Tisztelgés

2023.06.05. 15:53

A nagy magyar pedagógusra emlékeztek a földesiek

A tudós tanárra emlékeztek sírjánál

Forrás: Karácsony Sándor Művelődési Társaság

Hármas feladat előtt állunk. Nevelésünket, a szerint, amint bajainak diagnózisa diktálja, egyszerre kell modernné, magyarrá, és hatékonnyá tennünk.

Dr. Karácsony Sándor 80 évvel ezelőtti, a Magyar Élet táborozásán, Szárszón elmondott előadásának gondolatait a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben vasárnap délelőtt megtartott pedagógusnapi megemlékezés résztvevői idézték fel sírjánál.
A magyar neveléstörténet talán legeredetibb és legérdekesebb, nagyhatású személyiségére, a 72 éve elhunyt pedagógusra a családtagok mellett a szülőfalu Földes, a Karácsony Sándor Művelődési Társaság, a Csökmei Kör Baráti Társaság, a nevét viselő iskolák képviselői közösen emlékeztek.

A nevelés és oktatás ügyéért élt

A tudós professzor, a cserkészvezető, a lapszerkesztő, a szabadművelődési mozgalom irányítója munkásságára dr. Heltai György, a Szent István Egyetem professzor emeritusa emlékezett. 

– A tanárnak, diáknak egymás függetlenségét el kell fogadni, egymás felé kell fordulni, közösséget kell alkotni. Karácsony Sándornak A csucsai front című könyvében leírtak ennek az új pedagógiai gondolatnak a gyakorlati megvalósulásáról szólnak. Életművének az a része, ami tanítványai írásbeli vagy szóbeli emlékezéseiben maradt meg, ugyanerről tanúskodik, s erről tehetnek bizonyságot a tanítványok tanítványai és a leszármazottjaik is – fogalmazta meg az emlékező. – Karácsony Sándor később tudományos köteteiben kifejtett életműve ezért nem tekinthető egyszerű tanári módszerkönyveknek, ezeket élni kell, s új helyzetekben tovább kell gondolni, s újra kell fogalmazni ma is. Karácsony Sándor már életében valódi iskolát teremtett, és tanítványai, munkatársai a szellemi élet legkülönbözőbb területein, a pedagógiában, a kultúra filozófiában, a nyelvészetben vitték tovább eszméit. Karácsony Sándor gigantikus munkáját az egyik legnehezebb, legnemesebb, és legfelelősségteljesebb emberi tevékenységen keresztül akarta elérni: a neveléssel, az oktatással – zárta gondolatait dr. Heltai György. 

Munkássága ma is aktuális

Ma egyre inkább érezni hiányát, napi életünkben – fogalmazták meg az emlékezők. Karácsony Sándor pedagógiája ma egyre inkább aktuális. Aktuális, mert szükség lenne rá, aktuális, mert az élet igazolja, aktuális, mert természetes, lélektani, logikai, filozófiai alapon megalapozott. Aktuális, mert a lehetséges és szükséges reformok általa egykor leírt előfeltételei ma megkerülhetetlenek.

Péter Imre


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában