sakk

2019.09.08. 19:57

Az elme sportja a DE aulájában

A dr. Réthy Antal tiszteletére rendezett különleges emlékversenyen mérték össze sakktudásukat a legjobbak.

Fotó: Molnár Péter

Halálának 25. évfordulója alkalmából sakkversenyt rendeztek dr. Réthy Antal tiszteletére. A Hajdú-Bihar Megyei Sakkszövetség által szervezett nemzetközi versenyen péntektől vasárnapig a fekete-fehér bábuk kerültek a főszerepbe a Debreceni Egyetem aulájában. A FIDE értékszámszerző sakkversenyt három csoportban bonyolították le (A csoport: értékszám 2200 alatt, B csoport: 1900 alatt, C csoport: 1600 alatt).

Dr. Réthy Antal szervezte, és húsz éven át irányította a megye sakkéletét, kiváló eredményekkel; idejében Hajdú-Bihar NB I.-es sakkcsapata az ország legjobb vidéki együttese volt.

Patinás helyszínen

– A Debreceni Egyetem aulájában nagyon jó hangulatban és patinás helyszínen játszhattak a versenyzők. Az egyik kiemelkedő célja az volt a viadalnak, hogy méltóképpen állítsunk emléket dr. Réthy Antal sakkoktató munkásságának, aki két évtizeden keresztül volt a megye sakkéletének központi személyisége. Minden résztvevő megkapta azt a könyvet, amely csakis a sakkoktató tiszteletére készült, és különböző szintű sakkoktatási módszereket és tanácsokat tartalmaz – mondta dr. Kántor Sándor, a verseny megálmodója a vasárnap délutáni eredményhirdetésen.

 

A sakkversenyt három csoportban bonyolították le. A végeredmények a következőképen alakultak: az A csoport legjobbja Fekete Albert, a B csoporté Hajdu István lett, a „cések” között Holacsik András bizonyult a legjobbnak. Oklevélben részesült továbbá a verseny legidősebb és legfiatalabb versenyzője is; a legidősebb játékos az 1935-ös születésű Baranyai Antal, a legfiatalabb pedig a 2011-ben született Puskás Gergely volt.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában