Helyi kultúra

2023.07.29. 17:25

Egyedülálló újragondolás Debrecenben: Kurátori vezetéssel láthattuk a Modem nemzetközi tárlatát

A Re:Re – művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete című kiállítást Süli-Zakar Szabolcs kurátor és Kovács Edward kurátorasszisztens mutatta be a közönségnek szombat délután a Modemben.

Haon.hu

Ritkán kerül képzőművészeti keretek közé az artistic reenactment

Forrás: Molnár Péter

Az egyedülálló kiállításról az áprilisi megnyitón Vizi Kata ügyvezető igazgató elmondta, hogy a korábbi külföldi kiállításokat, amelyek a művészi újrajátszást tematizálták, főként performanszművészeti és multimediális akciók jellemezték. Ezzel szemben a Süli-Zakar Szabolcs által rendezett kiállítás vállaltan új kontextusba helyezte az artistic reenactment különböző művészi törekvéseit, bemutatva annak sokszínűségét, hogy mediálisan, technikailag és anyaghasználati szempontból is mennyire gazdag táptalaj. A tárlat a kelet-közép-európai alkotásokat és művészeket helyezi előtérbe, hangsúlyozva a Modem egyik fontos célkitűzését – a regionális kapcsolatok és párbeszédek fontosságát –, de egyúttal igyekszik kiterjeszteni az artistic reenactment fogalmát és a kiállító művészek körét is.

Nem felidéz: újraértelmez

Mint a kortárs és modern művészeti központ honlapján olvasható, a tárlat a művészi újrajátszások – ún. artistic reenactmentek – működés- és létmódját, antropológiai, szociokulturális, (művészet)történeti kontextusait kívánja feltárni. – Olyan sajátos, döntően részvételen és együttműködésen alapuló performatív eljárásokat, mint amikor a művész előtérbe állít egy már lezajlott történést, vagy megelevenít egy általa közvetlenül nem megtapasztalt, de a kulturális emlékezethez hozzátartozó eseményt, esetleg újra beállít, új kontextusba helyez egy (mű)tárgyat. 

Ekkor a múltra való hivatkozás nem pusztán a történelem és a megtörténtek megerősítése vagy épp öncélú újra át- és megélése, hanem az itt és most szempontjá­­ból mindig másként hozzáférhető és megtapasztalható emlékkép és hagyomány kritikai újrafelfedezése is

 – írják. A Re:Re szeptember 17-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában