Elismerés

2023.06.05. 15:04

Összetartozunk-díjban részesült Vámospércs alpolgármestere

Somogyi László Gábor, a díjazott

Forrás: Vámospércs Városi Önkormányzat

2019-ben alapította, 2020-ban pedig első ízben át is adta Vámospércs és erdélyi testvértelepülése, Szilágybagos az Összetartozunk névre keresztelt elismerést - olvasható a vámospércsi önkormányzat portálunkhoz eljuttatott közleményében. A díjátadóra minden évben június 4-én kerül sor, vetésforgóban a két településen. 

Idén, a szilágybagosi kuratórium döntésének értelmében az elismerést Somogyi László Gábor képzőművész, a hajdúváros alpolgármestere érdemelte ki. A rengeteg fiatallal is zsúfolásig telt református templomban tartott gálán nagytiszteletű Lukács József nyugalmazott püspökhelyettes hirdetett igét, beszédet mondott Ménes Andrea vámospércsi, Bernáth István szilágybagosi polgármester, Marina Ida-Magdolna nyugalmazott polgármester és Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei elnöke, a díjazottat Korpa Tamás költő laudálta. 

Somogyi László Gábor 1976-ban született a partiumi Margittán, Érsemjénben nőtt fel. Gyermekkora óta érdekli a képzőművészet, továbbtanulását is ez határozta meg: a Francisc Hubik Népművészeti Iskola festészet szakának elvégzése után a Nagyváradi Egyetem szobrászat tanár szakán képezte tovább magát. Ikonjai, freskói, szekkói több magyarországi és határon túli templomban megtalálhatók, így Rabagányban, Zilahon, Bagamérban, Kokadon, Álmosdon, Debrecenben, Nyírmártonfalván, Nagyváradon, Fülöpön. Jelenleg Nyíracsád római katolikus templomán és a vámospércsi Szent István kápolna oltárképein dolgozik, miközben számos általános iskola művészeti képzésében oktat művésztanárként. 

– Reneszánsz személyiség, a képzőművészet mellett amatőr színjátszó, jeles tanár, kapocs a Hajdúság és az Érmellék között, nem utolsósorban világutazó – fogalmazott Ménes Andrea polgármester. – Szimbolikusnak érezzük, hogy határon túl született emberként az anyaországban fejted ki tevékenységedet, és most a határon túlról ismerik el munkásságodat – mondta el Bernáth István, Szilágybagos első embere. A díjazott szívesen vállal közéleti feladatokat is, hiszen 2019 óta Vámospércs alpolgármestereként tevékenykedik. Az átadó ünnepség után kötetlenebb formában, remek hangulatban folytatódott a rendezvény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában