vívás

2019.10.07. 10:33

Battai ezüstérmes, Kálmán a hetedik helyen végzett

Női kardban Battai Sugár Katinka ezüstérmes lett, női párbajtőrben Kálmán Gyöngyvér döntőbe jutott és a 7. helyen végzett. Wladimír Véda a női kardválogatottal lett 8.

Fotó: Interfencing Debrecen SC

Pest megyére figyelt a hétvégén a vívóvilág. Budapesten párbajtőrben, Gödöllőn kardban rendeztek Európa kupát. Csalóka az elnevezés, hiszen a világ minden tájáról érkeztek sportolók az Európai Vívószövetség égisze alatt megrendezett versenyekre. Igazi vívóhangulat és elképesztő indulólétszám volt jellemző a két helyszínen: 38 ország, 1131 sportolója állhatott pástra.

Fotó: MVSZ
A találatot adja: Kálmán Gyöngyvér

A debreceni vívóegyesület ismét bizonyította, hogy nemcsak magyar, hanem világszinten is a legjobbak közé tartozik. A magyar válogatott 3 egyéni döntős helyezéséből ugyanis két debreceni volt. Női párbajtőrben Kálmán Gyöngyvér egészen a legjobb nyolcig menetelt, ahol csak a végső győztes izraeli Feygin tudta megállítani. Kálmán tökéletes csoportkör után a táblán további négy győzelmet aratva jutott el a legjobb nyolc közé.

Battai Sugár Katinka hasonlóan jól szerepelt a gödöllői kard EK-n. Szintén tökéletes csoportkört zárt, amit további hat győzelem követett. A döntőben az amerikai Johnson ezúttal jobbnak bizonyult a debreceniek junior világbajnokánál. Az erődemonstrációt követően egyre többen tették fel a kérdést a cívisvárosiaknak, hogy mi a titka a kis debreceni egyesületnek.

Nyisztor-Csáki Sándor, Gyöngyvér edzője szerint olyan közeg van az egyesületnél amire joggal lehet féltékenynek lenni. „Itt mi egymással, egymásért dolgozunk azért, hogy ezek a fiatalok tényleg a legmagasabb szintre juthassanak el. Nincs itt semmilyen titok: kevés duma és sok meló. Ennyi” – értékelte a hétvégét a korábbi olimpikon vívó.

Fotó: MVSZ
Balról Gulácsi Ferenc, válogatott edző, Battai Sugár, Dávid László

Dávid László, Sugár edzője is hasonló véleményen volt: „nem kell ide kacsalábon forgó vívókomplexum, meg idegenlégiós vívók garmadája. Elég, ha féltucatnyi a vívósportba szerelmes szakember összefog és elkezd keményen dolgozni. Ha olyan szerencséjük van, hogy bejön a tehetség a terembe, ez lesz belőle. Lehet utánunk csinálni”.

Joggal büszkék eredményeikre a debreceni vívóegyesület sportolói és edzői. Több mint 1000 olyan sportoló közül tudtak kiemelkedni, akiket a legprofibb infrastruktúrával ellátott vívócentrumokban, főállású edzők készítettek fel. Sápi Máté az Interfencing Debrecen SC elnöke viccesen hozzátette: „Kicsit olyan ez, mint valami sportfilm, ahol profi edzők a megyei színvonalú kiscsapatot a Bajnokok Ligája döntőjéig vezénylik. Egy kis tornateremből, polgári munka mellett dolgozva hasonlót csinálnak ezek a fiúk is. Büszkék vagyunk rájuk. És ez nem egy film, együtt éljük át a mi kis kézműves klubunk minden pillanatát.”

Döntős eredmények

Gödöllői Ek női kard egyéni (237 induló):

2. Battai Sugár Katinka

Budapest EK női párbajtőr egyéni (290 induló):

7. Kálmán Gyöngyvér

Gödöllői Ek női kard csapat (43 csapat):

8. Magyarország 2 (Bata Édua, Fenyősi Zita, Pápai Zoé, Wladimír Véda)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában