2025.01.25. 16:18
Bevásároltunk az egyháztáji vásárban, és még a szombati főzést is megúsztuk – fotókkal
Ki a termelői piacra belép, hagyjon fel a januári diéta reményével. Hiábavaló minden fogadalom, az egyháztáji vásár portékái rabul ejti az embert.

Az egyháztáji vásáron csak házi finomságokat kapni
Forrás: Kiss Annamarie
Minél sűrűbben járunk az egyháztáji vásárba, annál több az ismerős arc. Nemcsak az árusok miatt, hanem a vásárlók között is bőven akadnak, akik visszatérnek némi ízletes kézműves portékát beszerezni a termelői piacra. Január negyedik szombatján a Somlyai utcán rendezték meg a vásárt, így a Kerekestelepen ütöttük el az időt, amíg a 31-es retró buszjárat indulására vártunk.

Forrás: Kiss Annamarie
Az eredeti tervünk az volt, hogy megvásároljuk az ebédhez a hozzávalókat, ezt az ötletet azonban tüstént megmásítottuk, amikor megpillantottuk Eszenyi Imrét fakanállal a kezében. Ha valakinek nem cseng ismerősen a bogrács forgató mester neve: az egykori hortobágyi csikós készíti a legfinomabb slambucot a pusztában. Gőzölgő bográcsában éppen hasára fordult a finom étek, és a lepirult felével incselkedett felénk a tészta. Rögtön két adagot kértünk, de a sült részéből ám.
Miközben kimerte a slambucot, elárulta, a jó alapanyag az ízletes pásztorétel titka. Ő maga füstölt mangalica szalonnát süt le először, annak a zsírjában pirítja le a tésztát. Külön ízt ad ugyanis a slambucnak, ha a keményítő kicsit rásül.
Ezután teszek bele sót, de csak azt. Aztán felöntöm vízzel a krumplit, és ha fele-fele arányban elfő, mehet bele a lebbencstészta
– avatott be a receptúrába. Mint megtudtuk, a slambucot 32-szer kell sütés közben megforgatni. Azért ennyiszer, mert ennyi lapos a magyarkártya.

Forrás: Kiss Annamarie
Eszenyi Imre szerint nem mindig sikerül a 32 forgatás, mert időközben az étel gyakran elkopik: vagyis megeszik a vendégek. Hozzátette, valaki pirospaprikát, hagymát vagy akár ételízesítőt is tesz bele, de Hortobágyon ez nem szokás. A pusztában csak az megy bele, ami nem romlik meg: a krumpli, a só, a száraztészta és a szalonna sokáig eláll.
Ekkor megszólalt a szomszéd asztalnál álló asszony is:
Azt elfelejtette mondani a mester, hogy a Balmaz Tésztából a legjobb a slambuc
– utalt saját portékájára jókedélyűen. Nevetve továbbálltunk.
Megannyi finomság az egyháztáji vásárban
Ha már az ebédet beszereztük, gondoltuk, otthon készítünk egy gusztusos sajttálat. Ehhez a derecskei Gyugos Zoltánéknál szereztük be a hozzávalókat. Volt itt natúr, fűszeres, lilahagymás gomolya, cheddar, pecorino, juh provolone, caciotta. parenyica. Ennyi -féle sajt bizony még a kalendáriumban sincsen!
Tordáné Angéla egyszer már beavatta a Haon stábját a tökéletes házi lekvár készítésébe, és egyébként is szeretjük a finomságait. Ráadásul érett már egy több órás palacsinta sütés gondolata, úgyhogy meglátogattuk a nyírábrányi Ízes Angyal standját is.
Míg a sorban álltunk, ránk mosolygott egy cserfes kolbász Andi-Mangi asztaláról, de elrabolta a szívünket a Gerda Pékség kovászos cipója is. A csípős szósz is fogytán van, így a Csarnai Csilit is muszáj volt meglátogatnunk.
Az egyháztáji vásárban jártunk
Fotók: Kiss AnnamarieTöbbnyire a házi finomságokért indulunk az egyháztáji vásárba, de minden alkalommal rájövünk, hogy kedves mosolyokat is látunk, és néhány jó szót is hazaviszünk a termelői piacról.