismertség fűzi Horváth Lajoshoz, a HBZ tulajdonosához, így amikor az egykori világbajnok megkereste a verseny ötletével, rögtön rábólintott és felajánlotta a segítségét.

– Mindig is szerettem volna Debrecenben is egy versenyt, a megbeszélésektől jutottunk el odáig, hogy szombaton a festői szépségű Hanna Kincse tanyán lesz a nyolc állomásos versenysorozat idei utolsó előtti, azaz hetedik megmérettetése. Mivel itt csapatversenyről van szó, magasabbak a követelmények: nehezebbek a súlyok, nagyobbak a távolságok. A két leglátványosabb versenyszám a kőgolyó pakolás, ahol szériában, időre kell egy 160 kg-os golyóbist egy 110 cm magas állványra feltenni minél többször. Ebben máig én tartom a világcsúcsot. A másik kiemelkedően izgalmas a súly lépcsőre emelés, ahol 40 cm magas lépcsőkön keresztül kell felvinni az egyre nehezebb súlyokat, ez igazán embert próbáló feladat, épp azért is hagyjuk a végére, hogy a versenyzők érezzék a törődést – mondta el Magyarország Legerősebb Embere.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában